Ce s-a întâmplat azi, 3 iulie?

03.07.2022
Ce s-a întâmplat azi, 3 iulie?

Pe data de 3 iulie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Mucenic Iachint și Sfântul Ieronim Anatolie al Constantinopolului. În România, în această zi este celebrată Ziua Justiției. Această dată reprezintă cea de-a 184-a zi a calendarului gregorian și a 185-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 3 iulie

1608 – A fost înființat orașul Quebec din Canada, de către exploratorul francez Samuel de Champlain. A fost guvernatorul regiunii până când a murit.

1849 – O armată formată din trupe franceze și spaniole au cucerit Roma și au restabilit Statele Papale. Drept urmare Republica Romană a fost abolită.

1863 – Această dată a fost ultima zi a Bătăliei de la Gettysburg, fiind un punct de cotitură în Războiul civil american,  care s-a încheiat cu victoria Uniunii.

1883 – S-a născut Franz Kafka. Acesta a fost unul dintre cei mai buni scriitori din vremurile sale, influențând puternic literatura postbelică. Kafka a murit pe data de 3 iunie 1924, la doar 40 de ani.

1886 – A fost prezentat publicului primul automobil din lume.  Acesta a fost creația inginerului german Karl Benz și se numea „Benz Patent Motorwagen”. Vehiculul a fost conceput pentru a fi propulsat de un motor.

1898 – Joschua Slocum a fost primul navigator solitar care a efectuat înconjurul complet al Pământului.

1907 – S-a născut Horia Sima. Acesta a fost un politician fascist, fiind ultimul comandant al Gărzii de Fier, cunoscută ca Mișcarea Legionară. Sima a murit pe data de 25 mai 1993, la 86 de ani.

1944 – Orașul Minsk a fost eliberat de naziști de forțele sovietice în timpul Operațiunii Bagration.

1988 – A fost finalizat podul Fatih Sultan Mehmet peste Bosfor, la Istanbul. În felul acesta a fost inaugurată încă o punte de legatură între Europa și Asia.

1990 – A fost un moment istoric pentru cultura țării noastre, după ce Academia Române a reprimit în cadrul instituției 72 de membri corespondenți (literați, istorici, oameni de știință) cărora li s–a retras această calitate pe nedrept între 1948–1989.

2013 – A murit Radu Vasile. Avea 70 de ani. El a fost cel de-al 57-lea premier al României, între 1998 și 1999, din partea PNȚCD.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot