Ce s-a întâmplat azi, 20 iunie?

20.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 20 iunie?

Pe data de 20 iunie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor, și Sf. Calist, Patriarhul Constantinopolului. Totodată, această dată este considerată Ziua mondială a refugiaților din anul 2001. Trebuie precizat că 19 iunie reprezintă cea de-a 171-a zi a calendarului gregorian și a 172-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 20 iunie

1837 – Alexandrina Victoria a urcat pe tronul Marii Britanii. Aceasta a fost regina Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei din 1837 până în 1901, împărăteasă a Indiilor, din 1877 până în 1901, și stăpână a celor 28 de colonii britanice.

1867 – Președintele SUA Andrew Johnson a anunțat că a cumpărat Alaska. Cumpărarea teritoriului Alaska de americani de la ruși poate fi considerată cea mai bună afacere din toate timpurile. Sau cea mai proastă. Depinde de care parte a baricadei te situezi. Pe 30 martie 1867, la Washington, tranzacția a fost semnată, lăsând Imperiul Rus fără 1.518.800 kilometri pătrați. SUA au plătit 7,2 milioane de dolari pentru acest teritoriu, aproximativ 5 dolari pe kilometru pătrat.

1928 – La această dată a avut loc primul concurs național de decatlon. Competiția s-a desfășurat la București.

1936 – A avut loc Conferința Internațională de la Montreux (Elveția) unde a fost stabilit regimul strâmtorilor Bosfor și Dardanele. Drept urmare, se hotăra trecerea liberă și de navigație pentru navele comerciale ale tuturor statelor pe timp de pace, precum și în timp de război dacă Turcia nu este parte beligerantă.

1940 – A luat naștere, la București, Institutul de Antropologie.

1954 – A fost o zi importantă pentru infrastructura din România, la această dată fiind inaugurat podul cu tablier metalic peste Dunăre la Giurgiu, numit Podul Prieteniei. La vremea respectivă era cel mai mare pod combinat (de cale ferată și rutier) din Europa.

1963 – Pentru detensionarea relațiilor diplomatice dintre SUA și Uniunea Sovietică a fost inaugurată o linie directă de telefon între Washington și Moscova. Acesta a devenit operațională efectiv din luna august a anului 1963.

1995 – A murit Emil Cioran. Acesta a fost unul dintre marii scriitori români ai secolului trecut. Perioada plină de conflicte internaționale a făcut ca, în societate, să crească un naționalism exacerbat, iar pentru o puțină vreme Cioran a aderat la ideile legionarismului. Filosoful şi-a recunoscut greşeala mai târziu, susținând că era tânăr și fără experiență. Ulterior, a părăsit România, devenind apatrid și s-a stabilit în Franța, unde a trăit până a murit. După ce a părăsit țara, Cioran a fost urmărit până la căderea comunismului de Securitate.

2012 – Fostul premier al României din partea PSD, Adrian Năstase, a fost condamnat pentru infracțiuni de corupție la doi ani de închisoare cu executare.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Rusia este cea mai mare țară din lume. În interiorul țării ei există numeroase culturi, etnii, dar și religii. Pentru a putea ține în frâu un teritoriu consistent, autoritățile ruse s-au... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising