Ce s-a întâmplat azi, 6 noiembrie?

06.11.2022
Ce s-a întâmplat azi, 6 noiembrie?

Pe data de 6 noiembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarh al Constantinopolului, și Cuviosul Luca. Totodată, astăzi este celebrată Ziua internațională pentru prevenirea exploatării mediului în timp de război și conflicte armate. Această dată reprezintă cea de-a 310-a zi a calendarului gregorian și a 311-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 6 noiembrie

447 – În urma unui seism puternic, mari porțiuni din Zidurile Constantinopolului au fost distruse, inclusiv 57 de turnuri.

1494 – S-a născut Soliman I, cunoscut în istorie și ca Süleyman Magnificul. Acesta a fost al zecelea sultan al Imperiului Otoman, între anii 1520-1566. Soliman I a murit în data de 5/6 septembrie 1566, la vârsta de 71 de ani.

1632 – În timpul Războiul de Treizeci de Ani a avut loc Bătălia de la Lützen, iar suedezii au ieșit câștigători, însă regele Gustav Adolf al Suediei a fost ucis.

1860 – Abraham Lincoln a devenit al 16-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Acesta a obținut doar 40% din votul popular, învingându-i pe John C. Breckinridge, John Bell și Stephen A. Douglas. Lincoln a fost primul republican care a deținut această funcție.

1888 – Benjamin Harrison a fost ales președinte al Statelor Unite ale Americii. Acesta a fost cel de-al 23-lea președinte american.

1917 – În această zi a izbucnit Revoluția Bolșevică din Rusia. Aceasta a fost organizată sub conducerea lui Vladimir Ilici Lenin și este considerată a fi prima revoluție comunistă din secolul al XX-lea.

1919 – La Sighișoara a fost înființat, în această zi, Partidul German din România.

1984 – Ronald Reagan a obținut încă un mandat de președinte al Statelor Unite aleAmericii, învingându-l pe democratul Walter F. Mondale.

1999 – În această zi a fost publicat rezultatul unui referendum în Australia, în care se punea întrebarea dacă țara ar trebui să renunțe la monarhie. Datele oficiale au arătat că australienii resping, în proporție de 54%, instaurarea republicii.

2021 – A decedat Petrică Mâțu Stoian. Acesta a fost un îndrăgit cântăreț de muzică populară. Artistul a trăit doar 61 de ani.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot