Ce este souvlaki? Din ce este făcut souvlaki?

28.06.2019
Ce este souvlaki? Din ce este făcut souvlaki?

Ce este souvlaki?

Souvlaki este un preparat tip fast-food de origine grecească, ce constă din bucăți mici de carne (porc, pui, vită sau miel) ce sunt înșirate pe frigărui. De cele mai multe ori, bucățelele de carne sunt însoțite de legume, așa cum este ceapa sau ardeiul gras. În Grecia, souvlaki vine alături de cartofi prăjiți și produsul este extrem de popular printre eleni.

Se poate spune că Souvlaki este similar cu gyros-ul, diferența constă în modul de preparare al cărnii. Dacă la Gyros carnea este pregătită pe o țepușă verticală din care se taie bucățele mici, la Souvlaki carnea se frige pe frigărui. Mulți bucătari folosesc pentru Souvlaki carne marinată în prealabil, dar acest lucru nu este o condiție.

Aceste frigărui se mai servesc si cu un fel de lipie grecească denumită „Pita” și, evident, cu sos tzatziki.

Arheologii greci au descoperit dovezi potrivit cărora souvlaki se pregătea încă din secolul 17 î de Hr.

Cum se prepară souvlaki?

Pentru a prepara souvlaki aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 kilogram pulpă de porc ori carne de pui, vită sau miel , 1/4 cană zeamă de lămâie, 1/2 linguriță sare, 1/2 piper proaspăt măcinat, 2 lingurițe usturoi tocat foarte mărunt, 1 linguriță oregano, 1/4 cană ceapă rasă, 2 lingurițe ulei de măsline. Opțional, puteți să puneți și bucăți de ardei gras sau ceapă pe frigărui.

Mod de preparare:

Se taie carnea cubulețe cu latura de aproximativ 3 centimetri și se pune într-un castron. Se combina sucul de lămâie, uleiul, sarea, piperul, oregano, usturoiul și ceapa rasă și se toarnă totul peste bucățile de carne. Se amestecă, se acoperă vasul și se lasă la marinat cel puțin două ore, dar nu mai mult de 12 ore.

Se pregătește grătarul și se înfig bucățile de carne pe frigărui, lăsând un pic de spațiu intre ele. Acestea se rumenesc bine pe toate părțile.

Spaghete carbonara, rețetă originală! Cum se fac spaghetele carbonara?

Se pregătește garnitura. Se încinge uleiul într-o tigaie și se călesc toate ingredientele aproximativ 5 minute, amestecând continuu, la foc mediu spre mare. Atenție să nu ardeți ceapa. Serviți imediat fiecare frigăruie pe câte o pită, cu un pic de ceapă prăjită și sos tzatziki. Poftă bună!

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot