Ce este souvlaki? Din ce este făcut souvlaki?

28.06.2019
Ce este souvlaki? Din ce este făcut souvlaki?

Ce este souvlaki?

Souvlaki este un preparat tip fast-food de origine grecească, ce constă din bucăți mici de carne (porc, pui, vită sau miel) ce sunt înșirate pe frigărui. De cele mai multe ori, bucățelele de carne sunt însoțite de legume, așa cum este ceapa sau ardeiul gras. În Grecia, souvlaki vine alături de cartofi prăjiți și produsul este extrem de popular printre eleni.

Se poate spune că Souvlaki este similar cu gyros-ul, diferența constă în modul de preparare al cărnii. Dacă la Gyros carnea este pregătită pe o țepușă verticală din care se taie bucățele mici, la Souvlaki carnea se frige pe frigărui. Mulți bucătari folosesc pentru Souvlaki carne marinată în prealabil, dar acest lucru nu este o condiție.

Aceste frigărui se mai servesc si cu un fel de lipie grecească denumită „Pita” și, evident, cu sos tzatziki.

Arheologii greci au descoperit dovezi potrivit cărora souvlaki se pregătea încă din secolul 17 î de Hr.

Cum se prepară souvlaki?

Pentru a prepara souvlaki aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 kilogram pulpă de porc ori carne de pui, vită sau miel , 1/4 cană zeamă de lămâie, 1/2 linguriță sare, 1/2 piper proaspăt măcinat, 2 lingurițe usturoi tocat foarte mărunt, 1 linguriță oregano, 1/4 cană ceapă rasă, 2 lingurițe ulei de măsline. Opțional, puteți să puneți și bucăți de ardei gras sau ceapă pe frigărui.

Mod de preparare:

Se taie carnea cubulețe cu latura de aproximativ 3 centimetri și se pune într-un castron. Se combina sucul de lămâie, uleiul, sarea, piperul, oregano, usturoiul și ceapa rasă și se toarnă totul peste bucățile de carne. Se amestecă, se acoperă vasul și se lasă la marinat cel puțin două ore, dar nu mai mult de 12 ore.

Se pregătește grătarul și se înfig bucățile de carne pe frigărui, lăsând un pic de spațiu intre ele. Acestea se rumenesc bine pe toate părțile.

Spaghete carbonara, rețetă originală! Cum se fac spaghetele carbonara?

Se pregătește garnitura. Se încinge uleiul într-o tigaie și se călesc toate ingredientele aproximativ 5 minute, amestecând continuu, la foc mediu spre mare. Atenție să nu ardeți ceapa. Serviți imediat fiecare frigăruie pe câte o pită, cu un pic de ceapă prăjită și sos tzatziki. Poftă bună!

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din 1787 în valoare de 500.000 de dolari
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din ...
În lumea vinurilor, unele povești nu doar că uimesc — ele rămân întipărite în memoria colectivă ca lecții despre fragilitate, pasiune și, uneori, chiar de ironie a sorții. O astfel de... citește tot
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Richard Kuklinski, cunoscut sub porecla „Omul de gheață” („The Iceman”), este una dintre cele mai înfiorătoare figuri din istoria criminalității organizate americane. La exterior,... citește tot
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se anunță vremuri grele pentru români, indiferent de domeniul lor de activitate. Coaliția PSD-PNL-USR-UDMR pregătește un pachet de măsuri dure: creșteri de taxe și reduceri bugetare în... citește tot