Ce s-a întâmplat azi, 23 octombrie?

23.10.2022
Ce s-a întâmplat azi, 23 octombrie?

Pe data de 23 octombrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Sfințit Mucenic și Apostol Iacob, ruda Domnului; Sf. Ignație, Patriarhul Constantinopolului. Această dată reprezintă cea de-a 296-a zi a calendarului gregorian și a 297-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 23 octombrie

42 î. de Hr. – În această zi a avut loc cea de-a doua bătălie de la Philippi. Trupele conduse de Marcus Junius Brutus au fost învinse de forțele lui Marc Antoniu. Drept urmare, Brutus s-a sinucis.

1642 – La această dată a avut loc Bătălia din Edgehill, considerată de istorici a fi prima confruntare în Războiul Civil Englez.

1707 – A fost o zi istorică pentru britanici, fiindcă in această zi s-a desfășurat prima ședință a Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii.

1739 – Marea Britanie a declarat război Spaniei, în ceea ce s-a numit Războiul lui Jenkins.

1812 – A avut loc o conspirație împotriva lui Napoleon, soldată însă cu eșec. Generalul Claude François de Malet s-a declarat comandant al Parisului, după ce a răspândit vestea că împăratul a murit. Drept urmare, generalul a fost executat pe 29 octombrie.

1906 – În această dată Alberto Santos-Dumont a reușit să zboare de la 14 la 50 de metri într-un avion motorizat. Acesta a fost primul zbor cu motor de peste 25 de metri.

1912 – În timpul Primului război balcanic a avut loc Bătălia de la Kumanovo, între Imperiul Otoman și Regatul Serbiei.

1940 – S-a născut Edson Arantes do Nascimento, cunoscut de lumea întreagă ca Pele. Acesta a fost unul dintre cei mai buni fotbaliști din istorie. De altfel, FIFA l-a declarat cel mai bun jucător al secolului trecut.

1944 – Armata Roșie a invadat Ungaria, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1956 – A început Revoluția ungară împotriva ocupației rusești.

1970 – Pentru prima dată în istoria omenirii un vehicul terestru a atins  o viteză de peste 1.000 de kilometri pe oră. Evenimentul a avut loc în Great Salt Flats din statul american Utah. Pilotul a fost Gary Gabelich. Acesta a condus mașina-rachetă numită Blue Flame.

1973 – La această dată s-a terminat războiului Yom Kippur dintre Israel și Siria.

2001Apple a lansat oficial primul iPod.

2006 – În România, efectuarea stagiului militar nu mai este obligatorie.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising