Ce s-a întâmplat azi, 21 noiembrie?

21.11.2022
Ce s-a întâmplat azi, 21 noiembrie?

Pe data de 21 noiembrie, în calendarul creștin-ortodox, este celebrată Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. De asemenea, în această zi sunt sărbătorite Ziua mondială a televiziunii, Ziua mondială a salutului și Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Traficului Rutier. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 325-a zi a calendarului gregorian și a 326-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 21 noiembrie

1615 – În această zi a avut loc Bătălia de la Tătăreni, în urma căreia Alexandru Movilă, sprijinit de polonezii Mihai Wisniowiecki și Samuel Koreki, l-a învins pe Ștefan Tomșa și a devenit domn al Moldovei.

1694 – S-a născut François-Marie Arouet, cunoscut în istorie sub numele de Voltaire. Acesta a fost unul dintre cei mai buni scriitori și filozofi francezi din toate timpurile. Voltaire a murit în data de 30 mai 1778, la vârsta de 83 de ani.

1783 – A fost o zi istorică pentru întreaga omenire, fiindcă la Paris, Jean-François Pilâtre de Rozier și François Laurent d’Arlandes au realizat primul zbor din lume într-un balon cu aer cald. Lumea a fost fascinată de zborul care a durat 25 de minute, pe o distanță de 9 kilometri. Potrivit datelor oficiale, balonul a atins altitudinea maximă atinsă de 900 de metri.

1784 – Nemulțumit de dezordinea socială din teritoriile deținute împăratul Iosif al II–lea al Austriei a dat ordin să fie reprimata Răscoala condusă de Horea.

1789 – A fost un moment istoric, deoarece in ziua aceasta Carolina de Nord a devenit cel de-al 12-lea stat american.

1877 – Thomas Edison a anunțat că a inventat fonograful, un dispozitiv care poate înregistra sunete.

1880 – În această zi, a fost semnat un document la Sigmaringen, în urma căruia prințul Ferdinand de Hohenzollern, nepotul de frate al lui Carol I a fost desemnat prinț moștenitor al coroanei României.

1887 – A murit Petre Ispirescu. Acesta a fost un scriitor de seamă al țării, recunoscut în special pentru basmele sale populare, precum: Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte; Aleodor Împărat; Ileana Simziana sau Prâslea cel voinic și merele de aur.

1933 – Ion Mihalache a fost desemnat președinte al Partidului Național Țărănesc în urma demisiei lui Al. Vaida–Voievod. Din păcate, acesta va fi arestat în anul 1947 și condamnat la închisoare de comuniști, unde a și murit, în 1963.

2002NATO a invitat oficial Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia să devină membre.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot