Ce s-a întâmplat azi, 3 aprilie?

03.04.2023
Ce s-a întâmplat azi, 3 aprilie?

La noi în țară, în data de 3 aprilie, este celebrată Ziua Jandarmeriei Române. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 93-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, mai multe evenimente importante au schimbat soarta omenirii și au modelat viitorul în ceea ce este astăzi.

Evenimente istorice 3 aprilie

1897 – A murit, la vârsta de 63 de ani, Johannes Brahms. Acesta a fost un compozitor german, considerat de specialiștii în domeniul muzicii drept succesorul lui Beethoven.

1897 – Celebrul scriitor român Mihail Sadoveanu a debutat în ziarul umoristic „Dracul” din București.

1913 – În această dată, a fost lansat în apă vaporul cu turbină Vaterland (Patria) la Hamburg. Ambarcațiunea era cea mai mare navă de pasageri din lume, la acea vreme. În anul 1917, nava maritimă fost confiscată de Guvernul Statelor Unite ale Americii și redenumită Leviathan.

1922 – A fost un moment istoric, fiindcă Iosif Stalin i-a succedat în funcție lui Vladimir Ilici Lenin ca lider al Uniunii Sovietice. Ceea ce a urmat până la moartea lui Stalin a rămas în istorie ca una dintre cele mai negre perioade pentru poporul rus.

1933 – În această zi, a fost efectuat primul zbor peste muntele Everest de către o expediție britanică, în frunte cu marchizul de Clydesdale.

1948 – Președintele Statelor Unite ale Americii Harry Truman a aprobat Planul Marshall. Acesta prevedea ajutorare cu 5 miliarde de dolari pentru 16 țări europene afectate de cel de-Al Doilea Război Mondial.

1966 – A fost o zi istorică pentru omenire, fiindcă stația sovietică Luna 10 a devenit primul satelit artificial al Lunii. Această luptă între ruși și americani pentru cucerirea spațiului a dus la multe progrese tehnologice.

2007 – În Franța, pe ruta Strasbourg-Paris, un tren de mare viteză TGV transformat, denumit V150, a ajuns la viteza de 574,8 km/h, stabilind un nou record pentru vehiculele feroviare cu roți pentru acea vreme. TGV Atlantique a deținut recordul până în acel moment.

2008 – În această zi, ATV-ul „Jules Verne”, trimis în spațiu de Agenția Spațială Europeană, a realizat cu succes, pentru prima dată, o manevră complet automată de întâlnire și de andocare la Stația Spațială Internațională (ISS).

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising