Ce s-a întâmplat azi, 8 iunie?

08.06.2021
Ce s-a întâmplat azi, 8 iunie?

Ziua de 8 iunie este considerată una dintre cele mai importante din istoria României. La această dată, în anul 1930, Parlamentul îl proclamă pe prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ca rege al României sub numele de Carol al II-lea. Site-ul shtiu.ro vă prezintă ce alte evenimente importante au avut loc în această zi.

Ce evenimente au avut loc pe 8 iunie, de-a lungul timpului?

1992 Începând cu acest an, în ziua de 8 iunie, se sărbătorește Ziua Mondială a Oceanelor.

1938 La Colegiul Sfântul Sava a fost deschisă prima bibliotecă publică din București.

1897 În acea perioadă, societatea românească era într-o continuă dezvoltare, iar pe 8 iunie cinematograful „Lumière” a prezentat primele trei subiecte de actualități românești. Acestea au fost filmate la 10 mai 1897, de către operatorul Paul Menu, din inițiativa ziarului „L’Independance Roumaine”.

1922 Un eveniment important a avut loc în acest an, când, la Belgrad, principele Alexandru al Iugoslaviei s-a căsătorit cu principesa Maria a României. Pentru a sărbători cum se cuvine evenimentul, a avut loc, la aceeași dată, o partidă de fotbal între cele două țări. Meciul dintre Iugoslavia și România s-a terminat cu scorul de 1-2 și este considerat primul meci de fotbal din istoria echipei naționale a țării noastre.

1930 Legislativul României îl proclamă pe prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ca rege al României sub numele de Carol al II-lea. Evenimentul devine sărbătoare oficială în România până în anul 1940. În această perioadă, în fiecare an, pe 8 iunie se sărbătorea urcarea pe tron a regelui Carol al II-lea și aveau loc defilări militare.

1995 În acest an a avut loc lansarea navetei „Discovery”, această misiune marcând al 100-lea zbor spațial american cu personal uman la bord. Evenimentul a avut loc la Cap Canaveral, Florida.

2004 Un fenomen astronomic rar apreciat de iubitorii de astronomie s-a petrecut la această dată de 8 iunie. Planeta Venus a trecut prin fața Soarelui, între orele 05:20 și 11:24 GMT, iar acest lucru a putut fi văzut de peste trei sferturi din populația Pământului.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot