Cea mai veche biserică din România, lăcașul de cult „fără pereche în toată românimea”

17.01.2022
Cea mai veche biserică din România, lăcașul de cult „fără pereche în toată românimea”

România este o țară cu profunde accente creștine, pe teritoriul ei găsindu-se numeroase biserici închinate lui Iisus Hristos. Multe dintre acestea sunt adevărate opere de artă și au intrat în patrimoniul UNESCO. Așa este și cazul lăcașului de cult din Densuș.

Cea mai veche biserică din România este o capodoperă arhitecturală, aici ținându-se slujbe neîntrerupt de aproape 700 de ani. Clădirea a fost ridicată numai din piatră, adusă de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei romane. Istoricii nu au căzut de acord asupra anului în care a fost construită clădirea, însă se presupune că ar fi fost în secolul II, între anii 105-106. Nicolae Iorga a numit biserica „fără pereche în toată românimea„.

Biserica „Sfântul Nicolae” are un plan pătrat (cca. 6 x 6 m), naosul este străpuns de un turn în jurul căruia se află un spațiu îngust acoperit cu o boltă de sprijin. Spre est se afla o adâncă absidă semicirculară, atât la interior cât și la exterior, având pe latura sudică un diaconicon de mari dimensiuni. Acoperișul întregii construcții este din plăci de piatră. Încăperi anexe au fost adăugate pe latura sudică în secolele al XIV-lea și al XV-lea, potrivit Wikipedia.org.

Cum arată interiorul bisericii?

Potrivit datelor istorice, pictura murală din interior datează din secolul XV, fiind realizată de o echipă de maeștri în frunte cu Ștefan, unul din primii zugravi români cunoscuți. La interior, biserica este plină de picturii bizantine, diferite față de icoanele clasice. Una dintre acestea îl prezintă pe Iisus Hristos în costum popular specific zonei Haţegului.

Biserica e construită în stil bizantin şi e unică din toate punctele de vedere. Putem să admirăm pe Sfânta Marina care se luptă cu diavolul, Sfânta Treime în care Iisus Hristos este îmbrăcat în ie populară românească. În altar, sfânta masă e o piatră funerară romană pe care se săvârșește sfânta liturghie, a povestit părintele Alexandru Gherghel, pentru digi24.ro.

Picturile sunt unice în țară și în unele zone pot fi văzute urmele trecutului, în special ale turcilor, care au șters fețele sfințiilor de pe pereți, sperând, în felul acesta, să șteargă și credința creștină din rândul populației. Din fericire, acest lucru nu s-a întâmplat, iar lăcașul de cult este încă în picioare, fiind un adevărat izvor istoric.

Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș, celebră și peste hotare

Cea mai veche biserică din țară este celebră și peste hotare, fiindcă, în fiecare an, vin turiști de prin Ungaria, Italia și chiar îndepărtata Japonie. Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș se află la zece kilometri de Hațeg, în apropierea șoselei ce leagă oraşul hunedorean de Caransebeș.

În prezent, biserica de la Densuș are două hramuri, „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Prooroc Ieremia”. Trebuie specificat că aici încă se țin slujbe, iar oamenii vin din toată țara pentru a admira construcția și a fi mai aproape de Dumnezeu.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot