Ce s-a întâmplat azi, 20 aprilie?

20.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 20 aprilie?

Pe data de 20 aprilie este sărbătorită Ziua Internațională a Presei Libere. Această dată este cea de-a 110-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, astăzi au avut loc mai multe evenimente istorice care au schimbat soarta omenirii.

Evenimente istorice 20 aprilie

1517 – A fost anul în care, în Moldova, a început domnia lui Ștefăniță Vodă (1517–1527), nepotul lui Ștefan cel Mare.

1809 – În această zi Napoleon a obținut o victorie importantă asupra trupelor Imperiului Austriac în Bătălia de la Abensberg.

1839 – S-a născut Carol I al României. Acesta a fost regele care a condus Principatele Române și apoi România după abdicarea forțată de o lovitură de stat a lui Alexandru Ioan Cuza. În cei 48 de ani de domnie, Carol I a obținut independența țării și a redresat economia acesteia. Regele Carol I a murit pe 27 septembrie 1914, la vârsta de 75 de ani.

1841 – Romanul lui Edgar Allan Poe „Crimele din Rue Morgue”, a fost prima poveste polițistă care a văzut lumina tiparului.

1889 – S-a născut Adolf Hitler. Acesta a fost din 1934 și până în 1945 conducător absolut (Fuhrer) al Germaniei. De numele lui Hitler sunt legate numeroase crime împotriva umanității, printre care punerea în aplicare a unui plan naționalist și rasist de exterminare în masă a evreilor și altor „indezirabili” din Europa. Hitler a murit pe data de 30 aprilie 1945, la vârsta de 56 de ani.

1912 – A murit Bram Stoker. Acesta a fost un scriitor irlandez, care a rămas cunoscut în istorie fiindcă a realizat romanul Dracula.

1938 – A fost dizolvat partidul legionar Totul pentru Țară.

1943 – Constantin I.C. Brătianu și Iuliu Maniu l-au criticat într-o scrisoare publică pe mareșalul Ion Antonescu, fiindcă intenţiona să angajeze România într-un război cu puterile occidentale.

1947 – Inflația din România crește vertiginos, după ce a fost lansată pe piață bancnota de 1 milion de lei.

1972 – La patru zile după lansare, Apollo 16 aselenizează pe Lună. Astronauții au petrecut 2 zile și 23 de ore pe suprafața lunară, timp în care au desfășurat trei activități extravehiculare, în total 20 de ore și 14 minute.

1992 – A murit Benny Hill. Acesta a fost unul dintre cei mai buni oameni de televiziune și comedianți britanici din istorie.

2007 – Președintele României, Traian Băsescu, a fost suspendat din funcție de Parlament. În urma referendumului din 19 mai suspendarea a încetat.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising