Ce s-a întâmplat azi, 23 aprilie?

23.04.2023
Ce s-a întâmplat azi, 23 aprilie?

Data de 23 aprilie este una importantă pentru creștinii ortodocși din întreaga lume, fiindcă îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Totodată, în această zi sunt celebrate Ziua internațională a cărții și a dreptului de autor (Copyright), Ziua Internațională a Bibliotecarului și a Bibliotecilor Publice și Ziua Internațională a limbii engleze. De asemenea, la noi în țară sunt celebrate Ziua feroviarilor și Ziua forțelor terestre.

Evenimente istorice 23 aprilie

1400 – În Moldova a început domnia lui Alexandru cel Bun, care a ținut până în 1432.

1564 – S-a născut William Shakespeare. Pentru a fi clar, nu se știe data exactă însă istoricii i-au atribuit această zi. Shakespeare a fost unul dintre marii scriitori ai lumii, operele sale fiind jucate și, în prezent, în tot felul de teatre și scene din întreaga lume. William Shakespeare a decedat tot în luna și ziua în care s-a născut, însă în anul 1616, la vârsta de 52 de ani.

1887 – A fost sfințită Catedrala mitropolitană din Iași, la eveniment luând parte regele Carol I și regina Elisabeta.

1910 – A avut loc Congresul de constituire a Partidului Naționalist-Democrat. Printre liderii acestuia s-au aflat și Nicolae Iorga și A.C. Cuza.

1962 – În România, s-a încheiat procesul de colectivizare a agriculturii, prin care se expropriau proprietățile mai mari de 50 ha, un eveniment început în anul 1949.

1974 – Nu mai puțin de 107 oameni au murit în Bali, Indonezia, după ce un avion Boeing 707 s-a prăbușit.

1985 – Compania Coca-Cola a schimbat rețeta pentru băutura răcoritoare, însă oamenii au criticat noul gust, astfel că după doar trei luni s-a revenit la varianta originală.

1994 – Fizicienii de la Fermilab, un centru specializat în fizica energiilor înalte, au anunțat că au descoperit quark-top-ul, o particulă sub-atomică.

2005 – A fost un an istoric pentru YouTube, fiindcă în această zi a fost publicat primul videoclip, cu titlul „Me at the zoo”.

2007 – A murit Boris Elțîn, la vârsta de 76 de ani. Acesta a fost primul președinte al Rusiei, după destrămarea Uniunii Sovietice. După el a venit Vladimir Putin.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising