Ce este souvlaki? Din ce este făcut souvlaki?

28.06.2019
Ce este souvlaki? Din ce este făcut souvlaki?

Ce este souvlaki?

Souvlaki este un preparat tip fast-food de origine grecească, ce constă din bucăți mici de carne (porc, pui, vită sau miel) ce sunt înșirate pe frigărui. De cele mai multe ori, bucățelele de carne sunt însoțite de legume, așa cum este ceapa sau ardeiul gras. În Grecia, souvlaki vine alături de cartofi prăjiți și produsul este extrem de popular printre eleni.

Se poate spune că Souvlaki este similar cu gyros-ul, diferența constă în modul de preparare al cărnii. Dacă la Gyros carnea este pregătită pe o țepușă verticală din care se taie bucățele mici, la Souvlaki carnea se frige pe frigărui. Mulți bucătari folosesc pentru Souvlaki carne marinată în prealabil, dar acest lucru nu este o condiție.

Aceste frigărui se mai servesc si cu un fel de lipie grecească denumită „Pita” și, evident, cu sos tzatziki.

Arheologii greci au descoperit dovezi potrivit cărora souvlaki se pregătea încă din secolul 17 î de Hr.

Cum se prepară souvlaki?

Pentru a prepara souvlaki aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 kilogram pulpă de porc ori carne de pui, vită sau miel , 1/4 cană zeamă de lămâie, 1/2 linguriță sare, 1/2 piper proaspăt măcinat, 2 lingurițe usturoi tocat foarte mărunt, 1 linguriță oregano, 1/4 cană ceapă rasă, 2 lingurițe ulei de măsline. Opțional, puteți să puneți și bucăți de ardei gras sau ceapă pe frigărui.

Mod de preparare:

Se taie carnea cubulețe cu latura de aproximativ 3 centimetri și se pune într-un castron. Se combina sucul de lămâie, uleiul, sarea, piperul, oregano, usturoiul și ceapa rasă și se toarnă totul peste bucățile de carne. Se amestecă, se acoperă vasul și se lasă la marinat cel puțin două ore, dar nu mai mult de 12 ore.

Se pregătește grătarul și se înfig bucățile de carne pe frigărui, lăsând un pic de spațiu intre ele. Acestea se rumenesc bine pe toate părțile.

Spaghete carbonara, rețetă originală! Cum se fac spaghetele carbonara?

Se pregătește garnitura. Se încinge uleiul într-o tigaie și se călesc toate ingredientele aproximativ 5 minute, amestecând continuu, la foc mediu spre mare. Atenție să nu ardeți ceapa. Serviți imediat fiecare frigăruie pe câte o pită, cu un pic de ceapă prăjită și sos tzatziki. Poftă bună!

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Fabulos! Asemeni oamenilor, cimpanzeii se șterg cu frunze după ce fac sex și după ce merg la toaletă
Fabulos! Asemeni oamenilor, cimpanzeii se șterg cu frunze după ce fac sex și după ce merg la toaletă
Cimpanzeii dovedesc cât de mult se aseamănă cu oamenii. O cercetare arată că cimpanzeii își șterg posteriorul, îngrijesc rănile altora și chiar se curăță după contactul sexual sau... citește tot
Povestea caracatiței Inky, animalul marin care a evadat de la acvariul naţional din Noua Zeelandă și a ajuns în… mare
Povestea caracatiței Inky, animalul marin care a evadat de la acvariul naţional din Noua Zeelandă și a ajuns în… mare
Într-o dimineață obișnuită din aprilie 2016, îngrijitorii Acvariului Național din Napier, Noua Zeelandă, au făcut o descoperire surprinzătoare: unul dintre cei mai populari rezidenți ai... citește tot
Criptomonedele cresc considerabil, investitorii începători câștigă 3.000 de dolari pe zi de la GoldenMining
Criptomonedele cresc considerabil, investitorii începători câștigă 3.000 de dolari pe zi de la GoldenMining
Începând cu 11 iulie, prețul BTC a depășit pragul de 117.000 de dolari, iar prețurile ETH și XRP au atins, de asemenea, maxime record. Întreaga piață a criptomonedelor se află într-un... citește tot