Ce s-a întâmplat azi, 21 noiembrie?

21.11.2022
Ce s-a întâmplat azi, 21 noiembrie?

Pe data de 21 noiembrie, în calendarul creștin-ortodox, este celebrată Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. De asemenea, în această zi sunt sărbătorite Ziua mondială a televiziunii, Ziua mondială a salutului și Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Traficului Rutier. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 325-a zi a calendarului gregorian și a 326-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 21 noiembrie

1615 – În această zi a avut loc Bătălia de la Tătăreni, în urma căreia Alexandru Movilă, sprijinit de polonezii Mihai Wisniowiecki și Samuel Koreki, l-a învins pe Ștefan Tomșa și a devenit domn al Moldovei.

1694 – S-a născut François-Marie Arouet, cunoscut în istorie sub numele de Voltaire. Acesta a fost unul dintre cei mai buni scriitori și filozofi francezi din toate timpurile. Voltaire a murit în data de 30 mai 1778, la vârsta de 83 de ani.

1783 – A fost o zi istorică pentru întreaga omenire, fiindcă la Paris, Jean-François Pilâtre de Rozier și François Laurent d’Arlandes au realizat primul zbor din lume într-un balon cu aer cald. Lumea a fost fascinată de zborul care a durat 25 de minute, pe o distanță de 9 kilometri. Potrivit datelor oficiale, balonul a atins altitudinea maximă atinsă de 900 de metri.

1784 – Nemulțumit de dezordinea socială din teritoriile deținute împăratul Iosif al II–lea al Austriei a dat ordin să fie reprimata Răscoala condusă de Horea.

1789 – A fost un moment istoric, deoarece in ziua aceasta Carolina de Nord a devenit cel de-al 12-lea stat american.

1877 – Thomas Edison a anunțat că a inventat fonograful, un dispozitiv care poate înregistra sunete.

1880 – În această zi, a fost semnat un document la Sigmaringen, în urma căruia prințul Ferdinand de Hohenzollern, nepotul de frate al lui Carol I a fost desemnat prinț moștenitor al coroanei României.

1887 – A murit Petre Ispirescu. Acesta a fost un scriitor de seamă al țării, recunoscut în special pentru basmele sale populare, precum: Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte; Aleodor Împărat; Ileana Simziana sau Prâslea cel voinic și merele de aur.

1933 – Ion Mihalache a fost desemnat președinte al Partidului Național Țărănesc în urma demisiei lui Al. Vaida–Voievod. Din păcate, acesta va fi arestat în anul 1947 și condamnat la închisoare de comuniști, unde a și murit, în 1963.

2002NATO a invitat oficial Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia să devină membre.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot