Ce s-a întâmplat azi, 23 aprilie?

23.04.2023
Ce s-a întâmplat azi, 23 aprilie?

Data de 23 aprilie este una importantă pentru creștinii ortodocși din întreaga lume, fiindcă îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Totodată, în această zi sunt celebrate Ziua internațională a cărții și a dreptului de autor (Copyright), Ziua Internațională a Bibliotecarului și a Bibliotecilor Publice și Ziua Internațională a limbii engleze. De asemenea, la noi în țară sunt celebrate Ziua feroviarilor și Ziua forțelor terestre.

Evenimente istorice 23 aprilie

1400 – În Moldova a început domnia lui Alexandru cel Bun, care a ținut până în 1432.

1564 – S-a născut William Shakespeare. Pentru a fi clar, nu se știe data exactă însă istoricii i-au atribuit această zi. Shakespeare a fost unul dintre marii scriitori ai lumii, operele sale fiind jucate și, în prezent, în tot felul de teatre și scene din întreaga lume. William Shakespeare a decedat tot în luna și ziua în care s-a născut, însă în anul 1616, la vârsta de 52 de ani.

1887 – A fost sfințită Catedrala mitropolitană din Iași, la eveniment luând parte regele Carol I și regina Elisabeta.

1910 – A avut loc Congresul de constituire a Partidului Naționalist-Democrat. Printre liderii acestuia s-au aflat și Nicolae Iorga și A.C. Cuza.

1962 – În România, s-a încheiat procesul de colectivizare a agriculturii, prin care se expropriau proprietățile mai mari de 50 ha, un eveniment început în anul 1949.

1974 – Nu mai puțin de 107 oameni au murit în Bali, Indonezia, după ce un avion Boeing 707 s-a prăbușit.

1985 – Compania Coca-Cola a schimbat rețeta pentru băutura răcoritoare, însă oamenii au criticat noul gust, astfel că după doar trei luni s-a revenit la varianta originală.

1994 – Fizicienii de la Fermilab, un centru specializat în fizica energiilor înalte, au anunțat că au descoperit quark-top-ul, o particulă sub-atomică.

2005 – A fost un an istoric pentru YouTube, fiindcă în această zi a fost publicat primul videoclip, cu titlul „Me at the zoo”.

2007 – A murit Boris Elțîn, la vârsta de 76 de ani. Acesta a fost primul președinte al Rusiei, după destrămarea Uniunii Sovietice. După el a venit Vladimir Putin.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot