Ce s-a întâmplat azi, 30 mai?

30.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 30 mai?

Pe data de 30 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Cuv. Isaachie Mărturisitorul, egumenul Mănăstirii Dalmaților, la Constantinopol, și Sf. Cuv. Varlaam. Totodată, din anul 1993, în România, astăzi este celebrată Ziua gardianului public. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 150-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 30 mai

1381 – A început în Anglia o răscoala a țăranilor, nemulțumiți de impozitul pe cap de locuitor foarte mare.

1431 – Ioana d’Arc, în vârstă de 19 ani, a fost arsă pe rug de către un tribunal englez. Drept urmare, în această zi Biserica Catolică o sărbătorește pe Sf. Ioana d’Arc.

1631 – La această dată a apărut primul ziar francez, intitulat „La Gazette”. Acesta era un ziar săptămânal și a fost publicat de medicul regal Théophraste Renaudot până în 1915 (din 1762 sub titlul de Gazette de France).

1778 – A murit Voltaire, unul dintre cei mai buni filozofi din istoria Franței. Numele său adevărat a fost François-Marie Arouet.

1814Napoleon Bonaparte a fost exilat pe insula Elba și s-a semnat primul Tratat de la Paris, care a readus granițele Franței la întinderea lor din 1792.

1915 – A avut loc un eveniment de tristă amintire, fiindcă s-a desfășurat primul genocid al secolului al XX-lea, când a fost aplicat Ordinul general de deportare a armenilor din Imperiul Otoman spre deșerturile din Siria și Irak. Drept urmare, sute de mii de persoane au murit în urma epidemiilor.

1929 – S-a născut Doina Cornea. Aceasta a fost una dintre cele mai puternice voci împotriva comunismului. Ea a murit pe data de 4 mai 2018, la vârsta de 88 de ani.

1935 – Un cutremur devastator a distrus orașul Quetta, capitala provinciei Belucistan din Pakistan. În urma acestuia au murit peste 20.000 de oameni.

1971 – A fost o zi specială pentru pasionații de astronomie, fiindcă a fost lansată naveta spațială americană „Mariner 9” pentru a aduna informații științifice despre Marte.

1975 – A fost înființată Agenția Spațială Europeană.

1982 – Spania a intrat în NATO, devenind astfel al 16-lea membru și prima țară care intră în alianță de la admiterea Germaniei de Vest în 1955.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot