Ce s-a întâmplat azi, 20 noiembrie?

20.11.2022
Ce s-a întâmplat azi, 20 noiembrie?

În data de 20 noiembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Grigorie Decapolitul, Înainteprăznuirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, Sfântul Mc. Dasie și Sfântul Ierarh Proclu. Totodată, în această zi este celebrată Ziua universală a copilului. Data de 20 noiembrie reprezintă cea de-a 324-a zi a calendarului gregorian și a 325-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 20 noiembrie

1861 – În această zi Poarta Otomană a emis „Firmanul de organizare administrativă a Moldovei și Valahiei”. Prin acest act se recunoștea unirea administrativă și politică a Principatelor, de la 24 ianuarie 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Totodată, se stipula că unirea va înceta dacă A. I. Cuza nu va mai fi conducător.

1910 – A murit Lev Tolstoi, la vârsta de 82 de ani. Acesta a fost unul dintre cei mai buni scriitori ruși din istorie. Cele mai importante opere ale sale au fost „Război și pace” și „Anna Karenina”.

1916 – În timpul Primului Război Mondial, Guvernul României s-a retras din Muntenia, care fusese ocupată, la Iași, noua capitală a țării.

1917 – Ucraina este declarată oficial republică.

1922 – A avut loc Conferința internațională de la Lausanne, unde Turcia a recunoscut dreptul României asupra insulei Ada-Kaleh. Acesta bucată de pământ nu mai există, fiind inundată la construirea barajului Porțile de Fier.

1940 – România, Ungaria și Slovacia se alătură Axei, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1942 – S-a născut Joe Biden. Acesta este al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. El l-a urmat la Casa Albă pe Donald Trump.

1942 – A fost inaugurată oficial Alaska Highway. Construcția drumului a fost accelerată după atacul japonez de la Pearl Harbor. Drumul face legătura între Dawson Creek, situat în provincia canadiană Columbia Britanică și Delta Junction în statul american Alaska, potrivit Wikipedia.org.

1945 – În această zi au început procesele de la Nürnberg, la Palatul de Justiție de la Nürnberg. Au fost judecați 24 de foști lideri germani, pentru crime de război.

1947 – A fost un moment istoric pentru Marea Britanie, fiindcă, în această zi, prințesa Elisabeta (viitoarea regina Elisabeta a II-a) s-a căsătorit cu ducele de Ediburgh, Philip Mountbatten.

2003 – Michael Jackson, considerat regele muzicii pop, a fost arestat în această zi sub acuzația de molestare a unui copil.

2006 – A decedat Zoia Ceaușescu, la vârsta de 57 de ani. Aceasta a fost fata cuplului dictatorial Elena și Nicolae Ceaușescu.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot