Ce s-a întâmplat azi, 6 noiembrie?

06.11.2022
Ce s-a întâmplat azi, 6 noiembrie?

Pe data de 6 noiembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarh al Constantinopolului, și Cuviosul Luca. Totodată, astăzi este celebrată Ziua internațională pentru prevenirea exploatării mediului în timp de război și conflicte armate. Această dată reprezintă cea de-a 310-a zi a calendarului gregorian și a 311-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 6 noiembrie

447 – În urma unui seism puternic, mari porțiuni din Zidurile Constantinopolului au fost distruse, inclusiv 57 de turnuri.

1494 – S-a născut Soliman I, cunoscut în istorie și ca Süleyman Magnificul. Acesta a fost al zecelea sultan al Imperiului Otoman, între anii 1520-1566. Soliman I a murit în data de 5/6 septembrie 1566, la vârsta de 71 de ani.

1632 – În timpul Războiul de Treizeci de Ani a avut loc Bătălia de la Lützen, iar suedezii au ieșit câștigători, însă regele Gustav Adolf al Suediei a fost ucis.

1860 – Abraham Lincoln a devenit al 16-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Acesta a obținut doar 40% din votul popular, învingându-i pe John C. Breckinridge, John Bell și Stephen A. Douglas. Lincoln a fost primul republican care a deținut această funcție.

1888 – Benjamin Harrison a fost ales președinte al Statelor Unite ale Americii. Acesta a fost cel de-al 23-lea președinte american.

1917 – În această zi a izbucnit Revoluția Bolșevică din Rusia. Aceasta a fost organizată sub conducerea lui Vladimir Ilici Lenin și este considerată a fi prima revoluție comunistă din secolul al XX-lea.

1919 – La Sighișoara a fost înființat, în această zi, Partidul German din România.

1984 – Ronald Reagan a obținut încă un mandat de președinte al Statelor Unite aleAmericii, învingându-l pe democratul Walter F. Mondale.

1999 – În această zi a fost publicat rezultatul unui referendum în Australia, în care se punea întrebarea dacă țara ar trebui să renunțe la monarhie. Datele oficiale au arătat că australienii resping, în proporție de 54%, instaurarea republicii.

2021 – A decedat Petrică Mâțu Stoian. Acesta a fost un îndrăgit cântăreț de muzică populară. Artistul a trăit doar 61 de ani.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot