Ce s-a întâmplat azi, 9 aprilie?

09.04.2023
Ce s-a întâmplat azi, 9 aprilie?

În data de 9 aprilie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Mc. Eupsihie din Cezareea și Sfântul Cuv. Vadim, arhimandritul. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 99-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 9 aprilie

1682 – Exploratorul Robert Cavalier de la Salle a ajuns la gura râului Mississippi, revendicand regiunea pentru Franța numind-o Louisiana.

1860 – Édouard-Léon Scott de Martinville a reușit să obțină o înregistrare audio cu un fonautograf construit chiar de el. Drept urmare, aceasta a devenit cea mai veche înregistrare sonoră cunoscută.

1867 – A fost o zi istorică, fiindcă Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat achiziționarea Alaskăi pentru doar 7,2 milioane de dolari de la Imperiul Rus.

1882 – Celebrul elefant Jumbo, considerat primul animal de circ de nivel internațional, a fost vândut de Grădina Zoologică din Londra unui antreprenor american pe nume Phineas Taylor Barnum pentru suma de 10.000 de dolari americani. În această zi, animalul a ajuns în Statele Unite ale Americii, fiind organizat un eveniment de amploare în New York, cu o paradă de-a lungul Broadway-ului spre hipodromul Madison Square Garden, cu acompaniamentul muzical a trei fanfare. Jumbo a fost transportat pe o platformă specială trasă de 16 cai și împinsă de doi elefanți.

1894 – S-a născut Camil Petrescu. Acesta a fost unul dintre marii scriitori români, întemeietor al romanului modern. În anul 1948 a devenit membru al Academiei Române. Camil Petrescu a murit în data de 14 mai 1957, la vârsta de 63 de ani.

1940 – Germania a invadat Danemarca și Norvegia, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1970 – Infrastructura aviatică din România se dezvolta frumos și era inaugurat Aeroportul Internațional București – Otopeni.

1974 – A fost inaugurat stadionul Steaua, fiind organizat un meci amical între echipa Armatei și OFK Belgrad, scor 2-2. Aceasta a fost prima arenă din România construită fără pistă de atletism.

1991 – Georgia și-a afirmat independența față de Uniunea Sovietică.

2002 – Au avut loc, la Westminster Abbey, funeraliile reginei mamă Elizabeth a Marii Britanii, mama reginei Elisabeta a II-a.

2005Regele Charles al III-lea al Marii Britanii, la vremea aceea Prințul de Wales, s-a căsătorit într-o ceremonie civilă, la Windsor’s Guildhall, cu Camilla Parker Bowles.

2021 – A murit, la vârsta de 99 de ani, Prințul Filip, Duce de Edinburgh. Acesta a fost soțul reginei Elisabeta a II-a.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot