Ce s-a întâmplat azi, 2 iunie?

02.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 2 iunie?

Pe data de 2 iunie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mare Mc. Ioan cel Nou de la Suceava și Sf. Nichifor Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului. Trebuie specificat că această dată reprezintă cea de-a 153-a zi a calendarului gregorian și ziua a 154-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 2 iunie

1740 – S-a născut Marchizul de Sade. Acesta a fost un aristocrat francez, care a rămas în istorie pentru activitatea sa sexuală violentă, astfel apărând termenul de „sadism”. Marchizul de Sade a stat nu mai puțin de 32 de ani în penitenciare și azile, iar pe data de 2 decembrie 1814 a decedat, la vârsta de 74 de ani.

1816 – S-a născut Constantin Alexandru Rosetti. Acesta a fost unul dintre conducătorii Revoluției de la 1848 din Țara Românească și a militat toată viața pentru Unirea Principatelor Române. Rosetti a decedat pe data de 8 aprilie 1885, la vârsta de 68 de ani.

1821 – S-a născut Ion C. Brătianu. Acesta a fost cel de-al 14-lea premier al României. Activitatea sa politică este scrisă cu litere mari în istorie, fiindcă a făcut parte din „Monstruoasa Coaliție”, care l-a îndepărtat de pe tronul țării pe Alexandru Ioan Cuza și a facilitat aducerea lui Carol I. Ion C. Brătianu a murit pe 16 mai 1891, la vârsta de 69 de ani.

1881 – A fost anul în care Statele Unite ale Americii au recunoscut independența de stat a României.

1896 – Guglielmo Marconi a primit patentul pentru invenția sa, denumită, ulterior, radio.

1918 – În timpul Primului Război Mondial, nu mai puțin de șase nave americane au fost scufundate de către submarinul german U 151.

1924 – Pentru prima dată în istorie, Congresul SUA le-a garantat amerindienilor cetățenia americană.

1952 – La această dată a început guvernarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

1953 – A avut loc un eveniment istoric, fiindcă s-a desfășurat, la Westminster, ceremonia de încoronare a reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord.

1979 – Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Polonia, țara sa natală, aceasta fiind prima vizită a unui Suveran Pontif într-o țară comunistă.

Foto: Wikipedia.org

Cele mai noi articole
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Mană cerească. Cine nu a auzit sau nu a folosit măcar o dată expresia „mană cerească”? Această expresie este utilizată cu sensul de „surpriză plăcută care aduce belșug” sau cu... citește tot