Ce s-a întâmplat azi, 21 noiembrie?

21.11.2022
Ce s-a întâmplat azi, 21 noiembrie?

Pe data de 21 noiembrie, în calendarul creștin-ortodox, este celebrată Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. De asemenea, în această zi sunt sărbătorite Ziua mondială a televiziunii, Ziua mondială a salutului și Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Traficului Rutier. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 325-a zi a calendarului gregorian și a 326-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 21 noiembrie

1615 – În această zi a avut loc Bătălia de la Tătăreni, în urma căreia Alexandru Movilă, sprijinit de polonezii Mihai Wisniowiecki și Samuel Koreki, l-a învins pe Ștefan Tomșa și a devenit domn al Moldovei.

1694 – S-a născut François-Marie Arouet, cunoscut în istorie sub numele de Voltaire. Acesta a fost unul dintre cei mai buni scriitori și filozofi francezi din toate timpurile. Voltaire a murit în data de 30 mai 1778, la vârsta de 83 de ani.

1783 – A fost o zi istorică pentru întreaga omenire, fiindcă la Paris, Jean-François Pilâtre de Rozier și François Laurent d’Arlandes au realizat primul zbor din lume într-un balon cu aer cald. Lumea a fost fascinată de zborul care a durat 25 de minute, pe o distanță de 9 kilometri. Potrivit datelor oficiale, balonul a atins altitudinea maximă atinsă de 900 de metri.

1784 – Nemulțumit de dezordinea socială din teritoriile deținute împăratul Iosif al II–lea al Austriei a dat ordin să fie reprimata Răscoala condusă de Horea.

1789 – A fost un moment istoric, deoarece in ziua aceasta Carolina de Nord a devenit cel de-al 12-lea stat american.

1877 – Thomas Edison a anunțat că a inventat fonograful, un dispozitiv care poate înregistra sunete.

1880 – În această zi, a fost semnat un document la Sigmaringen, în urma căruia prințul Ferdinand de Hohenzollern, nepotul de frate al lui Carol I a fost desemnat prinț moștenitor al coroanei României.

1887 – A murit Petre Ispirescu. Acesta a fost un scriitor de seamă al țării, recunoscut în special pentru basmele sale populare, precum: Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte; Aleodor Împărat; Ileana Simziana sau Prâslea cel voinic și merele de aur.

1933 – Ion Mihalache a fost desemnat președinte al Partidului Național Țărănesc în urma demisiei lui Al. Vaida–Voievod. Din păcate, acesta va fi arestat în anul 1947 și condamnat la închisoare de comuniști, unde a și murit, în 1963.

2002NATO a invitat oficial Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia să devină membre.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot