Ce salariu ai? Uite cum poți să afli dacă ești plătit corect!

30.07.2021
Ce salariu ai? Uite cum poți să afli dacă ești plătit corect!

Ziua de salariu este, cu siguranță, una dintre cele mai frumoase ale lunii. Totuși, mulți angajați sunt nemulțumiți de banii pe care îi încasează. Alții și-ar dori să afle cu cât este plătit jobul pe care-l prestează. Site-ul de recrutare ejobs.ro a lansat Salario, un comparator de salarii cu peste 130.000 de date salariale.

Salario este un comparator de salarii care are în spate o bază de peste 130.000 de date salariale introduse de angajați. Astfel, cine dorește să afle dacă este remunerat corect sau dacă este peste ori sub media pieței, trebuie să intre pe https://www.ejobs.ro/salario/ și să introducă suma netă încasată, orașul în care lucrează, poziția și, evident, domeniul. În doar câteva secunde calculatorul va compara salariul utilizatorului cu celelalte salarii introduse de alți specialiști în domeniu.

Intră AICI și introdu datele tale!

Conform celor de la ejobs.ro Salario oferă informații pentru peste 800 de poziții diferite, din 62 de domenii de activitate, atât de la privat, cât și de la stat.

Care este salariul net?

Salariul net este suma de bani pe care salariatul o primește „în mână” (este vorba despre suma de bani rămasă din salariul brut, după ce au fost scăzute contibuțiile sociale și impozitele).

De unde vine termenul de „salariu”?

Salariu este, de fapt, suma de bani pe care o primește într-o perioadă de timp un angajat pentru munca depusă. „Salariu” provine din latinescul „salarium“ care însemna, pe vremea romanilor, cota de sare (latină – sal, salis) pe care o primeau soldaţii romani ca plată suplimentară la soldă.

Așadar, tradus mot a mot, „salarium” însemna practic „plată în sare”. Interesant, nu-i așa? Pe vremea Imperiului Roman, sarea era o importantă monedă de schimb fiind denumită, în mod îndreptățit, „aur alb”. Aceasta era folosită de către romani, mai ales, la conservarea preparatelor din carne.

Totuși, cu timpul, soldații romani și ofițerii nu au mai primit sare, ci o sumă de bani care a purtat aceeași denumire pentru că suma de bani era destinată achiziționării de sare pentru o lună de zile. Aceasta este povestea cuvântului… salariu.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot