Ce s-a întâmplat azi, 31 mai?

31.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 31 mai?

Pe data de 31 mai, în calendarul creștin-ortodox, este sărbătorit Sfântul Mucenic Ermie. Totodată, este celebrată și Ziua mondială fără tutun, iar la noi în țară această dată este considerată Ziua Geniștilor. Trebuie precizat că 31 mai reprezintă cea de-a 151-a zi a calendarului gregorian și ziua a 152-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 31 mai

1223 – Genghis Han, unul dintre cei mai mari cuceritori din toate timpurile și întemeietorul Imperiului Mongol, a reușit să învingă Rusia Kieveană și cumanii, în Bătălia de la Râul Kalka.

1578 – A început construcția celui mai vechi pod din Paris, Pont Neuf, atunci când regele Henric al III-lea al Franței a pus prima piatră.

1816 – S-a născut Dimitrie Ghica. Acesta a fost cel de-al 10-lea prim-ministru al României din partea Partidului Conservator între 16 noiembrie 1868 – 27 ianuarie 1870. Ghica a murit pe data de 15 februarie 1897, la vârsta de 80 de ani.

1859 – A fost pornit pentru prima dată, la Londra, celebrul Big Ben. Turiști din întreaga lume vin să stea pe Westminster Bridge și să-și facă un selfie lângă Big Ben și Camerele Parlamentului. Acest reper faimos în întreaga lume este, de fapt, numit Elizabeth Tower, Big Ben este numele clopotului care este în interior turnului.

1902 – A fost încheiat Tratatul de la Vereeniging, care a adus astfel la terminarea celui de-Al Doilea Război al Burilor. Acesta a fost un conflict între Imperiul Britanic și Republica Sud-Africană (Republica Transvaal) și Statul Liber Orange.

1911 – A fost lansat la apă vasul Titanic. 26 de luni a durat construcția acestuia. Vaporul a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia pe data 10 aprilie 1912 și trebuia să ajungă la New York, Statele Unite ale Americii. Pe 14 aprilie, la patru zile de la plecare, nava a lovit un iceberg și după câteva ore s-a scufundat.

1916 – La această dată a avut loc cea mai puternică confruntare navală din Primul Război Mondial, atunci când flota britanică s-a ciocnit cu cea germană în Bătălia Iutlandei.

1961 – Uniunea Africii de Sud a devenit Republica Africa de Sud.

1970 – În Peru a avut loc o alunecare de teren, în urma unui cutremur, iar peste 47.000 de persoane și-au pierdut viața.

2019 – Papa Francisc a fost în România într-o vizită de trei zile. Aceasta a fost cea de-a doua vizită a unui Suveran Pontif la noi în țară, după cea din 1999 a Papei Ioan Paul al II-lea.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot