Ce s-a întâmplat azi, 3 aprilie?

03.04.2023
Ce s-a întâmplat azi, 3 aprilie?

La noi în țară, în data de 3 aprilie, este celebrată Ziua Jandarmeriei Române. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 93-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, mai multe evenimente importante au schimbat soarta omenirii și au modelat viitorul în ceea ce este astăzi.

Evenimente istorice 3 aprilie

1897 – A murit, la vârsta de 63 de ani, Johannes Brahms. Acesta a fost un compozitor german, considerat de specialiștii în domeniul muzicii drept succesorul lui Beethoven.

1897 – Celebrul scriitor român Mihail Sadoveanu a debutat în ziarul umoristic „Dracul” din București.

1913 – În această dată, a fost lansat în apă vaporul cu turbină Vaterland (Patria) la Hamburg. Ambarcațiunea era cea mai mare navă de pasageri din lume, la acea vreme. În anul 1917, nava maritimă fost confiscată de Guvernul Statelor Unite ale Americii și redenumită Leviathan.

1922 – A fost un moment istoric, fiindcă Iosif Stalin i-a succedat în funcție lui Vladimir Ilici Lenin ca lider al Uniunii Sovietice. Ceea ce a urmat până la moartea lui Stalin a rămas în istorie ca una dintre cele mai negre perioade pentru poporul rus.

1933 – În această zi, a fost efectuat primul zbor peste muntele Everest de către o expediție britanică, în frunte cu marchizul de Clydesdale.

1948 – Președintele Statelor Unite ale Americii Harry Truman a aprobat Planul Marshall. Acesta prevedea ajutorare cu 5 miliarde de dolari pentru 16 țări europene afectate de cel de-Al Doilea Război Mondial.

1966 – A fost o zi istorică pentru omenire, fiindcă stația sovietică Luna 10 a devenit primul satelit artificial al Lunii. Această luptă între ruși și americani pentru cucerirea spațiului a dus la multe progrese tehnologice.

2007 – În Franța, pe ruta Strasbourg-Paris, un tren de mare viteză TGV transformat, denumit V150, a ajuns la viteza de 574,8 km/h, stabilind un nou record pentru vehiculele feroviare cu roți pentru acea vreme. TGV Atlantique a deținut recordul până în acel moment.

2008 – În această zi, ATV-ul „Jules Verne”, trimis în spațiu de Agenția Spațială Europeană, a realizat cu succes, pentru prima dată, o manevră complet automată de întâlnire și de andocare la Stația Spațială Internațională (ISS).

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot