Ce s-a întâmplat azi, 20 noiembrie?

20.11.2022
Ce s-a întâmplat azi, 20 noiembrie?

În data de 20 noiembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Grigorie Decapolitul, Înainteprăznuirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, Sfântul Mc. Dasie și Sfântul Ierarh Proclu. Totodată, în această zi este celebrată Ziua universală a copilului. Data de 20 noiembrie reprezintă cea de-a 324-a zi a calendarului gregorian și a 325-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 20 noiembrie

1861 – În această zi Poarta Otomană a emis „Firmanul de organizare administrativă a Moldovei și Valahiei”. Prin acest act se recunoștea unirea administrativă și politică a Principatelor, de la 24 ianuarie 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Totodată, se stipula că unirea va înceta dacă A. I. Cuza nu va mai fi conducător.

1910 – A murit Lev Tolstoi, la vârsta de 82 de ani. Acesta a fost unul dintre cei mai buni scriitori ruși din istorie. Cele mai importante opere ale sale au fost „Război și pace” și „Anna Karenina”.

1916 – În timpul Primului Război Mondial, Guvernul României s-a retras din Muntenia, care fusese ocupată, la Iași, noua capitală a țării.

1917 – Ucraina este declarată oficial republică.

1922 – A avut loc Conferința internațională de la Lausanne, unde Turcia a recunoscut dreptul României asupra insulei Ada-Kaleh. Acesta bucată de pământ nu mai există, fiind inundată la construirea barajului Porțile de Fier.

1940 – România, Ungaria și Slovacia se alătură Axei, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1942 – S-a născut Joe Biden. Acesta este al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. El l-a urmat la Casa Albă pe Donald Trump.

1942 – A fost inaugurată oficial Alaska Highway. Construcția drumului a fost accelerată după atacul japonez de la Pearl Harbor. Drumul face legătura între Dawson Creek, situat în provincia canadiană Columbia Britanică și Delta Junction în statul american Alaska, potrivit Wikipedia.org.

1945 – În această zi au început procesele de la Nürnberg, la Palatul de Justiție de la Nürnberg. Au fost judecați 24 de foști lideri germani, pentru crime de război.

1947 – A fost un moment istoric pentru Marea Britanie, fiindcă, în această zi, prințesa Elisabeta (viitoarea regina Elisabeta a II-a) s-a căsătorit cu ducele de Ediburgh, Philip Mountbatten.

2003 – Michael Jackson, considerat regele muzicii pop, a fost arestat în această zi sub acuzația de molestare a unui copil.

2006 – A decedat Zoia Ceaușescu, la vârsta de 57 de ani. Aceasta a fost fata cuplului dictatorial Elena și Nicolae Ceaușescu.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot