Ce țări nu au președinte?

17.11.2022
Ce țări nu au președinte?

Președinția este cea mai înaltă funcție dintr-un stat. În România, acesta garantează independența națională, președintele fiind totodată comandantul suprem al armatei. Acesta veghează respectarea Constituției și este mediator între puterile statului. Există totuși țări care au ales să nu se bazeze pe funcția de președinte și să desemneze altă formă de conducere. Ce țări nu au președinte?

Câte sisteme de guvernare există?

președinte

Pe Terra există aproximativ 195 de țări care sunt recunoscute la nivel internațional. Fiecare dintre ele și-a ales forma de guvernare a țării. Astfel că este posibil să observăm două state vecine, cu o cultură similară, dar care sunt conduse în mod total opus.

Din punct de vedere politic, economic, social și militar, o țară are nevoie să fie condusă de un lider. Aceștia aduc schimbările și se asigură că finanțele regiunii sunt folosite corespunzător. În lipsa acestuia, oamenii ar fi într-un conflict continuu asupra resurselor.

Există mai multe forme de guvernare, fiecare denumind tipul de lider ales pentru a conduce statul, președinte, premier sau rege.  Conceptul politic de guvernământ face referire la modul în care este organizată și exercitată puterea executivă dintr-un stat. Cele 10 forme de guvernare sunt:

Ce țări nu au președinte?

Pe când în unele țări, președintele are cea mai înaltă funcție în stat cu putere absolută, există țări în care acest titlu are doar rol ceremonial. Astfel că există țări unde Prim-Ministrul sau Regele dețin funcția executivă.

Iată lista țărilor în care funcția de Președinte nu există:

Alte țări care nu au președinte sunt: Lesotho, Danemarca, Belgia, Spania, Australia, Canada, Thailanda, Țările de Jos, Suedia, Noua Zeelandă, Malaysia, Jamaica, Luxemburg, Bhutan, Cambodgia, Kuwait, Iordania, Monaco, Norvegia, Oman, Iran, Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe Unite.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot