Ce s-a întâmplat azi, 8 iunie?

08.06.2021
Ce s-a întâmplat azi, 8 iunie?

Ziua de 8 iunie este considerată una dintre cele mai importante din istoria României. La această dată, în anul 1930, Parlamentul îl proclamă pe prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ca rege al României sub numele de Carol al II-lea. Site-ul shtiu.ro vă prezintă ce alte evenimente importante au avut loc în această zi.

Ce evenimente au avut loc pe 8 iunie, de-a lungul timpului?

1992 Începând cu acest an, în ziua de 8 iunie, se sărbătorește Ziua Mondială a Oceanelor.

1938 La Colegiul Sfântul Sava a fost deschisă prima bibliotecă publică din București.

1897 În acea perioadă, societatea românească era într-o continuă dezvoltare, iar pe 8 iunie cinematograful „Lumière” a prezentat primele trei subiecte de actualități românești. Acestea au fost filmate la 10 mai 1897, de către operatorul Paul Menu, din inițiativa ziarului „L’Independance Roumaine”.

1922 Un eveniment important a avut loc în acest an, când, la Belgrad, principele Alexandru al Iugoslaviei s-a căsătorit cu principesa Maria a României. Pentru a sărbători cum se cuvine evenimentul, a avut loc, la aceeași dată, o partidă de fotbal între cele două țări. Meciul dintre Iugoslavia și România s-a terminat cu scorul de 1-2 și este considerat primul meci de fotbal din istoria echipei naționale a țării noastre.

1930 Legislativul României îl proclamă pe prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ca rege al României sub numele de Carol al II-lea. Evenimentul devine sărbătoare oficială în România până în anul 1940. În această perioadă, în fiecare an, pe 8 iunie se sărbătorea urcarea pe tron a regelui Carol al II-lea și aveau loc defilări militare.

1995 În acest an a avut loc lansarea navetei „Discovery”, această misiune marcând al 100-lea zbor spațial american cu personal uman la bord. Evenimentul a avut loc la Cap Canaveral, Florida.

2004 Un fenomen astronomic rar apreciat de iubitorii de astronomie s-a petrecut la această dată de 8 iunie. Planeta Venus a trecut prin fața Soarelui, între orele 05:20 și 11:24 GMT, iar acest lucru a putut fi văzut de peste trei sferturi din populația Pământului.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot