Cea mai veche biserică din România, lăcașul de cult „fără pereche în toată românimea”

17.01.2022
Cea mai veche biserică din România, lăcașul de cult „fără pereche în toată românimea”

România este o țară cu profunde accente creștine, pe teritoriul ei găsindu-se numeroase biserici închinate lui Iisus Hristos. Multe dintre acestea sunt adevărate opere de artă și au intrat în patrimoniul UNESCO. Așa este și cazul lăcașului de cult din Densuș.

Cea mai veche biserică din România este o capodoperă arhitecturală, aici ținându-se slujbe neîntrerupt de aproape 700 de ani. Clădirea a fost ridicată numai din piatră, adusă de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei romane. Istoricii nu au căzut de acord asupra anului în care a fost construită clădirea, însă se presupune că ar fi fost în secolul II, între anii 105-106. Nicolae Iorga a numit biserica „fără pereche în toată românimea„.

Biserica „Sfântul Nicolae” are un plan pătrat (cca. 6 x 6 m), naosul este străpuns de un turn în jurul căruia se află un spațiu îngust acoperit cu o boltă de sprijin. Spre est se afla o adâncă absidă semicirculară, atât la interior cât și la exterior, având pe latura sudică un diaconicon de mari dimensiuni. Acoperișul întregii construcții este din plăci de piatră. Încăperi anexe au fost adăugate pe latura sudică în secolele al XIV-lea și al XV-lea, potrivit Wikipedia.org.

Cum arată interiorul bisericii?

Potrivit datelor istorice, pictura murală din interior datează din secolul XV, fiind realizată de o echipă de maeștri în frunte cu Ștefan, unul din primii zugravi români cunoscuți. La interior, biserica este plină de picturii bizantine, diferite față de icoanele clasice. Una dintre acestea îl prezintă pe Iisus Hristos în costum popular specific zonei Haţegului.

Biserica e construită în stil bizantin şi e unică din toate punctele de vedere. Putem să admirăm pe Sfânta Marina care se luptă cu diavolul, Sfânta Treime în care Iisus Hristos este îmbrăcat în ie populară românească. În altar, sfânta masă e o piatră funerară romană pe care se săvârșește sfânta liturghie, a povestit părintele Alexandru Gherghel, pentru digi24.ro.

Picturile sunt unice în țară și în unele zone pot fi văzute urmele trecutului, în special ale turcilor, care au șters fețele sfințiilor de pe pereți, sperând, în felul acesta, să șteargă și credința creștină din rândul populației. Din fericire, acest lucru nu s-a întâmplat, iar lăcașul de cult este încă în picioare, fiind un adevărat izvor istoric.

Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș, celebră și peste hotare

Cea mai veche biserică din țară este celebră și peste hotare, fiindcă, în fiecare an, vin turiști de prin Ungaria, Italia și chiar îndepărtata Japonie. Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș se află la zece kilometri de Hațeg, în apropierea șoselei ce leagă oraşul hunedorean de Caransebeș.

În prezent, biserica de la Densuș are două hramuri, „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Prooroc Ieremia”. Trebuie specificat că aici încă se țin slujbe, iar oamenii vin din toată țara pentru a admira construcția și a fi mai aproape de Dumnezeu.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot