Ce s-a întâmplat azi, 31 octombrie?

31.10.2022
Ce s-a întâmplat azi, 31 octombrie?

Pe data de 31 octombrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfinții Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis. Totodată, în această zi sunt celebrate Ziua Internațională a Mării Negre și Halloween-ul. Această dată reprezintă cea de-a 304-a zi a calendarului gregorian și a 305-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 31 octombrie

1517 – A fost un moment istoric, fiindcă profesorul Martin Luther, primul reformator protestant ale cărui inițiative au dus la nașterea Bisericii Evanghelice-Luterane, a lipit pe ușa bisericii din Wittenberg cele 95 de teze, care invitau la o dispută academică pe tema indulgențelor.

1864 – A fost o zi istorică pentru americani, deoarece Nevada a devenit oficial cel de al 36-lea stat al Statelor Unite ale Americii.

1869 – În această zi la Gara Filaret, a fost inaugurată linia de cale ferată București-Giurgiu. Drept urmare, din gara au plecat două garnituri: prima, denumită „Trenul de onoare Michaiu Bravu”, condusă de sir John Trevor Barklay, și a doua, „Trenul Dunărea”, condusă de Nicolae Tănase, primul mecanic de locomotivă român.

1881 – S-a născut Eugen Lovinescu. Acesta a fost considerat cel mai de seamă critic literar după Titu Maiorescu. Lovinescu a murit în data de 16 iulie 1943, la doar 62 de ani.

1956 – În această dată contraamiralul american G.J.Dufek a aterizat cu un avion la Polul Sud, devenind astfel primul om care a reușit acest lucru.

1968 – Președintele Statelor Unite ale Americii Lyndon B. Johnson a dat ordin sa se înceteze bombardarea în nordul Vietnamului.

1991 – În această dată au avut loc primele alegeri libere pentru președinție în Zambia.

2015 – A fost o zi tristă, fiindcă Zborul Metrojet 9268 s-a prăbușit în centrul Peninsulei Sinai. Avionul decolase de pe Aeroportul International Sharm el-Sheih din Egipt către St. Petersburg, Rusia. Toate cele 224 de persoane aflate la bord au murit. Evenimentul a fost declanșat de un atentat terorist.

2020 – A murit Sir Thomas Sean Connery. Acesta a rămas cunoscut publicului, în special pentru rolul lui James Bond, din filmul cu același nume.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot