Ce s-a întâmplat azi, 2 ianuarie?

02.01.2023
Ce s-a întâmplat azi, 2 ianuarie?

Data de 2 ianuarie este a doua zi a anului și una în care, în calendarul creștin-ortodox, este sărbătorit Silvestru, episcopul Romei. De-a lungul timpului, în această zi au avut loc importante evenimente istorice care au schimbat fie în bine, fie în rău dezvoltarea umanității.

Evenimente istorice 2 ianuarie

1492 – A avut loc Capitularea Granadei, care fusese asediată din 1481. Evenimentul a marcat sfârșitul Reconquistei, adică lupta spaniolilor pentru eliberarea de sub ocupație arabă. Trupele arabe au fost conduse de comandantul Muhammad al XI-lea, care după înfrângere s-a predat regelui Ferdinand al II-lea și reginei Isabela I ai Spaniei.

1784 – A apărut la Sibiu primul ziar din  Transilvania, denumit Siebenbürger Zeitung. Acesta a fost, totodată, și primul ziar de pe teritoriul actual al României.

1853 – A luat naștere „Școala de mică chirurgie”, lângă spitalul Filantropia, din București.

1918 – În această zi, exploratorul german Reinhard Maack a cucerit pentru prima dată muntele Königstein. Acesta aparține de Masivul Brandberg (Muntele de foc), cel mai înalt masiv muntos din Namibia.

1919 – După Marea Unire, Consiliul Dirigent al Transilvaniei a hotărât, în această dată, organizarea administrativă a teritoriilor unite cu România. Actul administrativ prevedea împărțirea României în 23 de județe și numirea de prefecți pentru fiecare dintre cele 23 de județe.

1929 – Statele Unite ale Americii și Canada au realizat un plan comun de protejare a cascadei Niagara. Aceasta are trei căderi de apă și se află la granița dintre statul New York și provincia Ontario.

1939 – Revista americană „Time” l-a desemnat pe Adolf Hitler ca fiind „Omul anului”.

1945 – Orașul Nürnberg din Germania a fost bombardat masiv de forțele Aliate în Bătălia de la Nürnberg, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1959 – În această zi a fost lansată sonda spațială sovietică denumită Luna 1, care a ajuns la Lună și a orbitat în jurul Soarelui. A fost un moment istoric, fiindcă a fost prima sondă care a trecut de câmpul gravitațional al Pământului.

1990 – După Revoluția din 1989, în România a fost înființată Asociatia Foștilor Deținuți Politici (AFDP).

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot