Ce salariu are un român care lucrează la stat? Dar la privat?

01.06.2023
Ce salariu are un român care lucrează la stat? Dar la privat?

Sectorul salarial în România este împărțit în două categorii: public și privat. Cei care fac parte din sectorul public sunt angajați prin contract la stat, iar cei din privat sunt angajați în diverse companii. Pentru un trai stabil, salariile angajaților trebuie să crească la o anumită perioadă, pentru a fi în concordanță cu prețurile. Ce salariu are un angajat la stat și câștigă unul la privat?

Cât se câștigă la stat?

salariu

Economia unui stat funcționează în baza unor cheltuieli, venituri și prețuri ale pieței. În momentul în care prețurile din piață depășesc puterea de cumpărare, avem parte de o inflație ridicată. De-a lungul timpului, pot exista mai multe scenarii despre cum poate scădea inflația, însă cea mai comună alegere pentru combaterea ei este creșterea salariilor.

În România, sistemul public depinde de peste 1 milion de angajați, în care media salariilor este de peste 7.000 lei. O analiză a consiliilor de specialitate a arătat că salariile bugetarilor sunt mai mari decât ale celor din sistemul privat.

Astfel că, bugetarii care câștigă cel mai bine în România sunt cei care provin din administrația publică și apărare. Aici vorbim despre salariații guvernamentali. Cu toate acestea, nu toți angajații sectorului public se bazează pe salarii astronomice. Veniturile acestora diferă în funcție de grila salarială, de vechime și experiență sau instituția plătitoare.

Ierarhizarea posturilor, deci și a salariilor, se face în funcție de mai multe criterii, printre care: responsabilitate, cunoștințe, condiții de muncă sau complexitatea atribuțiilor. Salariile de bază sunt diferențiate pe funcții, grade/trepte și gradații. Tranșele vechimii în muncă în funcție de care se acordă 5 gradații, precum și cotele procentuale aferente, calculate la salariul de bază sunt:

Astfel că ne putem raporta la următoarele salarii:

Un consilier parlamentar cu studii superioare, încadrat în gradația 5, are un salariu de bază de peste 9.000 lei, la care se adaugă sub formă de spor încă 1.300 lei brut. Un consultant parlamentar cu studii superioare, încadrat în gradația 1, are un salariu de bază de peste 5.000, la care se adaugă sub formă de spor încă 800 lei brut.

Ce salariu are un român la privat?

În mediul privat este greu să ne raportăm la un anumit tip de salariu,  deoarece fiecare companie își stabilește singură propria grilă de salarizare. Astfel că la începutul anului 2023, salariul mediu net la privat era de puțin peste 4.000 lei.

În prezent, topul celor mai bine plătite domenii sunt IT, extracția petrolului sau în online. Salariile în aceste servicii sunt cuprinse între 8.000 de lei net și 10.000 de lei net. Bineînțeles, salariile pot fi și mai mari, dar și mai mici, în funcție de experiență și compania contractoare.

Cele mai mici salarii sunt în domeniul HORECA și fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, unde acestea sunt în medie de 2.500 de lei net.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot