Ce salariu are un român care lucrează la stat? Dar la privat?

01.06.2023
Ce salariu are un român care lucrează la stat? Dar la privat?

Sectorul salarial în România este împărțit în două categorii: public și privat. Cei care fac parte din sectorul public sunt angajați prin contract la stat, iar cei din privat sunt angajați în diverse companii. Pentru un trai stabil, salariile angajaților trebuie să crească la o anumită perioadă, pentru a fi în concordanță cu prețurile. Ce salariu are un angajat la stat și câștigă unul la privat?

Cât se câștigă la stat?

salariu

Economia unui stat funcționează în baza unor cheltuieli, venituri și prețuri ale pieței. În momentul în care prețurile din piață depășesc puterea de cumpărare, avem parte de o inflație ridicată. De-a lungul timpului, pot exista mai multe scenarii despre cum poate scădea inflația, însă cea mai comună alegere pentru combaterea ei este creșterea salariilor.

În România, sistemul public depinde de peste 1 milion de angajați, în care media salariilor este de peste 7.000 lei. O analiză a consiliilor de specialitate a arătat că salariile bugetarilor sunt mai mari decât ale celor din sistemul privat.

Astfel că, bugetarii care câștigă cel mai bine în România sunt cei care provin din administrația publică și apărare. Aici vorbim despre salariații guvernamentali. Cu toate acestea, nu toți angajații sectorului public se bazează pe salarii astronomice. Veniturile acestora diferă în funcție de grila salarială, de vechime și experiență sau instituția plătitoare.

Ierarhizarea posturilor, deci și a salariilor, se face în funcție de mai multe criterii, printre care: responsabilitate, cunoștințe, condiții de muncă sau complexitatea atribuțiilor. Salariile de bază sunt diferențiate pe funcții, grade/trepte și gradații. Tranșele vechimii în muncă în funcție de care se acordă 5 gradații, precum și cotele procentuale aferente, calculate la salariul de bază sunt:

Astfel că ne putem raporta la următoarele salarii:

Un consilier parlamentar cu studii superioare, încadrat în gradația 5, are un salariu de bază de peste 9.000 lei, la care se adaugă sub formă de spor încă 1.300 lei brut. Un consultant parlamentar cu studii superioare, încadrat în gradația 1, are un salariu de bază de peste 5.000, la care se adaugă sub formă de spor încă 800 lei brut.

Ce salariu are un român la privat?

În mediul privat este greu să ne raportăm la un anumit tip de salariu,  deoarece fiecare companie își stabilește singură propria grilă de salarizare. Astfel că la începutul anului 2023, salariul mediu net la privat era de puțin peste 4.000 lei.

În prezent, topul celor mai bine plătite domenii sunt IT, extracția petrolului sau în online. Salariile în aceste servicii sunt cuprinse între 8.000 de lei net și 10.000 de lei net. Bineînțeles, salariile pot fi și mai mari, dar și mai mici, în funcție de experiență și compania contractoare.

Cele mai mici salarii sunt în domeniul HORECA și fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, unde acestea sunt în medie de 2.500 de lei net.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot