Ce s-a întâmplat azi, 2 iunie?

02.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 2 iunie?

Pe data de 2 iunie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mare Mc. Ioan cel Nou de la Suceava și Sf. Nichifor Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului. Trebuie specificat că această dată reprezintă cea de-a 153-a zi a calendarului gregorian și ziua a 154-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 2 iunie

1740 – S-a născut Marchizul de Sade. Acesta a fost un aristocrat francez, care a rămas în istorie pentru activitatea sa sexuală violentă, astfel apărând termenul de „sadism”. Marchizul de Sade a stat nu mai puțin de 32 de ani în penitenciare și azile, iar pe data de 2 decembrie 1814 a decedat, la vârsta de 74 de ani.

1816 – S-a născut Constantin Alexandru Rosetti. Acesta a fost unul dintre conducătorii Revoluției de la 1848 din Țara Românească și a militat toată viața pentru Unirea Principatelor Române. Rosetti a decedat pe data de 8 aprilie 1885, la vârsta de 68 de ani.

1821 – S-a născut Ion C. Brătianu. Acesta a fost cel de-al 14-lea premier al României. Activitatea sa politică este scrisă cu litere mari în istorie, fiindcă a făcut parte din „Monstruoasa Coaliție”, care l-a îndepărtat de pe tronul țării pe Alexandru Ioan Cuza și a facilitat aducerea lui Carol I. Ion C. Brătianu a murit pe 16 mai 1891, la vârsta de 69 de ani.

1881 – A fost anul în care Statele Unite ale Americii au recunoscut independența de stat a României.

1896 – Guglielmo Marconi a primit patentul pentru invenția sa, denumită, ulterior, radio.

1918 – În timpul Primului Război Mondial, nu mai puțin de șase nave americane au fost scufundate de către submarinul german U 151.

1924 – Pentru prima dată în istorie, Congresul SUA le-a garantat amerindienilor cetățenia americană.

1952 – La această dată a început guvernarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

1953 – A avut loc un eveniment istoric, fiindcă s-a desfășurat, la Westminster, ceremonia de încoronare a reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord.

1979 – Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Polonia, țara sa natală, aceasta fiind prima vizită a unui Suveran Pontif într-o țară comunistă.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Astăzi, 10 august, de-a lungul timpului, pe întreg Globul au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor,...
Cele mai noi articole
De ce nu aveau voie să plângă copii familiei Kennedy?
De ce nu aveau voie să plângă copii familiei Kennedy?
John F. Kennedy a avut o președenție care a durat aproximativ 1000 de zile, însă în tot acel timp a reușit să captiveze publicul cu charisma sa mereu prezentă. Familia lui mereu a fost în... citește tot
De ce numărul 10 este cel mai important în fotbal?
De ce numărul 10 este cel mai important în fotbal?
Fotbalul este cel mai popular sport, adesea fiind denumit „sportul rege”. Oficial, fotbalul modern a fost inventat în Anglia, iar prima echipă legitimată a luat naștere în anul 1857. De... citește tot
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Ioan Slavici a fost un om „liniștit” și „așezat” în viața sa, conform descrierii lui Mihai Eminescu. În copilărie însă, tânărul Slavici era departe de a fi cuminte și... citește tot