Ce s-a întâmplat azi, 20 aprilie?

20.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 20 aprilie?

Pe data de 20 aprilie este sărbătorită Ziua Internațională a Presei Libere. Această dată este cea de-a 110-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, astăzi au avut loc mai multe evenimente istorice care au schimbat soarta omenirii.

Evenimente istorice 20 aprilie

1517 – A fost anul în care, în Moldova, a început domnia lui Ștefăniță Vodă (1517–1527), nepotul lui Ștefan cel Mare.

1809 – În această zi Napoleon a obținut o victorie importantă asupra trupelor Imperiului Austriac în Bătălia de la Abensberg.

1839 – S-a născut Carol I al României. Acesta a fost regele care a condus Principatele Române și apoi România după abdicarea forțată de o lovitură de stat a lui Alexandru Ioan Cuza. În cei 48 de ani de domnie, Carol I a obținut independența țării și a redresat economia acesteia. Regele Carol I a murit pe 27 septembrie 1914, la vârsta de 75 de ani.

1841 – Romanul lui Edgar Allan Poe „Crimele din Rue Morgue”, a fost prima poveste polițistă care a văzut lumina tiparului.

1889 – S-a născut Adolf Hitler. Acesta a fost din 1934 și până în 1945 conducător absolut (Fuhrer) al Germaniei. De numele lui Hitler sunt legate numeroase crime împotriva umanității, printre care punerea în aplicare a unui plan naționalist și rasist de exterminare în masă a evreilor și altor „indezirabili” din Europa. Hitler a murit pe data de 30 aprilie 1945, la vârsta de 56 de ani.

1912 – A murit Bram Stoker. Acesta a fost un scriitor irlandez, care a rămas cunoscut în istorie fiindcă a realizat romanul Dracula.

1938 – A fost dizolvat partidul legionar Totul pentru Țară.

1943 – Constantin I.C. Brătianu și Iuliu Maniu l-au criticat într-o scrisoare publică pe mareșalul Ion Antonescu, fiindcă intenţiona să angajeze România într-un război cu puterile occidentale.

1947 – Inflația din România crește vertiginos, după ce a fost lansată pe piață bancnota de 1 milion de lei.

1972 – La patru zile după lansare, Apollo 16 aselenizează pe Lună. Astronauții au petrecut 2 zile și 23 de ore pe suprafața lunară, timp în care au desfășurat trei activități extravehiculare, în total 20 de ore și 14 minute.

1992 – A murit Benny Hill. Acesta a fost unul dintre cei mai buni oameni de televiziune și comedianți britanici din istorie.

2007 – Președintele României, Traian Băsescu, a fost suspendat din funcție de Parlament. În urma referendumului din 19 mai suspendarea a încetat.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Astăzi, 10 august, de-a lungul timpului, pe întreg Globul au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor,...
Cele mai noi articole
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Ioan Slavici a fost un om „liniștit” și „așezat” în viața sa, conform descrierii lui Mihai Eminescu. În copilărie însă, tânărul Slavici era departe de a fi cuminte și... citește tot
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Gramatica limbii române este una complexă și poate da bătăi de cap și celor mai experimentate persoane în lingvistică. Cu toate acestea, conjugarea greșită a verbelor nu este o scuză... citește tot
Nichita Stănescu și patima alcoolului! Cum a fost confundat poetul cu un cerșetor la Săpânța?
Nichita Stănescu și patima alcoolului! Cum a fost confundat poetul cu un cerșetor la Săpânța?
Nichita Stănescu a fost unul dintre cei mai mari poeți și scriitori români din istorie. Pentru realizările sale acesta a fost ales post-mortem membru al Academiei Române. Din păcate, el a avut... citește tot