Ce s-a întâmplat azi, 30 mai?

30.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 30 mai?

Pe data de 30 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Cuv. Isaachie Mărturisitorul, egumenul Mănăstirii Dalmaților, la Constantinopol, și Sf. Cuv. Varlaam. Totodată, din anul 1993, în România, astăzi este celebrată Ziua gardianului public. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 150-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 30 mai

1381 – A început în Anglia o răscoala a țăranilor, nemulțumiți de impozitul pe cap de locuitor foarte mare.

1431 – Ioana d’Arc, în vârstă de 19 ani, a fost arsă pe rug de către un tribunal englez. Drept urmare, în această zi Biserica Catolică o sărbătorește pe Sf. Ioana d’Arc.

1631 – La această dată a apărut primul ziar francez, intitulat „La Gazette”. Acesta era un ziar săptămânal și a fost publicat de medicul regal Théophraste Renaudot până în 1915 (din 1762 sub titlul de Gazette de France).

1778 – A murit Voltaire, unul dintre cei mai buni filozofi din istoria Franței. Numele său adevărat a fost François-Marie Arouet.

1814Napoleon Bonaparte a fost exilat pe insula Elba și s-a semnat primul Tratat de la Paris, care a readus granițele Franței la întinderea lor din 1792.

1915 – A avut loc un eveniment de tristă amintire, fiindcă s-a desfășurat primul genocid al secolului al XX-lea, când a fost aplicat Ordinul general de deportare a armenilor din Imperiul Otoman spre deșerturile din Siria și Irak. Drept urmare, sute de mii de persoane au murit în urma epidemiilor.

1929 – S-a născut Doina Cornea. Aceasta a fost una dintre cele mai puternice voci împotriva comunismului. Ea a murit pe data de 4 mai 2018, la vârsta de 88 de ani.

1935 – Un cutremur devastator a distrus orașul Quetta, capitala provinciei Belucistan din Pakistan. În urma acestuia au murit peste 20.000 de oameni.

1971 – A fost o zi specială pentru pasionații de astronomie, fiindcă a fost lansată naveta spațială americană „Mariner 9” pentru a aduna informații științifice despre Marte.

1975 – A fost înființată Agenția Spațială Europeană.

1982 – Spania a intrat în NATO, devenind astfel al 16-lea membru și prima țară care intră în alianță de la admiterea Germaniei de Vest în 1955.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot