Cine a adus shaorma în România?

25.05.2020
Cine a adus shaorma în România?

„Doar kebabul și shaorma/ E mai bune decât ciorba”, spunea în urmă cu ani buni un cântec românesc. Astăzi, marile orașe sunt pline ochi de shaormerii. Totuși, cine a fost cel care a adus pentru prima dată shaorma (nr. șaorma în lb. română) în țara noastră?

Părintele shaormei pe meleagurile mioritice este un libanez pe nume Nassar Ghaleb. Acesta a ajuns în România în 1979, în perioada studenției, pentru a urma medicina la facultatea din Iași. În anul 1991, la puțină vreme după Revoluție, libanezul a deschis primul fast-food oriental lângă Stadionul Ștefan cel Mare din Capitală.

Visul lui Nassar Ghaleb a fost să se lupte cu doner-ul turcesc, care invadase deja multe țări din Europa în acea perioadă. Produsul a avut succes și în câteva luni era coadă la fast-food-ul libanezului.  Ideea libanezului a fost preluată de comunitățile siriene, palestiniene și turcești din București care au contribuit și la perfecțiunea preparatului. Ulterior, Nassar Ghaleb a fondat prima fabrică de lipii din România.

Astăzi, Nassar Ghaleb deține mai multe afaceri printre care Restaurantul Soleta de lângă Plaja Modern din Constanța, restaurantul libanez din zona Dacia din Constanța, Comfort Suites, singurul hotel de 5 stele din Predeal sau Hotel Florida din Stațiunea Mamaia. Nassar Ghaleb mai este și proprietarul unei școli private.

Nassar Ghaleb

Șaorma românească, diferită de shaorma arăbească

În România, o șaorma este formată din lipie, carne de pui, de vită sau de miel, cartofi prăjiți, roșii, castraveți murați, varză și diferite sosuri. Produsul vândut pe piața de la noi este foarte diferit de cel arăbesc. O shaorma tradițională arăbească trebuie să conțină salată tabbouleh, vinete, salată fattoush. Cât despre sosuri, la arabi, toate sunt pe bază de năut.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Întrebarea „De ce doar bărbații au voie să gătească sushi?” circulă des în spațiul public, însă ea pornește dintr-un amestec de mituri, jumătăți de adevăr și interpretări... citește tot
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
În anul 1998, Bill Morgan, un șofer de camion din Australia în vârstă de 37 de ani, părea să fie cel mai ghinionist om de pe planetă. În timp ce se afla la muncă, a fost implicat într-un... citește tot
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Filmul „Cravata Galbenă” prezintă extraordinara poveste a lui Sergiu Celibidache (1912-1996), unul dintre cei mai celebri și mai controversați dirijori ai secolului al XX-lea. Pelicula este... citește tot