Ce s-a întâmplat azi, 30 octombrie?

30.10.2022
Ce s-a întâmplat azi, 30 octombrie?

Pe data de 30 octombrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Mucenic Zenovie Episcopul și sora sa Zenovia, precum și Sf. Apostol Cleopa. Această dată reprezintă cea de-a 303-a zi a calendarului gregorian și a 304-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 30 octombrie

1837 – A fost un moment important pentru Țara Românească, fiindcă a apărut „Jurnalul lui Alexandru Ghica”, domnitor între 1834-1842, prin care era acordat sătenilor dreptul condiționat de a se strămuta în orașe. Legea a fost abrogata în 1843 de noul domn, Gheorghe Bibescu (1842-1848).

1905 – În această zi, în Rusia, Țarul Nicolae al II-lea a anunțat „Proclamația din Octombrie”, care a marcat începutul monarhiei constituționale. Cu această ocazie populația a primit mai multe libertăți civile fundamentale și dreptul de a forma o dumă, adică un parlament.

1922 – A fost un moment istoric, fiindcă Benito Mussolini a fost desemnat premier al Italiei.

1960 – S-a născut Diego Armando Maradona. Acesta a fost un jucător de fotbal argentinian, considerat de mulți specialiști din istorie cel mai bun fotbalist din istorie. Maradona a murit în data de 25 noiembrie 2020, la doar 60 de ani.

1961 – În această zi URSS a lansat cu succes în arhipelagul Novaia Zemlia bomba cu hidrogen, denumită Bomba Țarului.

1973 – Un moment fericit pentru turci, după ce președintele Fahri Korutürk, a inaugurat la Istanbul Podul Bosfor. La momentul respectiv acesta era al patrulea pod suspendat din lume ca lungime.

1975 – A fost o zi importantă pentru spanioli, deoarece prințul Juan Carlos a devenit regele Spaniei.

1983 – După 7 ani de guvernare militară, in Argentina au avut loc primele alegeri democratice.

1990 – Canalul Mânecii a fost deschis traficului. Acesta leagă Marea Britanie de Europa.

2013 – A decedat Mira Anca Victoria Petrescu Mărculeț. Aceasta a fost cea care a proiectat Casa Poporului. Anca avea doar 64 de ani. Aceasta a avut proiecte și în Cuba, SUA, Franța și Maroc. A fost membră al ordinului arhitecților români și ordinului arhitecților francezi.

2015 – A avut loc un incendiu devastator în clubul Colectiv, din București. Nu mai puțin de 64 de persoane au murit și alte peste 160 au fost rănite. Focul a izbucnit de la artificiile folosite la un concert care avea loc în acel moment.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot