Ce s-a întâmplat azi, 20 iunie?

20.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 20 iunie?

Pe data de 20 iunie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor, și Sf. Calist, Patriarhul Constantinopolului. Totodată, această dată este considerată Ziua mondială a refugiaților din anul 2001. Trebuie precizat că 19 iunie reprezintă cea de-a 171-a zi a calendarului gregorian și a 172-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 20 iunie

1837 – Alexandrina Victoria a urcat pe tronul Marii Britanii. Aceasta a fost regina Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei din 1837 până în 1901, împărăteasă a Indiilor, din 1877 până în 1901, și stăpână a celor 28 de colonii britanice.

1867 – Președintele SUA Andrew Johnson a anunțat că a cumpărat Alaska. Cumpărarea teritoriului Alaska de americani de la ruși poate fi considerată cea mai bună afacere din toate timpurile. Sau cea mai proastă. Depinde de care parte a baricadei te situezi. Pe 30 martie 1867, la Washington, tranzacția a fost semnată, lăsând Imperiul Rus fără 1.518.800 kilometri pătrați. SUA au plătit 7,2 milioane de dolari pentru acest teritoriu, aproximativ 5 dolari pe kilometru pătrat.

1928 – La această dată a avut loc primul concurs național de decatlon. Competiția s-a desfășurat la București.

1936 – A avut loc Conferința Internațională de la Montreux (Elveția) unde a fost stabilit regimul strâmtorilor Bosfor și Dardanele. Drept urmare, se hotăra trecerea liberă și de navigație pentru navele comerciale ale tuturor statelor pe timp de pace, precum și în timp de război dacă Turcia nu este parte beligerantă.

1940 – A luat naștere, la București, Institutul de Antropologie.

1954 – A fost o zi importantă pentru infrastructura din România, la această dată fiind inaugurat podul cu tablier metalic peste Dunăre la Giurgiu, numit Podul Prieteniei. La vremea respectivă era cel mai mare pod combinat (de cale ferată și rutier) din Europa.

1963 – Pentru detensionarea relațiilor diplomatice dintre SUA și Uniunea Sovietică a fost inaugurată o linie directă de telefon între Washington și Moscova. Acesta a devenit operațională efectiv din luna august a anului 1963.

1995 – A murit Emil Cioran. Acesta a fost unul dintre marii scriitori români ai secolului trecut. Perioada plină de conflicte internaționale a făcut ca, în societate, să crească un naționalism exacerbat, iar pentru o puțină vreme Cioran a aderat la ideile legionarismului. Filosoful şi-a recunoscut greşeala mai târziu, susținând că era tânăr și fără experiență. Ulterior, a părăsit România, devenind apatrid și s-a stabilit în Franța, unde a trăit până a murit. După ce a părăsit țara, Cioran a fost urmărit până la căderea comunismului de Securitate.

2012 – Fostul premier al României din partea PSD, Adrian Năstase, a fost condamnat pentru infracțiuni de corupție la doi ani de închisoare cu executare.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot