Ce s-a întâmplat azi, 23 octombrie?

23.10.2022
Ce s-a întâmplat azi, 23 octombrie?

Pe data de 23 octombrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Sfințit Mucenic și Apostol Iacob, ruda Domnului; Sf. Ignație, Patriarhul Constantinopolului. Această dată reprezintă cea de-a 296-a zi a calendarului gregorian și a 297-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 23 octombrie

42 î. de Hr. – În această zi a avut loc cea de-a doua bătălie de la Philippi. Trupele conduse de Marcus Junius Brutus au fost învinse de forțele lui Marc Antoniu. Drept urmare, Brutus s-a sinucis.

1642 – La această dată a avut loc Bătălia din Edgehill, considerată de istorici a fi prima confruntare în Războiul Civil Englez.

1707 – A fost o zi istorică pentru britanici, fiindcă in această zi s-a desfășurat prima ședință a Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii.

1739 – Marea Britanie a declarat război Spaniei, în ceea ce s-a numit Războiul lui Jenkins.

1812 – A avut loc o conspirație împotriva lui Napoleon, soldată însă cu eșec. Generalul Claude François de Malet s-a declarat comandant al Parisului, după ce a răspândit vestea că împăratul a murit. Drept urmare, generalul a fost executat pe 29 octombrie.

1906 – În această dată Alberto Santos-Dumont a reușit să zboare de la 14 la 50 de metri într-un avion motorizat. Acesta a fost primul zbor cu motor de peste 25 de metri.

1912 – În timpul Primului război balcanic a avut loc Bătălia de la Kumanovo, între Imperiul Otoman și Regatul Serbiei.

1940 – S-a născut Edson Arantes do Nascimento, cunoscut de lumea întreagă ca Pele. Acesta a fost unul dintre cei mai buni fotbaliști din istorie. De altfel, FIFA l-a declarat cel mai bun jucător al secolului trecut.

1944 – Armata Roșie a invadat Ungaria, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1956 – A început Revoluția ungară împotriva ocupației rusești.

1970 – Pentru prima dată în istoria omenirii un vehicul terestru a atins  o viteză de peste 1.000 de kilometri pe oră. Evenimentul a avut loc în Great Salt Flats din statul american Utah. Pilotul a fost Gary Gabelich. Acesta a condus mașina-rachetă numită Blue Flame.

1973 – La această dată s-a terminat războiului Yom Kippur dintre Israel și Siria.

2001Apple a lansat oficial primul iPod.

2006 – În România, efectuarea stagiului militar nu mai este obligatorie.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot