Ce sunt voucherele de vacanță? Cine le primește?

09.06.2023
Ce sunt voucherele de vacanță? Cine le primește?

Piața muncii a devenit din ce în ce mai competitivă. Tot mai mulți angajatori de TOP încearcă să-și atragă angajații cu diferite beneficii. Cele mai cunoscute sunt abonamente la sala de fitness sau reduceri la o gamă largă de produse. În ultimii ani au apărut mult discutatele vouchere de vacanță. Ce sunt acestea și cine le primește?

Ce sunt și cum funcționează voucherele de vacanță?

voucherele de vacanță

Vacanțele au devenit o rutină pentru foarte mulți angajații din ziua de astăzi. Fie că vorbim de un scurt City-Break sau de un concediu de durată, acestea au devenit o metodă de relaxare obișnuită. Companiile de TOP din România au început să ofere vouchere de vacanță angajaților, în semn de apreciere pentru munca depusă.

Voucherele de vacanță sunt bonuri, cu care cel în cauză poate plăti un serviciu turistic, în România, pentru el și familia sa. Acestea sunt oferite de către angajator o dată pe an, în cazul în care compania are stipulat în contractul individual de muncă aceste beneficii. Tichetele trebuie folosite doar pe teritoriul țării emitente și folosite pentru cazare sau mâncare înainte de termenul lor de expirare.

Angajații din sectorul public sunt obișnuiți de mult timp cu acest beneficiu, stimulentul începând să fie folosit din ce în ce mai des și în mediul privat. Conform instituțiilor de specializare cuantumul voucherelor de la stat  este de 1.450 lei brut și nu sunt transmisibile, fiind menționat inclusiv prin lege faptul că oricine încalcă regulile riscă repercusiuni.

De ce nu toate companiile private oferă acest beneficiu?

Deși în spațiul public se vehiculează că în viitor tichetele de vacanță vor fi oferite de către stat și pentru angajații de la privat, în prezent nu se întâmplă acest lucru. Voucherele de vacanță angajaților din mediul privat sunt plătite de către compania contractantă din propriul buget.

Astfel că, nu toate companiile își pot permite o cheltuială suplimentară cu vacanțele angajaților. De cele mai multe ori, pentru a compensa lipsa lor, angajatorul poate recurge la diverse activități, precum teambuilding-uri sau ateliere.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot