Ce s-a întâmplat azi, 27 iunie?

27.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 27 iunie?

Pe data de 27 iunie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Cuv. Samson, primitorul de străini, și Sf. Mironosiță Ioana. Totodată, este celebrată și Ziua Mondială a Pescuitului. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 178-a zi a calendarului gregorian și a 179-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 27 iunie

1709 – Țarul Petru cel Mare al Rusiei a obținut o victorie istorică în fața lui Carol al XII-lea al Suediei în bătălia de la Poltava. Petru I sau Petru cel Mare (1672 – 1725) a fost unul dintre cei mai importanți lideri ruși din istorie. Deciziile sale politice au dus la modernizarea țării, însă unele dintre ele au fost discutabile, precum… taxa pe barbă.

1913 – La această dată România a intrat în Al Doilea Război Balcanic, alături de Grecia, Serbia, Muntenegru și Turcia. Drept urmare, țara noastră a declarat război Bulgariei.

1943 – A fost un moment important pentru literatura română, fiindcă a fost inaugurat, în Cișmigiu, ansamblul de statui „Rondul Roman”, reprezentând busturile unor scriitori de seamă.

1950 – Președintele Statelor Unite ale Americii Harry S. Truman a dat ordin trupelor americane să intervină în războiul dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud.

1954 – În Uniunea Sovietică, la Obninsk, a fost inaugurată prima centrală nucleară din lume.

1967 – La această dată a fost instalat primul ATM (bancomat) din lume, la Londra.

1968 – A avut loc la Praga „manifestul celor 2.000 de cuvinte”. Acesta a fost un text scris de un grup de intelectuali, care au cerut instituirea unui regim liberal.

1989 – A fost o zi cu un puternic impact istoric și emoțional, fiindcă a fost tăiat gardul de la frontiera dintre Austria și Ungaria de către miniștrii de externe a celor două țări.

1991 – Slovenia a fost invadată de trupele iugoslave, după ce cu două zile în urmă își declarase independența.

2007 – A fost data la care Tony Blair s-a retras din funcția de premier al Regatului Unit, după zece ani de mandat. Gordon Brown a fost următorul prim-ministru britanic.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot