Care este cea mai mare arteră din corp? Cât de importantă este?

25.08.2020
Care este cea mai mare arteră din corp? Cât de importantă este?

Sistemul cardiovascular (circulator) este cel care realizează circularea sângelui și limfei în organism pentru a transporta nutrienți, oxigen, dioxid de carbon. Cele mai importante componente sunt inimă și vasele de sânge (arterele, venele și capilarele) ce sunt răspândite într-o rețea deasă prin tot corpul.

Care este cea mai mare arteră din corp?

Aorta este cea mai mare arteră și principala arteră care transportă sângele din ventriculul stâng al inimii către alte părți ale corpului. După ce sângele părăsește inima prin valva aortică, acesta se deplasează prin aortă, realizând o curbă în formă de trestie care se conectează cu alte artere majore pentru a furniza sânge bogat în oxigen creierului, mușchilor și altor celule.

Aorta are mai mult de un centimetru lățime în unele locuri și are trei straturi: artera brachiocefalică (care se împarte în artera carotidă comună dreaptă și artera subclaviană dreaptă), artera carotidă stângă comună și artera subclavă stângă.

Când apare o problemă cu aorta, inima și sursa de sânge a întregului corp pot fi periclitate.

Aorta este importantă pentru că oferă corpului acces la sângele bogat în oxigen de care are nevoie pentru a supraviețui. Inima în sine primește oxigen din arterele care ies din aorta ascendentă. Capul (inclusiv creierul), gâtul și brațele obțin oxigen din arterele care ies din arcul aortic.

Care sunt simptomele unei urgențe aortice?

Unele dintre simptome, cum ar fi durerea toracică și durerea maxilarului, sunt, în general, asociate cu un atac de cord, dar înjunghierea bruscă, durerea care radiază, leșin, dificultăți de respirație și uneori chiar slăbiciune bruscă pe o parte sunt, de asemenea, simptome ale unui eveniment aortic. Deoarece aorta călătorește de deasupra inimii până sub ombilic, poate apărea durere severă în orice loc de-a lungul acestui vas major. Simptomele suplimentare de însoțire a unei rupturi pot include greață și vărsături sau chiar șoc.

Uneori, putem simți pulsul în aorta abdominală și este normal acest lucru pentru că sângele pompează prin această arteră mare din când în când.

Anevrismele și disecțiile aortei reprezintă condiții care pot pune viața în pericol și trebuie tratate ca o urgență medicală. Disecția aortică poate fi o urgență care poate pune viața în pericol, în unele situații necesitând o intervenție chirurgicală de urgență pentru repararea sau înlocuirea segmentului deteriorat al aortei.

Cum putem preveni bolile aortei?

Bolile aortei pot fi detectate prin investigații imagistice (ecografie, tomografie computerizată, rezonanță magnetică nucleară). Vizitele la medic sunt necesare în mod regulat dacă pacientul suferă de hipertensiune sau de alte boli cardiovasculare. Dacă sunt descoperite la timp, bolile aortei pot fi tratate.

De asemenea, putem proteja aorta cu un stil de viață sănătos. Întotdeauna este mai bine să previi decât să tratezi. Recomandarea medicilor este de a renunța la fumat, la alcool, de a face mișcare și de a mânca sănătos.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot