Ce s-a întâmplat azi, 19 mai?

19.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 19 mai?

Pe data de 19 mai, în calendarul creștin-ortodox sunt sărbătoriți Sfântul mucenic Patrichie, episcopul Prusei, și cei împreună cu el Acachie, Menandru și Polien; Cuviosul părinte al nostru Memnon, făcătorul de minuni; Sfântul Dimitri Donskoi, mare cneaz al Moscovei; Sfântul mucenic Arolot; Sfânta Chiriachi, care prin foc s-a săvârșit; Sfânta muceniță Teotimi, care prin sabie s-a săvârșit. Această dată este cea de-a 139-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 19 mai

1535 – Jacques Cartier, un explorator de origine franceză, a revenit în America de Nord, în cea de-a doua sa călătorie pe acest continent. Acesta a mers cu trei nave, 110 bărbați și cei doi fii ai șefului de trib Donnacona, pe care Cartier îi răpise în timpul primei călătorii.

1643 – Forțele franceze înving trupele spaniol în bătălia de la Rocroi. Aceasta este considerată cea mai dură înfrângere din istoria armatei spaniole.

1802Napoleon Bonaparte a înființat Legiunea de onoare.

1848 – S-a încheiat Tratatul de la Guadalupe Hidalgo, în urma căruia s-a terminat războiul dintre Mexic și Statele Unite ale Americii, iar SUA primește California, Nevada, Utah și părți din alte patru state pentru suma de 15 milioane de dolari.

1922 – A luat naștere „Organizația de Pionieri” a Uniunii Sovietice.

1962 – A avut loc sărbătorirea zilei de naștere a președintelui american John F. Kennedy. Evenimentul s-a desfășurat la Madison Square Garden, în New York, iar momentul culminant a fost atunci când Marilyn Monroe a cântat „Happy Birthday”.

1991 – În urma unui referendum, în Croația, populația a votat în proporție de peste 93% pentru independența țării.

2007 – La această dată a avut loc referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, în urma căruia 74,48% din voturile exprimate sunt împotrivă.

2009 – Mai mulți oameni de știință conduși de paleontologul norvegian Jørn H. Hurum au făcut public prima descriere a Darwinius masillae, scheletul fosilizat al unei maimuțe vechi de 47 de milioane de ani, despre care se susține că reprezintă veriga lipsă în evoluția rasei umane.

2018 – Prințul Harry s-a căsătorit cu Meghan Markle la capela St George, de la Palatul Windsor.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot