Ce s-a întâmplat azi, 20 noiembrie?

20.11.2022
Ce s-a întâmplat azi, 20 noiembrie?

În data de 20 noiembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Grigorie Decapolitul, Înainteprăznuirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, Sfântul Mc. Dasie și Sfântul Ierarh Proclu. Totodată, în această zi este celebrată Ziua universală a copilului. Data de 20 noiembrie reprezintă cea de-a 324-a zi a calendarului gregorian și a 325-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 20 noiembrie

1861 – În această zi Poarta Otomană a emis „Firmanul de organizare administrativă a Moldovei și Valahiei”. Prin acest act se recunoștea unirea administrativă și politică a Principatelor, de la 24 ianuarie 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Totodată, se stipula că unirea va înceta dacă A. I. Cuza nu va mai fi conducător.

1910 – A murit Lev Tolstoi, la vârsta de 82 de ani. Acesta a fost unul dintre cei mai buni scriitori ruși din istorie. Cele mai importante opere ale sale au fost „Război și pace” și „Anna Karenina”.

1916 – În timpul Primului Război Mondial, Guvernul României s-a retras din Muntenia, care fusese ocupată, la Iași, noua capitală a țării.

1917 – Ucraina este declarată oficial republică.

1922 – A avut loc Conferința internațională de la Lausanne, unde Turcia a recunoscut dreptul României asupra insulei Ada-Kaleh. Acesta bucată de pământ nu mai există, fiind inundată la construirea barajului Porțile de Fier.

1940 – România, Ungaria și Slovacia se alătură Axei, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1942 – S-a născut Joe Biden. Acesta este al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. El l-a urmat la Casa Albă pe Donald Trump.

1942 – A fost inaugurată oficial Alaska Highway. Construcția drumului a fost accelerată după atacul japonez de la Pearl Harbor. Drumul face legătura între Dawson Creek, situat în provincia canadiană Columbia Britanică și Delta Junction în statul american Alaska, potrivit Wikipedia.org.

1945 – În această zi au început procesele de la Nürnberg, la Palatul de Justiție de la Nürnberg. Au fost judecați 24 de foști lideri germani, pentru crime de război.

1947 – A fost un moment istoric pentru Marea Britanie, fiindcă, în această zi, prințesa Elisabeta (viitoarea regina Elisabeta a II-a) s-a căsătorit cu ducele de Ediburgh, Philip Mountbatten.

2003 – Michael Jackson, considerat regele muzicii pop, a fost arestat în această zi sub acuzația de molestare a unui copil.

2006 – A decedat Zoia Ceaușescu, la vârsta de 57 de ani. Aceasta a fost fata cuplului dictatorial Elena și Nicolae Ceaușescu.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising