Ce s-a întâmplat azi, 23 aprilie?

23.04.2023
Ce s-a întâmplat azi, 23 aprilie?

Data de 23 aprilie este una importantă pentru creștinii ortodocși din întreaga lume, fiindcă îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Totodată, în această zi sunt celebrate Ziua internațională a cărții și a dreptului de autor (Copyright), Ziua Internațională a Bibliotecarului și a Bibliotecilor Publice și Ziua Internațională a limbii engleze. De asemenea, la noi în țară sunt celebrate Ziua feroviarilor și Ziua forțelor terestre.

Evenimente istorice 23 aprilie

1400 – În Moldova a început domnia lui Alexandru cel Bun, care a ținut până în 1432.

1564 – S-a născut William Shakespeare. Pentru a fi clar, nu se știe data exactă însă istoricii i-au atribuit această zi. Shakespeare a fost unul dintre marii scriitori ai lumii, operele sale fiind jucate și, în prezent, în tot felul de teatre și scene din întreaga lume. William Shakespeare a decedat tot în luna și ziua în care s-a născut, însă în anul 1616, la vârsta de 52 de ani.

1887 – A fost sfințită Catedrala mitropolitană din Iași, la eveniment luând parte regele Carol I și regina Elisabeta.

1910 – A avut loc Congresul de constituire a Partidului Naționalist-Democrat. Printre liderii acestuia s-au aflat și Nicolae Iorga și A.C. Cuza.

1962 – În România, s-a încheiat procesul de colectivizare a agriculturii, prin care se expropriau proprietățile mai mari de 50 ha, un eveniment început în anul 1949.

1974 – Nu mai puțin de 107 oameni au murit în Bali, Indonezia, după ce un avion Boeing 707 s-a prăbușit.

1985 – Compania Coca-Cola a schimbat rețeta pentru băutura răcoritoare, însă oamenii au criticat noul gust, astfel că după doar trei luni s-a revenit la varianta originală.

1994 – Fizicienii de la Fermilab, un centru specializat în fizica energiilor înalte, au anunțat că au descoperit quark-top-ul, o particulă sub-atomică.

2005 – A fost un an istoric pentru YouTube, fiindcă în această zi a fost publicat primul videoclip, cu titlul „Me at the zoo”.

2007 – A murit Boris Elțîn, la vârsta de 76 de ani. Acesta a fost primul președinte al Rusiei, după destrămarea Uniunii Sovietice. După el a venit Vladimir Putin.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot