Ce sunt semnele de punctuație? Câte semne de punctuație există în limba română?

14.07.2022
Ce sunt semnele de punctuație? Câte semne de punctuație există în limba română?

Semnele de punctuație, cum ar fi punctul, virgula și apostroful, sunt semne folosite în scris pentru a separa propozițiile și elementele propozițiilor și pentru a clarifica înțelesurile.

În termeni simpli, semnele de punctuație reprezintă un simbol pentru a crea și susține sensul unei propoziții sau pentru a o întrerupe. Printre exemplele de semne de punctuație se numără: punct (.), virgulă (,), semnul întrebării (?), semnul exclamării (!), două puncte (:), punct și virgulă (;), apostrof (‘) și ghilimele („”).

Adesea, la școală, copiilor li se spune cum și când să folosească diferitele semne de punctuație, însă acest lucru nu explică cu adevărat ce este de fapt un semn de punctuație. Este important ca aceștia să cunoască diferitele tipuri de semne de punctuație, cu denumirile lor, și să știe la ce sunt folosite.

Cuvintele nu sunt singurele care pot ajuta oamenii să se orienteze într-o propoziție, aceste semne arată structura propoziției, inclusiv unde începe și unde se termină propoziția și când trebuie să se facă o pauză (sau să se respire dacă se citește propoziția cu voce tare).

Este foarte important ca o propoziție să fie clară și precisă, astfel încât să poată fi înțeleasă. Aceste semne reprezintă modul în care ideile sunt transmise corect cititorului.

Care sunt semnele de punctuație din limba română?

În limba română, pe lângă cele scrise mai sus, se adaugă și linia de pauză [—], punctele de suspensie […], parantezele, cratima [-], bara oblică [/], linia de dialog [—]. Acestea se împart în două categorii, potrivit Gramatica:

Dintre toate semnele de punctuație din limba română, virgula este semnul cel mai abuzat sau prost folosit. Există o mulțime de reguli despre utilizarea virgulelor și, adesea, factorii care determină dacă ar trebui să o utilizăm sunt destul de subtili.

În timp ce un punct termină o propoziție, o virgulă indică o pauză mai mică. Unii scriitori cred că o virgulă este o pauză ușoară, un semn de punctuație care separă cuvintele sau ideile dintr-o propoziție.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Rusia este cea mai mare țară din lume. În interiorul țării ei există numeroase culturi, etnii, dar și religii. Pentru a putea ține în frâu un teritoriu consistent, autoritățile ruse s-au... citește tot
De la ce vine numele hypermarketurilor din România? Ce înseamnă Lidl, Kaufland sau Carrefour?
De la ce vine numele hypermarketurilor din România? Ce înseamnă Lidl, Kaufland sau Carrefour?
Viața în orașe este mai simplă decât zonele rurale. Aparent. Cetățenii nu sunt nevoiți să își planteze și să-și îngrijească legumele sau fructele. Toate bunurile necesare și chiar... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising