Ce s-a întâmplat azi, 19 iunie?

19.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 19 iunie?

Pe data de 19 iunie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Apostol Iuda, ruda Domnului, și Cuviosul Paisie cel Mare. Totodată, această dată este considerată Ziua mondială a plimbărilor. Trebuie precizat că 19 iunie reprezintă cea de-a 170-a zi a calendarului gregorian și a 171-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 19 iunie

1899 – S-a născut George Călinescu. Acesta a fost o personalitate a culturii și literaturii române. Călinescu este considerat drept unul dintre cei mai importanți critici literari din istoria țării noastre, alături de Titu Maiorescu și Eugen Lovinescu. George Călinescu a murit pe data de 12 martie 1965, la vârsta de 65 de ani.

1930 – A fost efectuat primul zbor cu planorul peste Canalul Mânecii de către Robin Beardmore.

1953 – În timpul „Războiului rece”, în Statele Unite ale Americii soții Julius și Ethel Rosenberg au fost executați, fiind găsiți vinovați pentru că au livrat Uniunii Sovietice secretul bombei atomice. Procesul de spionaj a durat numai 2 zile. În anul 1993, cei doi au fost achitați, în urma unui proces de revizuire deschis de cei doi copii ai cuplului.

1956 – Frumoasa Marilyn Monroe s-a căsătorit cu scriitorul Arthur Miller.

1961 – Kuwaitul și-a declarat independența față de Marea Britanie.

1983 – La această dată a fost inaugurat podul rutier de la Agigea, cu o lungime totală de 300 de metri. După aceea,  circulația în zonă s-a desfășurat pe patru benzi.

1996 – S-a născut Larisa Iordache. Aceasta este multiplă campioană olimpică, mondială și europeană la gimnastică. Larisa provine dintr-o familie de sportivi. Fratele ei practică fotbal de performanță, mama ei a făcut handbal, iar tatăl fotbal.

2003 – A fost lansată în țara noastră versiunea în limba română a Wikipedia.

2014 – A fost un an important pentru casa regală a Spaniei, fiindcă prințul Felipe, singurul fiu al regelui Juan Carlos I și fost Prinț de Asturia, a urcat pe tronul țării sub numele de regele Felipe al VI-lea.

2016 – A murit Victor Atanasie Stanculescu. Acesta a fost general de armată, iar imediat după căderea comunismului a îndeplinit funcția de ministru al Apărării Naționale, în perioada 16 februarie 1990 – 29 aprilie 1991.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot