Ce s-a întâmplat azi, 8 august?

08.08.2022
Ce s-a întâmplat azi, 8 august?

Pe data de 8 august, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Emilian Mărt., Ep. Cizicului și Sf. Miron, Ep. Cretei. Totodată, din anul 2002 este celebrată Ziua internațională a pisicii. Această dată reprezintă cea de-a 220-a zi a calendarului gregorian și a 221-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 8 august

117 – A murit Marcus Ulpius Nerva Traianus, cunoscut și sub titulatura de împăratul Traian al Imperiului Roman. În timpul domniei sale, imperiul a cunoscut cea mai mare extindere.

1826 – A fost un moment important pentru credincioșii din Moldova, fiindcă mitropolitul țării, Veniamin Costachi, a decis ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iași. Începând cu anul 1889, în acest lăcaș de cult se află racla cu moaștele Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

1876 – Inventatorul Thomas Edison a primit brevetul pentru șapirograf, o presă pentru tipărire.

1889 – Prin Înaltul Decret Regal 2073, s-a înființat, pe lângă Marele Stat Major al Armatei Române, o Școală Superioară de Resbel, în prezent Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, potrivit Wikipedia.org.

1929 – La această dată dirijabilul german pe nume „Graf Zeppelin” a început un zbor-tur în întreaga lume.

1940 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în această zi, a fost declanșată ofensiva aeriană germană asupra Angliei.

1945 – A fost o zi istorică, fiindcă URSS a declarat război Japoniei. Drept urmare, Armata Roșie a ocupat Manciuria, Coreea de Nord și Sahalinul.

1945 – Marile puteri europene au semnat, la Londra, o înțelegere privind urmărirea și pedepsirea criminalilor de război naziști în cadrul unui Tribunal militar internațional. La 2 noiembrie 1945, instituția și–a început lucrările la Nürnberg.

1974 – A fost o zi istorică pentru Statele Unite ale Americii, fiindcă președintele Richard Nixon și-a anunțat demisia din funcție, care a avut loc oficial a doua zi la prânz.

1981 – S-a născut Roger Federer. Acesta este considerat unul dintre cei mai mari jucători de tenis de câmp din istorie, dacă nu cel mai bun. Acesta are în palmares 101 titluri ATP.

1981 – Americanii au început să producă bomba cu neutroni, la ordinul președintelui Ronald Reagan.

1990 – Irakul a ocupat Kuweitul. Acest lucru va duce la izbucnirea Războiului din Golf.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot