Ce salariu ai? Uite cum poți să afli dacă ești plătit corect!

30.07.2021
Ce salariu ai? Uite cum poți să afli dacă ești plătit corect!

Ziua de salariu este, cu siguranță, una dintre cele mai frumoase ale lunii. Totuși, mulți angajați sunt nemulțumiți de banii pe care îi încasează. Alții și-ar dori să afle cu cât este plătit jobul pe care-l prestează. Site-ul de recrutare ejobs.ro a lansat Salario, un comparator de salarii cu peste 130.000 de date salariale.

Salario este un comparator de salarii care are în spate o bază de peste 130.000 de date salariale introduse de angajați. Astfel, cine dorește să afle dacă este remunerat corect sau dacă este peste ori sub media pieței, trebuie să intre pe https://www.ejobs.ro/salario/ și să introducă suma netă încasată, orașul în care lucrează, poziția și, evident, domeniul. În doar câteva secunde calculatorul va compara salariul utilizatorului cu celelalte salarii introduse de alți specialiști în domeniu.

Intră AICI și introdu datele tale!

Conform celor de la ejobs.ro Salario oferă informații pentru peste 800 de poziții diferite, din 62 de domenii de activitate, atât de la privat, cât și de la stat.

Care este salariul net?

Salariul net este suma de bani pe care salariatul o primește „în mână” (este vorba despre suma de bani rămasă din salariul brut, după ce au fost scăzute contibuțiile sociale și impozitele).

De unde vine termenul de „salariu”?

Salariu este, de fapt, suma de bani pe care o primește într-o perioadă de timp un angajat pentru munca depusă. „Salariu” provine din latinescul „salarium“ care însemna, pe vremea romanilor, cota de sare (latină – sal, salis) pe care o primeau soldaţii romani ca plată suplimentară la soldă.

Așadar, tradus mot a mot, „salarium” însemna practic „plată în sare”. Interesant, nu-i așa? Pe vremea Imperiului Roman, sarea era o importantă monedă de schimb fiind denumită, în mod îndreptățit, „aur alb”. Aceasta era folosită de către romani, mai ales, la conservarea preparatelor din carne.

Totuși, cu timpul, soldații romani și ofițerii nu au mai primit sare, ci o sumă de bani care a purtat aceeași denumire pentru că suma de bani era destinată achiziționării de sare pentru o lună de zile. Aceasta este povestea cuvântului… salariu.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot