Ce sunt onomatopeele? Exemple de onomatopee

02.09.2022
Ce sunt onomatopeele? Exemple de onomatopee

Limba română este una complexă, cu cuvinte transmise din generație în generație, iar altele împrumutate de la alte culturi și civilizații. Frumusețea ei este dată și de faptul că pentru orice eveniment sau fenomen poate exista o definiție sau un termen aparte. Așa este și cazul cuvântului „onomatopee”, care are un scop precis.

Ce sunt onomatopeele?

Onomatopeele sunt cuvinte care imită un sunet sau un zgomot. Așadar, acestea sunt cuvinte imitative, al căror scop este de a de a prezenta cât mai bine un sunet sau un zgomot din mediul înconjurător. Onomatopeele sunt distractive de pronunțat și pot fi o metodă simplă de a învăța copiii să vorbească corect.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, onomatopeele sunt definite ca și „cuvinte care, prin elementele lor sonore, imită sunete, zgomote etc. din natură; cuvinte imitative”.

Iată câteva exemple de onomatopee:

Trebuie precizat că onomatopeele sunt o grupă aparte în cadrul interjecțiilor. Aceasta din urmă este o parte de vorbire neflexibilă utilizată în construcții exclamative, care exprimă o senzație, un sentiment, o chemare și așa mai departe.

Trebuie specificat faptul că onomatopeele se repetă de obicei, uneori cu aceeași formă, însă alteori cu o variantă puțin diferită. Indiferent însă de forma folosită, acestea sunt haioase și distractive de pronunțat.

Iată alte câteva exemple de onomatopee:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot