Ce sunt cârceii? De ce apar cârceii? Care sunt cauzele cârceiilor?

07.11.2020
Ce sunt cârceii? De ce apar cârceii? Care sunt cauzele cârceiilor?

Cârceii sau crampele musculare sunt o contracție bruscă și involuntară a unuia sau mai multor mușchi. Aceștia sunt în general inofensivi, însă pot face temporar imposibilă utilizarea mușchiului afectat.

Perioadele lungi de exerciții fizice sau de muncă fizică, în special vara, pot duce la cârcei. Unele medicamente și anumite afecțiuni medicale pot provoca, de asemenea, aceste crampe musculare. De obicei, cârceii se pot trata acasă cu măsuri de auto-îngrijire.

Ce simptome dau cârceii

Majoritatea cârceilor se resimt în mușchii picioarelor, în special la nivelul gambei. Pe lângă durerea bruscă și ascuțită, se poate vedea o bucată tare de țesut muscular sub piele.

Crampele musculare dispar de obicei de la sine și rareori este nevoie de îngrijiri medicale. Cu toate acestea, simptomele care pot necesita intervenția medicului sunt:

– disconfort sever
– picioare umflate, roșeață sau modificări ale pielii
– slăbiciune musculară
– se întâmplă frecvent
– nu trec cu auto-îngrijire
– nu sunt asociate cu o cauză evidentă, cum ar fi exercițiile fizice intense

Cauzele cârceilor

Utilizarea excesivă a unui mușchi, deshidratarea, încordarea musculară sau pur și simplu menținerea unei poziții pentru o perioadă prelungită pot provoca crampe musculare. În multe cazuri, însă, cauza nu este cunoscută.

Deși majoritatea cârceilor sunt inofensivi, unii pot fi legați de o afecțiune medicală de bază, cum ar fi:

Alimentarea inadecvată a sângelui. Îngustarea arterelor care vă transportă sângele în picioare (arterioscleroza extremităților) poate produce dureri asemănătoare crampelor în picioare. Aceste crampe dispar de obicei la scurt timp după încetarea exercițiilor.

Compresie nervoasă. Compresia nervilor din coloana vertebrală (stenoza lombară) poate produce, de asemenea, dureri asemănătoare crampelor în picioare. Durerea se agravează de obicei cu cât mergeți mai mult. Mersul într-o poziție ușor flexată, ca și cum ați împinge un coș de cumpărături, poate îmbunătăți sau întârzia apariția simptomelor.

Lipsă de minerale. Prea puțin potasiu, calciu sau magneziu din dietă poate contribui la cârcei. Diureticele, medicamente deseori prescrise pentru hipertensiune arterială, pot, de asemenea, să acutizeze lipsa mineralelor.

Factori de risc

Factorii care ar putea crește riscul de crampe musculare includ:

Vârstă. Persoanele în vârstă pierd masa musculară, astfel încât mușchiul rămas poate fi suprasolicitat mai ușor.

Deshidratare. Sportivii care devin obosiți și deshidratați în timp ce participă la sporturi cu vreme caldă dezvoltă frecvent crampe musculare.

Sarcina. Crampele musculare sunt, de asemenea, frecvente în timpul sarcinii.

Istoric medical. Cei care au diabet sau tulburări ale nervilor, ficatului sau tiroidei sunt mai predispuși la apariția cârceilor.

Pentru a preveni apariția cârceilor este necesară hidratarea corespunzătoare, exerciții de relaxare a mușchilor după o perioadă îndelungată în care au stat în repaus și exerciții fizice ușoare înainte de culcare.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Unde este mormântul Fecioarei Maria?
Unde este mormântul Fecioarei Maria?
Unul dintre cele mai cunoscute morminte din lumea creștină este Mormântul Sfânt de la Ierusalim situat în Biserica Sfântului Mormânt. Totuși, un mormânt la fel de important este cel al... citește tot
Ciolacu și Gâdea, amuzați de o glumă făcută de redacția Shtiu.ro
Ciolacu și Gâdea, amuzați de o glumă făcută de redacția Shtiu.ro
Premierul Marcel Ciolacu a fost invitat la Antena 3 la cea de-a patra dezbatere cu candidații la alegerile prezidențiale. După Elena Lasconi, Nicolae Ciucă și Mircea Geoană, a venit rândul... citește tot
Cum l-a ascuns Ceauşescu pe cel mai vânat terorist al acelor timpuri: Carlos Şacalul?
Cum l-a ascuns Ceauşescu pe cel mai vânat terorist al acelor timpuri: Carlos Şacalul?
Despre venezueleanul Ilici Ramirez Sanchez, zis „Carlos Şacalul”, s-au scris sute de mii de pagini în anii ’70 și anii ’80. De fapt, Carlos Șacalul devenise unul dintre cei mai căutați... citește tot