Ce s-a întâmplat azi, 31 octombrie?

31.10.2022
Ce s-a întâmplat azi, 31 octombrie?

Pe data de 31 octombrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfinții Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis. Totodată, în această zi sunt celebrate Ziua Internațională a Mării Negre și Halloween-ul. Această dată reprezintă cea de-a 304-a zi a calendarului gregorian și a 305-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 31 octombrie

1517 – A fost un moment istoric, fiindcă profesorul Martin Luther, primul reformator protestant ale cărui inițiative au dus la nașterea Bisericii Evanghelice-Luterane, a lipit pe ușa bisericii din Wittenberg cele 95 de teze, care invitau la o dispută academică pe tema indulgențelor.

1864 – A fost o zi istorică pentru americani, deoarece Nevada a devenit oficial cel de al 36-lea stat al Statelor Unite ale Americii.

1869 – În această zi la Gara Filaret, a fost inaugurată linia de cale ferată București-Giurgiu. Drept urmare, din gara au plecat două garnituri: prima, denumită „Trenul de onoare Michaiu Bravu”, condusă de sir John Trevor Barklay, și a doua, „Trenul Dunărea”, condusă de Nicolae Tănase, primul mecanic de locomotivă român.

1881 – S-a născut Eugen Lovinescu. Acesta a fost considerat cel mai de seamă critic literar după Titu Maiorescu. Lovinescu a murit în data de 16 iulie 1943, la doar 62 de ani.

1956 – În această dată contraamiralul american G.J.Dufek a aterizat cu un avion la Polul Sud, devenind astfel primul om care a reușit acest lucru.

1968 – Președintele Statelor Unite ale Americii Lyndon B. Johnson a dat ordin sa se înceteze bombardarea în nordul Vietnamului.

1991 – În această dată au avut loc primele alegeri libere pentru președinție în Zambia.

2015 – A fost o zi tristă, fiindcă Zborul Metrojet 9268 s-a prăbușit în centrul Peninsulei Sinai. Avionul decolase de pe Aeroportul International Sharm el-Sheih din Egipt către St. Petersburg, Rusia. Toate cele 224 de persoane aflate la bord au murit. Evenimentul a fost declanșat de un atentat terorist.

2020 – A murit Sir Thomas Sean Connery. Acesta a rămas cunoscut publicului, în special pentru rolul lui James Bond, din filmul cu același nume.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot