Ce s-a întâmplat azi, 23 octombrie?

23.10.2022
Ce s-a întâmplat azi, 23 octombrie?

Pe data de 23 octombrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Sfințit Mucenic și Apostol Iacob, ruda Domnului; Sf. Ignație, Patriarhul Constantinopolului. Această dată reprezintă cea de-a 296-a zi a calendarului gregorian și a 297-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 23 octombrie

42 î. de Hr. – În această zi a avut loc cea de-a doua bătălie de la Philippi. Trupele conduse de Marcus Junius Brutus au fost învinse de forțele lui Marc Antoniu. Drept urmare, Brutus s-a sinucis.

1642 – La această dată a avut loc Bătălia din Edgehill, considerată de istorici a fi prima confruntare în Războiul Civil Englez.

1707 – A fost o zi istorică pentru britanici, fiindcă in această zi s-a desfășurat prima ședință a Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii.

1739 – Marea Britanie a declarat război Spaniei, în ceea ce s-a numit Războiul lui Jenkins.

1812 – A avut loc o conspirație împotriva lui Napoleon, soldată însă cu eșec. Generalul Claude François de Malet s-a declarat comandant al Parisului, după ce a răspândit vestea că împăratul a murit. Drept urmare, generalul a fost executat pe 29 octombrie.

1906 – În această dată Alberto Santos-Dumont a reușit să zboare de la 14 la 50 de metri într-un avion motorizat. Acesta a fost primul zbor cu motor de peste 25 de metri.

1912 – În timpul Primului război balcanic a avut loc Bătălia de la Kumanovo, între Imperiul Otoman și Regatul Serbiei.

1940 – S-a născut Edson Arantes do Nascimento, cunoscut de lumea întreagă ca Pele. Acesta a fost unul dintre cei mai buni fotbaliști din istorie. De altfel, FIFA l-a declarat cel mai bun jucător al secolului trecut.

1944 – Armata Roșie a invadat Ungaria, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1956 – A început Revoluția ungară împotriva ocupației rusești.

1970 – Pentru prima dată în istoria omenirii un vehicul terestru a atins  o viteză de peste 1.000 de kilometri pe oră. Evenimentul a avut loc în Great Salt Flats din statul american Utah. Pilotul a fost Gary Gabelich. Acesta a condus mașina-rachetă numită Blue Flame.

1973 – La această dată s-a terminat războiului Yom Kippur dintre Israel și Siria.

2001Apple a lansat oficial primul iPod.

2006 – În România, efectuarea stagiului militar nu mai este obligatorie.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot