Ce s-a întâmplat azi, 30 mai?

30.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 30 mai?

Pe data de 30 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Cuv. Isaachie Mărturisitorul, egumenul Mănăstirii Dalmaților, la Constantinopol, și Sf. Cuv. Varlaam. Totodată, din anul 1993, în România, astăzi este celebrată Ziua gardianului public. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 150-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 30 mai

1381 – A început în Anglia o răscoala a țăranilor, nemulțumiți de impozitul pe cap de locuitor foarte mare.

1431 – Ioana d’Arc, în vârstă de 19 ani, a fost arsă pe rug de către un tribunal englez. Drept urmare, în această zi Biserica Catolică o sărbătorește pe Sf. Ioana d’Arc.

1631 – La această dată a apărut primul ziar francez, intitulat „La Gazette”. Acesta era un ziar săptămânal și a fost publicat de medicul regal Théophraste Renaudot până în 1915 (din 1762 sub titlul de Gazette de France).

1778 – A murit Voltaire, unul dintre cei mai buni filozofi din istoria Franței. Numele său adevărat a fost François-Marie Arouet.

1814Napoleon Bonaparte a fost exilat pe insula Elba și s-a semnat primul Tratat de la Paris, care a readus granițele Franței la întinderea lor din 1792.

1915 – A avut loc un eveniment de tristă amintire, fiindcă s-a desfășurat primul genocid al secolului al XX-lea, când a fost aplicat Ordinul general de deportare a armenilor din Imperiul Otoman spre deșerturile din Siria și Irak. Drept urmare, sute de mii de persoane au murit în urma epidemiilor.

1929 – S-a născut Doina Cornea. Aceasta a fost una dintre cele mai puternice voci împotriva comunismului. Ea a murit pe data de 4 mai 2018, la vârsta de 88 de ani.

1935 – Un cutremur devastator a distrus orașul Quetta, capitala provinciei Belucistan din Pakistan. În urma acestuia au murit peste 20.000 de oameni.

1971 – A fost o zi specială pentru pasionații de astronomie, fiindcă a fost lansată naveta spațială americană „Mariner 9” pentru a aduna informații științifice despre Marte.

1975 – A fost înființată Agenția Spațială Europeană.

1982 – Spania a intrat în NATO, devenind astfel al 16-lea membru și prima țară care intră în alianță de la admiterea Germaniei de Vest în 1955.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Astăzi, 10 august, de-a lungul timpului, pe întreg Globul au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor,...
Cele mai noi articole
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Ioan Slavici a fost un om „liniștit” și „așezat” în viața sa, conform descrierii lui Mihai Eminescu. În copilărie însă, tânărul Slavici era departe de a fi cuminte și... citește tot
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Gramatica limbii române este una complexă și poate da bătăi de cap și celor mai experimentate persoane în lingvistică. Cu toate acestea, conjugarea greșită a verbelor nu este o scuză... citește tot
Nichita Stănescu și patima alcoolului! Cum a fost confundat poetul cu un cerșetor la Săpânța?
Nichita Stănescu și patima alcoolului! Cum a fost confundat poetul cu un cerșetor la Săpânța?
Nichita Stănescu a fost unul dintre cei mai mari poeți și scriitori români din istorie. Pentru realizările sale acesta a fost ales post-mortem membru al Academiei Române. Din păcate, el a avut... citește tot