Ce sunt semnele de punctuație? Câte semne de punctuație există în limba română?

14.07.2022
Ce sunt semnele de punctuație? Câte semne de punctuație există în limba română?

Semnele de punctuație, cum ar fi punctul, virgula și apostroful, sunt semne folosite în scris pentru a separa propozițiile și elementele propozițiilor și pentru a clarifica înțelesurile.

În termeni simpli, semnele de punctuație reprezintă un simbol pentru a crea și susține sensul unei propoziții sau pentru a o întrerupe. Printre exemplele de semne de punctuație se numără: punct (.), virgulă (,), semnul întrebării (?), semnul exclamării (!), două puncte (:), punct și virgulă (;), apostrof (‘) și ghilimele („”).

Adesea, la școală, copiilor li se spune cum și când să folosească diferitele semne de punctuație, însă acest lucru nu explică cu adevărat ce este de fapt un semn de punctuație. Este important ca aceștia să cunoască diferitele tipuri de semne de punctuație, cu denumirile lor, și să știe la ce sunt folosite.

Cuvintele nu sunt singurele care pot ajuta oamenii să se orienteze într-o propoziție, aceste semne arată structura propoziției, inclusiv unde începe și unde se termină propoziția și când trebuie să se facă o pauză (sau să se respire dacă se citește propoziția cu voce tare).

Este foarte important ca o propoziție să fie clară și precisă, astfel încât să poată fi înțeleasă. Aceste semne reprezintă modul în care ideile sunt transmise corect cititorului.

Care sunt semnele de punctuație din limba română?

În limba română, pe lângă cele scrise mai sus, se adaugă și linia de pauză [—], punctele de suspensie […], parantezele, cratima [-], bara oblică [/], linia de dialog [—]. Acestea se împart în două categorii, potrivit Gramatica:

Dintre toate semnele de punctuație din limba română, virgula este semnul cel mai abuzat sau prost folosit. Există o mulțime de reguli despre utilizarea virgulelor și, adesea, factorii care determină dacă ar trebui să o utilizăm sunt destul de subtili.

În timp ce un punct termină o propoziție, o virgulă indică o pauză mai mică. Unii scriitori cred că o virgulă este o pauză ușoară, un semn de punctuație care separă cuvintele sau ideile dintr-o propoziție.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot