Ce s-a întâmplat azi, 6 noiembrie?

06.11.2022
Ce s-a întâmplat azi, 6 noiembrie?

Pe data de 6 noiembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarh al Constantinopolului, și Cuviosul Luca. Totodată, astăzi este celebrată Ziua internațională pentru prevenirea exploatării mediului în timp de război și conflicte armate. Această dată reprezintă cea de-a 310-a zi a calendarului gregorian și a 311-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 6 noiembrie

447 – În urma unui seism puternic, mari porțiuni din Zidurile Constantinopolului au fost distruse, inclusiv 57 de turnuri.

1494 – S-a născut Soliman I, cunoscut în istorie și ca Süleyman Magnificul. Acesta a fost al zecelea sultan al Imperiului Otoman, între anii 1520-1566. Soliman I a murit în data de 5/6 septembrie 1566, la vârsta de 71 de ani.

1632 – În timpul Războiul de Treizeci de Ani a avut loc Bătălia de la Lützen, iar suedezii au ieșit câștigători, însă regele Gustav Adolf al Suediei a fost ucis.

1860 – Abraham Lincoln a devenit al 16-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Acesta a obținut doar 40% din votul popular, învingându-i pe John C. Breckinridge, John Bell și Stephen A. Douglas. Lincoln a fost primul republican care a deținut această funcție.

1888 – Benjamin Harrison a fost ales președinte al Statelor Unite ale Americii. Acesta a fost cel de-al 23-lea președinte american.

1917 – În această zi a izbucnit Revoluția Bolșevică din Rusia. Aceasta a fost organizată sub conducerea lui Vladimir Ilici Lenin și este considerată a fi prima revoluție comunistă din secolul al XX-lea.

1919 – La Sighișoara a fost înființat, în această zi, Partidul German din România.

1984 – Ronald Reagan a obținut încă un mandat de președinte al Statelor Unite aleAmericii, învingându-l pe democratul Walter F. Mondale.

1999 – În această zi a fost publicat rezultatul unui referendum în Australia, în care se punea întrebarea dacă țara ar trebui să renunțe la monarhie. Datele oficiale au arătat că australienii resping, în proporție de 54%, instaurarea republicii.

2021 – A decedat Petrică Mâțu Stoian. Acesta a fost un îndrăgit cântăreț de muzică populară. Artistul a trăit doar 61 de ani.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Rusia este cea mai mare țară din lume. În interiorul țării ei există numeroase culturi, etnii, dar și religii. Pentru a putea ține în frâu un teritoriu consistent, autoritățile ruse s-au... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising