Ce s-a întâmplat azi, 20 aprilie?

20.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 20 aprilie?

Pe data de 20 aprilie este sărbătorită Ziua Internațională a Presei Libere. Această dată este cea de-a 110-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, astăzi au avut loc mai multe evenimente istorice care au schimbat soarta omenirii.

Evenimente istorice 20 aprilie

1517 – A fost anul în care, în Moldova, a început domnia lui Ștefăniță Vodă (1517–1527), nepotul lui Ștefan cel Mare.

1809 – În această zi Napoleon a obținut o victorie importantă asupra trupelor Imperiului Austriac în Bătălia de la Abensberg.

1839 – S-a născut Carol I al României. Acesta a fost regele care a condus Principatele Române și apoi România după abdicarea forțată de o lovitură de stat a lui Alexandru Ioan Cuza. În cei 48 de ani de domnie, Carol I a obținut independența țării și a redresat economia acesteia. Regele Carol I a murit pe 27 septembrie 1914, la vârsta de 75 de ani.

1841 – Romanul lui Edgar Allan Poe „Crimele din Rue Morgue”, a fost prima poveste polițistă care a văzut lumina tiparului.

1889 – S-a născut Adolf Hitler. Acesta a fost din 1934 și până în 1945 conducător absolut (Fuhrer) al Germaniei. De numele lui Hitler sunt legate numeroase crime împotriva umanității, printre care punerea în aplicare a unui plan naționalist și rasist de exterminare în masă a evreilor și altor „indezirabili” din Europa. Hitler a murit pe data de 30 aprilie 1945, la vârsta de 56 de ani.

1912 – A murit Bram Stoker. Acesta a fost un scriitor irlandez, care a rămas cunoscut în istorie fiindcă a realizat romanul Dracula.

1938 – A fost dizolvat partidul legionar Totul pentru Țară.

1943 – Constantin I.C. Brătianu și Iuliu Maniu l-au criticat într-o scrisoare publică pe mareșalul Ion Antonescu, fiindcă intenţiona să angajeze România într-un război cu puterile occidentale.

1947 – Inflația din România crește vertiginos, după ce a fost lansată pe piață bancnota de 1 milion de lei.

1972 – La patru zile după lansare, Apollo 16 aselenizează pe Lună. Astronauții au petrecut 2 zile și 23 de ore pe suprafața lunară, timp în care au desfășurat trei activități extravehiculare, în total 20 de ore și 14 minute.

1992 – A murit Benny Hill. Acesta a fost unul dintre cei mai buni oameni de televiziune și comedianți britanici din istorie.

2007 – Președintele României, Traian Băsescu, a fost suspendat din funcție de Parlament. În urma referendumului din 19 mai suspendarea a încetat.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot