Ce s-a întâmplat azi, 23 aprilie?

23.04.2023
Ce s-a întâmplat azi, 23 aprilie?

Data de 23 aprilie este una importantă pentru creștinii ortodocși din întreaga lume, fiindcă îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Totodată, în această zi sunt celebrate Ziua internațională a cărții și a dreptului de autor (Copyright), Ziua Internațională a Bibliotecarului și a Bibliotecilor Publice și Ziua Internațională a limbii engleze. De asemenea, la noi în țară sunt celebrate Ziua feroviarilor și Ziua forțelor terestre.

Evenimente istorice 23 aprilie

1400 – În Moldova a început domnia lui Alexandru cel Bun, care a ținut până în 1432.

1564 – S-a născut William Shakespeare. Pentru a fi clar, nu se știe data exactă însă istoricii i-au atribuit această zi. Shakespeare a fost unul dintre marii scriitori ai lumii, operele sale fiind jucate și, în prezent, în tot felul de teatre și scene din întreaga lume. William Shakespeare a decedat tot în luna și ziua în care s-a născut, însă în anul 1616, la vârsta de 52 de ani.

1887 – A fost sfințită Catedrala mitropolitană din Iași, la eveniment luând parte regele Carol I și regina Elisabeta.

1910 – A avut loc Congresul de constituire a Partidului Naționalist-Democrat. Printre liderii acestuia s-au aflat și Nicolae Iorga și A.C. Cuza.

1962 – În România, s-a încheiat procesul de colectivizare a agriculturii, prin care se expropriau proprietățile mai mari de 50 ha, un eveniment început în anul 1949.

1974 – Nu mai puțin de 107 oameni au murit în Bali, Indonezia, după ce un avion Boeing 707 s-a prăbușit.

1985 – Compania Coca-Cola a schimbat rețeta pentru băutura răcoritoare, însă oamenii au criticat noul gust, astfel că după doar trei luni s-a revenit la varianta originală.

1994 – Fizicienii de la Fermilab, un centru specializat în fizica energiilor înalte, au anunțat că au descoperit quark-top-ul, o particulă sub-atomică.

2005 – A fost un an istoric pentru YouTube, fiindcă în această zi a fost publicat primul videoclip, cu titlul „Me at the zoo”.

2007 – A murit Boris Elțîn, la vârsta de 76 de ani. Acesta a fost primul președinte al Rusiei, după destrămarea Uniunii Sovietice. După el a venit Vladimir Putin.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot