Ce s-a întâmplat azi, 21 noiembrie?

21.11.2022
Ce s-a întâmplat azi, 21 noiembrie?

Pe data de 21 noiembrie, în calendarul creștin-ortodox, este celebrată Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. De asemenea, în această zi sunt sărbătorite Ziua mondială a televiziunii, Ziua mondială a salutului și Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Traficului Rutier. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 325-a zi a calendarului gregorian și a 326-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 21 noiembrie

1615 – În această zi a avut loc Bătălia de la Tătăreni, în urma căreia Alexandru Movilă, sprijinit de polonezii Mihai Wisniowiecki și Samuel Koreki, l-a învins pe Ștefan Tomșa și a devenit domn al Moldovei.

1694 – S-a născut François-Marie Arouet, cunoscut în istorie sub numele de Voltaire. Acesta a fost unul dintre cei mai buni scriitori și filozofi francezi din toate timpurile. Voltaire a murit în data de 30 mai 1778, la vârsta de 83 de ani.

1783 – A fost o zi istorică pentru întreaga omenire, fiindcă la Paris, Jean-François Pilâtre de Rozier și François Laurent d’Arlandes au realizat primul zbor din lume într-un balon cu aer cald. Lumea a fost fascinată de zborul care a durat 25 de minute, pe o distanță de 9 kilometri. Potrivit datelor oficiale, balonul a atins altitudinea maximă atinsă de 900 de metri.

1784 – Nemulțumit de dezordinea socială din teritoriile deținute împăratul Iosif al II–lea al Austriei a dat ordin să fie reprimata Răscoala condusă de Horea.

1789 – A fost un moment istoric, deoarece in ziua aceasta Carolina de Nord a devenit cel de-al 12-lea stat american.

1877 – Thomas Edison a anunțat că a inventat fonograful, un dispozitiv care poate înregistra sunete.

1880 – În această zi, a fost semnat un document la Sigmaringen, în urma căruia prințul Ferdinand de Hohenzollern, nepotul de frate al lui Carol I a fost desemnat prinț moștenitor al coroanei României.

1887 – A murit Petre Ispirescu. Acesta a fost un scriitor de seamă al țării, recunoscut în special pentru basmele sale populare, precum: Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte; Aleodor Împărat; Ileana Simziana sau Prâslea cel voinic și merele de aur.

1933 – Ion Mihalache a fost desemnat președinte al Partidului Național Țărănesc în urma demisiei lui Al. Vaida–Voievod. Din păcate, acesta va fi arestat în anul 1947 și condamnat la închisoare de comuniști, unde a și murit, în 1963.

2002NATO a invitat oficial Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia să devină membre.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising