Ce s-a întâmplat azi, 2 ianuarie?

02.01.2023
Ce s-a întâmplat azi, 2 ianuarie?

Data de 2 ianuarie este a doua zi a anului și una în care, în calendarul creștin-ortodox, este sărbătorit Silvestru, episcopul Romei. De-a lungul timpului, în această zi au avut loc importante evenimente istorice care au schimbat fie în bine, fie în rău dezvoltarea umanității.

Evenimente istorice 2 ianuarie

1492 – A avut loc Capitularea Granadei, care fusese asediată din 1481. Evenimentul a marcat sfârșitul Reconquistei, adică lupta spaniolilor pentru eliberarea de sub ocupație arabă. Trupele arabe au fost conduse de comandantul Muhammad al XI-lea, care după înfrângere s-a predat regelui Ferdinand al II-lea și reginei Isabela I ai Spaniei.

1784 – A apărut la Sibiu primul ziar din  Transilvania, denumit Siebenbürger Zeitung. Acesta a fost, totodată, și primul ziar de pe teritoriul actual al României.

1853 – A luat naștere „Școala de mică chirurgie”, lângă spitalul Filantropia, din București.

1918 – În această zi, exploratorul german Reinhard Maack a cucerit pentru prima dată muntele Königstein. Acesta aparține de Masivul Brandberg (Muntele de foc), cel mai înalt masiv muntos din Namibia.

1919 – După Marea Unire, Consiliul Dirigent al Transilvaniei a hotărât, în această dată, organizarea administrativă a teritoriilor unite cu România. Actul administrativ prevedea împărțirea României în 23 de județe și numirea de prefecți pentru fiecare dintre cele 23 de județe.

1929 – Statele Unite ale Americii și Canada au realizat un plan comun de protejare a cascadei Niagara. Aceasta are trei căderi de apă și se află la granița dintre statul New York și provincia Ontario.

1939 – Revista americană „Time” l-a desemnat pe Adolf Hitler ca fiind „Omul anului”.

1945 – Orașul Nürnberg din Germania a fost bombardat masiv de forțele Aliate în Bătălia de la Nürnberg, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1959 – În această zi a fost lansată sonda spațială sovietică denumită Luna 1, care a ajuns la Lună și a orbitat în jurul Soarelui. A fost un moment istoric, fiindcă a fost prima sondă care a trecut de câmpul gravitațional al Pământului.

1990 – După Revoluția din 1989, în România a fost înființată Asociatia Foștilor Deținuți Politici (AFDP).

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot