Câte calorii are o shaorma?

22.02.2023
Câte calorii are o shaorma?

Shaorma este un aliment popular în multe țări și poate fi găsită în mai multe variante, cu diferite ingrediente. Inclusiv în România, shaorma este la mare căutare și în marile orașe se vând sute de mii de produse zilnic. Cu toate acestea, shaorma este, în general, un aliment bogat în calorii, care poate contribui la creșterea în greutate dacă este consumat în mod regulat și în cantități mari.

„Cu de toate” are sute de calorii

Caloriile din shaorma variază în funcție de ingrediente și dimensiunea porției. De exemplu, o shaorma clasică cu carne de pui, legume și sos poate conține între 400 și 700 de calorii, în funcție de mărimea porției și de conținutul de grăsimi și carbohidrați.

În general, carnea de pui sau de vită folosită în shaorma este o sursă bună de proteine, dar poate fi și bogată în grăsimi saturate și colesterol. Adăugarea sosurilor, cum ar fi maioneza sau sosul de usturoi, poate crește, de asemenea, conținutul de calorii și grăsimi.

De asemenea, shaorma poate fi însoțită de cartofi prăjiți sau alte alimente bogate în calorii, care pot crește și mai mult aportul de calorii. Este important să reținem că consumul excesiv de calorii poate duce la creșterea în greutate și la apariția altor probleme de sănătate.

Pentru a reduce conținutul de calorii din shaorma, puteți alege variante mai sănătoase, cum ar fi shaorma cu carne de pui sau cu legume, fără sos sau cu sosuri mai sănătoase, cum ar fi sosul de iaurt sau sosul de roșii. De asemenea, puteți evita adăugarea cartofilor prăjiți sau a altor alimente bogate în calorii.

În concluzie, shaorma poate fi o opțiune delicioasă pentru un gustare sau o masă rapidă, dar poate fi și bogată în calorii și grăsimi. Este important să alegeți variante mai sănătoase și să limitați consumul de shaorma și de alte alimente bogate în calorii pentru a menține o dietă echilibrată și sănătoasă.

Unde a apărut shaorma?

Desi shaorma este astazi un aliment popular în multe țări din lume, aceasta se pare că își are originile în Orientul Mijlociu. Se crede că shaorma pe care o știm astăzi a fost inventată în Turcia, pe la sfarsitul secolului al XIX-lea sau începutul secolului al XX-lea, dar exista si alte teorii care sustin ca shaorma a fost creata în Grecia sau în Liban.

Initial, shaorma era preparata doar cu carne de oaie, care era înfasurata intr-o lipie subtire si servita cu legume si sosuri. Ulterior, shaorma a fost adaptata la gustul local si au aparut variante noi, care utilizează carne de vita, pui sau curcan.

În timp, shaorma s-a raspandit in toata lumea si a devenit un aliment popular in special printre tineri si in zonele urbane. In prezent, shaorma poate fi gasita in mai multe variante, cu diverse ingrediente si sosuri, iar preparatele de shaorma au devenit o afacere importanta pentru multi antreprenori din întreaga lume.

Foto: shtiu.ro

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot