Ce s-a întâmplat azi, 20 aprilie?

20.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 20 aprilie?

Pe data de 20 aprilie este sărbătorită Ziua Internațională a Presei Libere. Această dată este cea de-a 110-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, astăzi au avut loc mai multe evenimente istorice care au schimbat soarta omenirii.

Evenimente istorice 20 aprilie

1517 – A fost anul în care, în Moldova, a început domnia lui Ștefăniță Vodă (1517–1527), nepotul lui Ștefan cel Mare.

1809 – În această zi Napoleon a obținut o victorie importantă asupra trupelor Imperiului Austriac în Bătălia de la Abensberg.

1839 – S-a născut Carol I al României. Acesta a fost regele care a condus Principatele Române și apoi România după abdicarea forțată de o lovitură de stat a lui Alexandru Ioan Cuza. În cei 48 de ani de domnie, Carol I a obținut independența țării și a redresat economia acesteia. Regele Carol I a murit pe 27 septembrie 1914, la vârsta de 75 de ani.

1841 – Romanul lui Edgar Allan Poe „Crimele din Rue Morgue”, a fost prima poveste polițistă care a văzut lumina tiparului.

1889 – S-a născut Adolf Hitler. Acesta a fost din 1934 și până în 1945 conducător absolut (Fuhrer) al Germaniei. De numele lui Hitler sunt legate numeroase crime împotriva umanității, printre care punerea în aplicare a unui plan naționalist și rasist de exterminare în masă a evreilor și altor „indezirabili” din Europa. Hitler a murit pe data de 30 aprilie 1945, la vârsta de 56 de ani.

1912 – A murit Bram Stoker. Acesta a fost un scriitor irlandez, care a rămas cunoscut în istorie fiindcă a realizat romanul Dracula.

1938 – A fost dizolvat partidul legionar Totul pentru Țară.

1943 – Constantin I.C. Brătianu și Iuliu Maniu l-au criticat într-o scrisoare publică pe mareșalul Ion Antonescu, fiindcă intenţiona să angajeze România într-un război cu puterile occidentale.

1947 – Inflația din România crește vertiginos, după ce a fost lansată pe piață bancnota de 1 milion de lei.

1972 – La patru zile după lansare, Apollo 16 aselenizează pe Lună. Astronauții au petrecut 2 zile și 23 de ore pe suprafața lunară, timp în care au desfășurat trei activități extravehiculare, în total 20 de ore și 14 minute.

1992 – A murit Benny Hill. Acesta a fost unul dintre cei mai buni oameni de televiziune și comedianți britanici din istorie.

2007 – Președintele României, Traian Băsescu, a fost suspendat din funcție de Parlament. În urma referendumului din 19 mai suspendarea a încetat.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot