Ce s-a întâmplat azi, 2 iunie?

02.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 2 iunie?

Pe data de 2 iunie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mare Mc. Ioan cel Nou de la Suceava și Sf. Nichifor Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului. Trebuie specificat că această dată reprezintă cea de-a 153-a zi a calendarului gregorian și ziua a 154-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 2 iunie

1740 – S-a născut Marchizul de Sade. Acesta a fost un aristocrat francez, care a rămas în istorie pentru activitatea sa sexuală violentă, astfel apărând termenul de „sadism”. Marchizul de Sade a stat nu mai puțin de 32 de ani în penitenciare și azile, iar pe data de 2 decembrie 1814 a decedat, la vârsta de 74 de ani.

1816 – S-a născut Constantin Alexandru Rosetti. Acesta a fost unul dintre conducătorii Revoluției de la 1848 din Țara Românească și a militat toată viața pentru Unirea Principatelor Române. Rosetti a decedat pe data de 8 aprilie 1885, la vârsta de 68 de ani.

1821 – S-a născut Ion C. Brătianu. Acesta a fost cel de-al 14-lea premier al României. Activitatea sa politică este scrisă cu litere mari în istorie, fiindcă a făcut parte din „Monstruoasa Coaliție”, care l-a îndepărtat de pe tronul țării pe Alexandru Ioan Cuza și a facilitat aducerea lui Carol I. Ion C. Brătianu a murit pe 16 mai 1891, la vârsta de 69 de ani.

1881 – A fost anul în care Statele Unite ale Americii au recunoscut independența de stat a României.

1896 – Guglielmo Marconi a primit patentul pentru invenția sa, denumită, ulterior, radio.

1918 – În timpul Primului Război Mondial, nu mai puțin de șase nave americane au fost scufundate de către submarinul german U 151.

1924 – Pentru prima dată în istorie, Congresul SUA le-a garantat amerindienilor cetățenia americană.

1952 – La această dată a început guvernarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

1953 – A avut loc un eveniment istoric, fiindcă s-a desfășurat, la Westminster, ceremonia de încoronare a reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord.

1979 – Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Polonia, țara sa natală, aceasta fiind prima vizită a unui Suveran Pontif într-o țară comunistă.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Alege cele mai bune soluții pentru plata neasistată! Începe cu simplificarea procesului de plată și a proceselor administrative cu ajutorul unui POS Outdoor fiabil și performant care să țină... citește tot
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot