Ce s-a întâmplat azi, 31 octombrie?

31.10.2022
Ce s-a întâmplat azi, 31 octombrie?

Pe data de 31 octombrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfinții Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis. Totodată, în această zi sunt celebrate Ziua Internațională a Mării Negre și Halloween-ul. Această dată reprezintă cea de-a 304-a zi a calendarului gregorian și a 305-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 31 octombrie

1517 – A fost un moment istoric, fiindcă profesorul Martin Luther, primul reformator protestant ale cărui inițiative au dus la nașterea Bisericii Evanghelice-Luterane, a lipit pe ușa bisericii din Wittenberg cele 95 de teze, care invitau la o dispută academică pe tema indulgențelor.

1864 – A fost o zi istorică pentru americani, deoarece Nevada a devenit oficial cel de al 36-lea stat al Statelor Unite ale Americii.

1869 – În această zi la Gara Filaret, a fost inaugurată linia de cale ferată București-Giurgiu. Drept urmare, din gara au plecat două garnituri: prima, denumită „Trenul de onoare Michaiu Bravu”, condusă de sir John Trevor Barklay, și a doua, „Trenul Dunărea”, condusă de Nicolae Tănase, primul mecanic de locomotivă român.

1881 – S-a născut Eugen Lovinescu. Acesta a fost considerat cel mai de seamă critic literar după Titu Maiorescu. Lovinescu a murit în data de 16 iulie 1943, la doar 62 de ani.

1956 – În această dată contraamiralul american G.J.Dufek a aterizat cu un avion la Polul Sud, devenind astfel primul om care a reușit acest lucru.

1968 – Președintele Statelor Unite ale Americii Lyndon B. Johnson a dat ordin sa se înceteze bombardarea în nordul Vietnamului.

1991 – În această dată au avut loc primele alegeri libere pentru președinție în Zambia.

2015 – A fost o zi tristă, fiindcă Zborul Metrojet 9268 s-a prăbușit în centrul Peninsulei Sinai. Avionul decolase de pe Aeroportul International Sharm el-Sheih din Egipt către St. Petersburg, Rusia. Toate cele 224 de persoane aflate la bord au murit. Evenimentul a fost declanșat de un atentat terorist.

2020 – A murit Sir Thomas Sean Connery. Acesta a rămas cunoscut publicului, în special pentru rolul lui James Bond, din filmul cu același nume.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot