Ce s-a întâmplat azi, 3 aprilie?

03.04.2023
Ce s-a întâmplat azi, 3 aprilie?

La noi în țară, în data de 3 aprilie, este celebrată Ziua Jandarmeriei Române. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 93-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, mai multe evenimente importante au schimbat soarta omenirii și au modelat viitorul în ceea ce este astăzi.

Evenimente istorice 3 aprilie

1897 – A murit, la vârsta de 63 de ani, Johannes Brahms. Acesta a fost un compozitor german, considerat de specialiștii în domeniul muzicii drept succesorul lui Beethoven.

1897 – Celebrul scriitor român Mihail Sadoveanu a debutat în ziarul umoristic „Dracul” din București.

1913 – În această dată, a fost lansat în apă vaporul cu turbină Vaterland (Patria) la Hamburg. Ambarcațiunea era cea mai mare navă de pasageri din lume, la acea vreme. În anul 1917, nava maritimă fost confiscată de Guvernul Statelor Unite ale Americii și redenumită Leviathan.

1922 – A fost un moment istoric, fiindcă Iosif Stalin i-a succedat în funcție lui Vladimir Ilici Lenin ca lider al Uniunii Sovietice. Ceea ce a urmat până la moartea lui Stalin a rămas în istorie ca una dintre cele mai negre perioade pentru poporul rus.

1933 – În această zi, a fost efectuat primul zbor peste muntele Everest de către o expediție britanică, în frunte cu marchizul de Clydesdale.

1948 – Președintele Statelor Unite ale Americii Harry Truman a aprobat Planul Marshall. Acesta prevedea ajutorare cu 5 miliarde de dolari pentru 16 țări europene afectate de cel de-Al Doilea Război Mondial.

1966 – A fost o zi istorică pentru omenire, fiindcă stația sovietică Luna 10 a devenit primul satelit artificial al Lunii. Această luptă între ruși și americani pentru cucerirea spațiului a dus la multe progrese tehnologice.

2007 – În Franța, pe ruta Strasbourg-Paris, un tren de mare viteză TGV transformat, denumit V150, a ajuns la viteza de 574,8 km/h, stabilind un nou record pentru vehiculele feroviare cu roți pentru acea vreme. TGV Atlantique a deținut recordul până în acel moment.

2008 – În această zi, ATV-ul „Jules Verne”, trimis în spațiu de Agenția Spațială Europeană, a realizat cu succes, pentru prima dată, o manevră complet automată de întâlnire și de andocare la Stația Spațială Internațională (ISS).

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot