Ce s-a întâmplat azi, 2 ianuarie?

02.01.2023
Ce s-a întâmplat azi, 2 ianuarie?

Data de 2 ianuarie este a doua zi a anului și una în care, în calendarul creștin-ortodox, este sărbătorit Silvestru, episcopul Romei. De-a lungul timpului, în această zi au avut loc importante evenimente istorice care au schimbat fie în bine, fie în rău dezvoltarea umanității.

Evenimente istorice 2 ianuarie

1492 – A avut loc Capitularea Granadei, care fusese asediată din 1481. Evenimentul a marcat sfârșitul Reconquistei, adică lupta spaniolilor pentru eliberarea de sub ocupație arabă. Trupele arabe au fost conduse de comandantul Muhammad al XI-lea, care după înfrângere s-a predat regelui Ferdinand al II-lea și reginei Isabela I ai Spaniei.

1784 – A apărut la Sibiu primul ziar din  Transilvania, denumit Siebenbürger Zeitung. Acesta a fost, totodată, și primul ziar de pe teritoriul actual al României.

1853 – A luat naștere „Școala de mică chirurgie”, lângă spitalul Filantropia, din București.

1918 – În această zi, exploratorul german Reinhard Maack a cucerit pentru prima dată muntele Königstein. Acesta aparține de Masivul Brandberg (Muntele de foc), cel mai înalt masiv muntos din Namibia.

1919 – După Marea Unire, Consiliul Dirigent al Transilvaniei a hotărât, în această dată, organizarea administrativă a teritoriilor unite cu România. Actul administrativ prevedea împărțirea României în 23 de județe și numirea de prefecți pentru fiecare dintre cele 23 de județe.

1929 – Statele Unite ale Americii și Canada au realizat un plan comun de protejare a cascadei Niagara. Aceasta are trei căderi de apă și se află la granița dintre statul New York și provincia Ontario.

1939 – Revista americană „Time” l-a desemnat pe Adolf Hitler ca fiind „Omul anului”.

1945 – Orașul Nürnberg din Germania a fost bombardat masiv de forțele Aliate în Bătălia de la Nürnberg, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1959 – În această zi a fost lansată sonda spațială sovietică denumită Luna 1, care a ajuns la Lună și a orbitat în jurul Soarelui. A fost un moment istoric, fiindcă a fost prima sondă care a trecut de câmpul gravitațional al Pământului.

1990 – După Revoluția din 1989, în România a fost înființată Asociatia Foștilor Deținuți Politici (AFDP).

Foto: Wikipedia.org

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot