Ce s-a întâmplat azi, 23 octombrie?

23.10.2022
Ce s-a întâmplat azi, 23 octombrie?

Pe data de 23 octombrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Sfințit Mucenic și Apostol Iacob, ruda Domnului; Sf. Ignație, Patriarhul Constantinopolului. Această dată reprezintă cea de-a 296-a zi a calendarului gregorian și a 297-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 23 octombrie

42 î. de Hr. – În această zi a avut loc cea de-a doua bătălie de la Philippi. Trupele conduse de Marcus Junius Brutus au fost învinse de forțele lui Marc Antoniu. Drept urmare, Brutus s-a sinucis.

1642 – La această dată a avut loc Bătălia din Edgehill, considerată de istorici a fi prima confruntare în Războiul Civil Englez.

1707 – A fost o zi istorică pentru britanici, fiindcă in această zi s-a desfășurat prima ședință a Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii.

1739 – Marea Britanie a declarat război Spaniei, în ceea ce s-a numit Războiul lui Jenkins.

1812 – A avut loc o conspirație împotriva lui Napoleon, soldată însă cu eșec. Generalul Claude François de Malet s-a declarat comandant al Parisului, după ce a răspândit vestea că împăratul a murit. Drept urmare, generalul a fost executat pe 29 octombrie.

1906 – În această dată Alberto Santos-Dumont a reușit să zboare de la 14 la 50 de metri într-un avion motorizat. Acesta a fost primul zbor cu motor de peste 25 de metri.

1912 – În timpul Primului război balcanic a avut loc Bătălia de la Kumanovo, între Imperiul Otoman și Regatul Serbiei.

1940 – S-a născut Edson Arantes do Nascimento, cunoscut de lumea întreagă ca Pele. Acesta a fost unul dintre cei mai buni fotbaliști din istorie. De altfel, FIFA l-a declarat cel mai bun jucător al secolului trecut.

1944 – Armata Roșie a invadat Ungaria, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1956 – A început Revoluția ungară împotriva ocupației rusești.

1970 – Pentru prima dată în istoria omenirii un vehicul terestru a atins  o viteză de peste 1.000 de kilometri pe oră. Evenimentul a avut loc în Great Salt Flats din statul american Utah. Pilotul a fost Gary Gabelich. Acesta a condus mașina-rachetă numită Blue Flame.

1973 – La această dată s-a terminat războiului Yom Kippur dintre Israel și Siria.

2001Apple a lansat oficial primul iPod.

2006 – În România, efectuarea stagiului militar nu mai este obligatorie.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot