Ce s-a întâmplat azi, 4 iulie?

04.07.2022
Ce s-a întâmplat azi, 4 iulie?

Pe data de 4 iulie, în Statele Unite ale Americii este sărbătorită Ziua Independenței. Această dată reprezintă cea de-a 185-a zi a calendarului gregorian și a 186-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 4 iulie

1776 – A fost o zi istorică pentru Statele Unite ale Americii, fiindcă a fost adoptată Declarație de independență. Documentul a fost ratificat de Congresul Continental, prima entitate conducătoare a noului stat creat.

1826 – A avut loc o coincidență neplăcută pentru americani, fiindcă în această zi au murit Thomas Jefferson, al 3-lea președinte al Statelor Unite, și John Adams, al 2-lea președinte al SUA.

1827 – În statul New York a fost abolită sclavia.

1831 – A murit James Monroe. Acesta a fost cel de-al 5-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.

1854 – S-a născut Victor Babeș. Acesta a fost un reputat bacteriolog și morfopatolog, devenind membru al Academiei Române din 1893. Babeș a murit pe data de 19 octombrie 1926, la 72 de ani.

1864 – A fost dat un decret prin care se stabilea înființarea Universității din București, care să cuprindă într-un singur corp facultățile de Drept, Științe și Litere.

1876 – A luat naștere, la București, „Societatea Națională de Cruce Roșie din România”.

1914 – Au avut loc la Viena funeraliile Arhiducelui Franz Ferdinand și ale soției sale Sofia. Cei doi fuseseră asasinați cu 6 zile în urmă la Sarajevo. Acesta a fost evenimentul care a dus la declanșarea Primului Război Mondial.

1928 – Femeile au primit drept de vot pentru prima dată în Marea Britanie.

1934 – A murit Marie Curie. Aceasta a fost fiziciană și chimistă franceză de origine poloneză. A fost dublă laureată a Premiului Nobel (Premiului Nobel pentru fizică, în 1903, și Premiul Nobel pentru chimie, în 1911).

1950 – Postul de radio Europa Liberă a emis pentru prima dată la această dată.

1957 – A luat naștere, la București, Arhiva Națională de Filme.

1960 – Hawaii a devenit al 50-lea stat SUA, în august 1959, iar drept urmare, în această zi a fost adoptat noul steag american.

1987 – Pasajul Lujerului, din București, a intrat în functiune. Acesta are o lungime de 800 de metri, dintre care 400 de metri sunt acoperiți.

1997 – A fost un moment istoric pentru astronomie, fiindcă nava spațială de origine americană, pe nume „Pathfinder”, a aterizat pe planeta Marte.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot