Ce s-a întâmplat azi, 30 octombrie?

30.10.2022
Ce s-a întâmplat azi, 30 octombrie?

Pe data de 30 octombrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Mucenic Zenovie Episcopul și sora sa Zenovia, precum și Sf. Apostol Cleopa. Această dată reprezintă cea de-a 303-a zi a calendarului gregorian și a 304-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 30 octombrie

1837 – A fost un moment important pentru Țara Românească, fiindcă a apărut „Jurnalul lui Alexandru Ghica”, domnitor între 1834-1842, prin care era acordat sătenilor dreptul condiționat de a se strămuta în orașe. Legea a fost abrogata în 1843 de noul domn, Gheorghe Bibescu (1842-1848).

1905 – În această zi, în Rusia, Țarul Nicolae al II-lea a anunțat „Proclamația din Octombrie”, care a marcat începutul monarhiei constituționale. Cu această ocazie populația a primit mai multe libertăți civile fundamentale și dreptul de a forma o dumă, adică un parlament.

1922 – A fost un moment istoric, fiindcă Benito Mussolini a fost desemnat premier al Italiei.

1960 – S-a născut Diego Armando Maradona. Acesta a fost un jucător de fotbal argentinian, considerat de mulți specialiști din istorie cel mai bun fotbalist din istorie. Maradona a murit în data de 25 noiembrie 2020, la doar 60 de ani.

1961 – În această zi URSS a lansat cu succes în arhipelagul Novaia Zemlia bomba cu hidrogen, denumită Bomba Țarului.

1973 – Un moment fericit pentru turci, după ce președintele Fahri Korutürk, a inaugurat la Istanbul Podul Bosfor. La momentul respectiv acesta era al patrulea pod suspendat din lume ca lungime.

1975 – A fost o zi importantă pentru spanioli, deoarece prințul Juan Carlos a devenit regele Spaniei.

1983 – După 7 ani de guvernare militară, in Argentina au avut loc primele alegeri democratice.

1990 – Canalul Mânecii a fost deschis traficului. Acesta leagă Marea Britanie de Europa.

2013 – A decedat Mira Anca Victoria Petrescu Mărculeț. Aceasta a fost cea care a proiectat Casa Poporului. Anca avea doar 64 de ani. Aceasta a avut proiecte și în Cuba, SUA, Franța și Maroc. A fost membră al ordinului arhitecților români și ordinului arhitecților francezi.

2015 – A avut loc un incendiu devastator în clubul Colectiv, din București. Nu mai puțin de 64 de persoane au murit și alte peste 160 au fost rănite. Focul a izbucnit de la artificiile folosite la un concert care avea loc în acel moment.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot