Ce este souvlaki? Din ce este făcut souvlaki?

28.06.2019
Ce este souvlaki? Din ce este făcut souvlaki?

Ce este souvlaki?

Souvlaki este un preparat tip fast-food de origine grecească, ce constă din bucăți mici de carne (porc, pui, vită sau miel) ce sunt înșirate pe frigărui. De cele mai multe ori, bucățelele de carne sunt însoțite de legume, așa cum este ceapa sau ardeiul gras. În Grecia, souvlaki vine alături de cartofi prăjiți și produsul este extrem de popular printre eleni.

Se poate spune că Souvlaki este similar cu gyros-ul, diferența constă în modul de preparare al cărnii. Dacă la Gyros carnea este pregătită pe o țepușă verticală din care se taie bucățele mici, la Souvlaki carnea se frige pe frigărui. Mulți bucătari folosesc pentru Souvlaki carne marinată în prealabil, dar acest lucru nu este o condiție.

Aceste frigărui se mai servesc si cu un fel de lipie grecească denumită „Pita” și, evident, cu sos tzatziki.

Arheologii greci au descoperit dovezi potrivit cărora souvlaki se pregătea încă din secolul 17 î de Hr.

Cum se prepară souvlaki?

Pentru a prepara souvlaki aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 kilogram pulpă de porc ori carne de pui, vită sau miel , 1/4 cană zeamă de lămâie, 1/2 linguriță sare, 1/2 piper proaspăt măcinat, 2 lingurițe usturoi tocat foarte mărunt, 1 linguriță oregano, 1/4 cană ceapă rasă, 2 lingurițe ulei de măsline. Opțional, puteți să puneți și bucăți de ardei gras sau ceapă pe frigărui.

Mod de preparare:

Se taie carnea cubulețe cu latura de aproximativ 3 centimetri și se pune într-un castron. Se combina sucul de lămâie, uleiul, sarea, piperul, oregano, usturoiul și ceapa rasă și se toarnă totul peste bucățile de carne. Se amestecă, se acoperă vasul și se lasă la marinat cel puțin două ore, dar nu mai mult de 12 ore.

Se pregătește grătarul și se înfig bucățile de carne pe frigărui, lăsând un pic de spațiu intre ele. Acestea se rumenesc bine pe toate părțile.

Spaghete carbonara, rețetă originală! Cum se fac spaghetele carbonara?

Se pregătește garnitura. Se încinge uleiul într-o tigaie și se călesc toate ingredientele aproximativ 5 minute, amestecând continuu, la foc mediu spre mare. Atenție să nu ardeți ceapa. Serviți imediat fiecare frigăruie pe câte o pită, cu un pic de ceapă prăjită și sos tzatziki. Poftă bună!

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Cui nu-i plac drumețiile prin pădure, aerul curat, conectarea cu natura? Din păcate, o ieșire în natură este, de multe ori, periculoasă, iar cea mai mare primejdie o reprezintă animalele... citește tot
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Bruce Lee a fost, cu siguranță, unul dintre cei mai rapizi oameni care au trăit pe Terra. Și nu rapid ca viteză de deplasare, ci rapid ca timp de reacție. Dar, cât de rapid era cel poreclit... citește tot