Ce s-a întâmplat azi, 30 mai?

30.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 30 mai?

Pe data de 30 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Cuv. Isaachie Mărturisitorul, egumenul Mănăstirii Dalmaților, la Constantinopol, și Sf. Cuv. Varlaam. Totodată, din anul 1993, în România, astăzi este celebrată Ziua gardianului public. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 150-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 30 mai

1381 – A început în Anglia o răscoala a țăranilor, nemulțumiți de impozitul pe cap de locuitor foarte mare.

1431 – Ioana d’Arc, în vârstă de 19 ani, a fost arsă pe rug de către un tribunal englez. Drept urmare, în această zi Biserica Catolică o sărbătorește pe Sf. Ioana d’Arc.

1631 – La această dată a apărut primul ziar francez, intitulat „La Gazette”. Acesta era un ziar săptămânal și a fost publicat de medicul regal Théophraste Renaudot până în 1915 (din 1762 sub titlul de Gazette de France).

1778 – A murit Voltaire, unul dintre cei mai buni filozofi din istoria Franței. Numele său adevărat a fost François-Marie Arouet.

1814Napoleon Bonaparte a fost exilat pe insula Elba și s-a semnat primul Tratat de la Paris, care a readus granițele Franței la întinderea lor din 1792.

1915 – A avut loc un eveniment de tristă amintire, fiindcă s-a desfășurat primul genocid al secolului al XX-lea, când a fost aplicat Ordinul general de deportare a armenilor din Imperiul Otoman spre deșerturile din Siria și Irak. Drept urmare, sute de mii de persoane au murit în urma epidemiilor.

1929 – S-a născut Doina Cornea. Aceasta a fost una dintre cele mai puternice voci împotriva comunismului. Ea a murit pe data de 4 mai 2018, la vârsta de 88 de ani.

1935 – Un cutremur devastator a distrus orașul Quetta, capitala provinciei Belucistan din Pakistan. În urma acestuia au murit peste 20.000 de oameni.

1971 – A fost o zi specială pentru pasionații de astronomie, fiindcă a fost lansată naveta spațială americană „Mariner 9” pentru a aduna informații științifice despre Marte.

1975 – A fost înființată Agenția Spațială Europeană.

1982 – Spania a intrat în NATO, devenind astfel al 16-lea membru și prima țară care intră în alianță de la admiterea Germaniei de Vest în 1955.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising