Ce s-a întâmplat azi, 23 octombrie?

23.10.2022
Ce s-a întâmplat azi, 23 octombrie?

Pe data de 23 octombrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Sfințit Mucenic și Apostol Iacob, ruda Domnului; Sf. Ignație, Patriarhul Constantinopolului. Această dată reprezintă cea de-a 296-a zi a calendarului gregorian și a 297-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 23 octombrie

42 î. de Hr. – În această zi a avut loc cea de-a doua bătălie de la Philippi. Trupele conduse de Marcus Junius Brutus au fost învinse de forțele lui Marc Antoniu. Drept urmare, Brutus s-a sinucis.

1642 – La această dată a avut loc Bătălia din Edgehill, considerată de istorici a fi prima confruntare în Războiul Civil Englez.

1707 – A fost o zi istorică pentru britanici, fiindcă in această zi s-a desfășurat prima ședință a Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii.

1739 – Marea Britanie a declarat război Spaniei, în ceea ce s-a numit Războiul lui Jenkins.

1812 – A avut loc o conspirație împotriva lui Napoleon, soldată însă cu eșec. Generalul Claude François de Malet s-a declarat comandant al Parisului, după ce a răspândit vestea că împăratul a murit. Drept urmare, generalul a fost executat pe 29 octombrie.

1906 – În această dată Alberto Santos-Dumont a reușit să zboare de la 14 la 50 de metri într-un avion motorizat. Acesta a fost primul zbor cu motor de peste 25 de metri.

1912 – În timpul Primului război balcanic a avut loc Bătălia de la Kumanovo, între Imperiul Otoman și Regatul Serbiei.

1940 – S-a născut Edson Arantes do Nascimento, cunoscut de lumea întreagă ca Pele. Acesta a fost unul dintre cei mai buni fotbaliști din istorie. De altfel, FIFA l-a declarat cel mai bun jucător al secolului trecut.

1944 – Armata Roșie a invadat Ungaria, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1956 – A început Revoluția ungară împotriva ocupației rusești.

1970 – Pentru prima dată în istoria omenirii un vehicul terestru a atins  o viteză de peste 1.000 de kilometri pe oră. Evenimentul a avut loc în Great Salt Flats din statul american Utah. Pilotul a fost Gary Gabelich. Acesta a condus mașina-rachetă numită Blue Flame.

1973 – La această dată s-a terminat războiului Yom Kippur dintre Israel și Siria.

2001Apple a lansat oficial primul iPod.

2006 – În România, efectuarea stagiului militar nu mai este obligatorie.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot