Ce s-a întâmplat azi, 18 iulie?

18.07.2022
Ce s-a întâmplat azi, 18 iulie?

Pe data de 18 iulie istoria lumii întregi s-a schimbat. În această zi au avut loc mai multe evenimente, atât cu efecte pozitive, cât și negative. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 199-a zi a calendarului gregorian și a 200-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 18 iulie

64 – La această dată în Roma a avut loc un incendiu devastator, iar împăratul Nero a profitat de acest eveniment pentru a începe persecuția creștinilor.

1290 – Regele Eduard I a emis un document prin care toți evreii din Anglia trebuiau să părăsească țara până în luna octombrie.

1711 – A avut loc bătălia de la Stănilești dintre forțele ruso–române, conduse de țarul Petru I al Rusiei și de Dimitrie Cantemir, domnul Moldovei, și trupele otomane. Turcii au câștigat confruntarea și l-au obligat pe Cantemir să părăsească țara și să se refugieze în Rusia.

1862 – În această zi a început ascensiunea vârfului Dent Blanche, unul dintre cei mai înalți din Alpi.

1882 – A fost înființat Serviciului Meteorologic al României sub conducerea lui Ștefan Hepites.

1918 – S-a născut Nelson Mandela. Acesta a fost un adversar al politicii de apartheid și a deținut funcția de președinte al Africii de Sud în intervalul 1994-1999. A fost primul președinte al acestei țări ales prin vot universal. Mandela a murit pe data de 5 decembrie 2013, la vârsta de 95 de ani.

1925Adolf Hitler a publicat o carte, intitulată Mein Kampf. Aceasta era un manifest personal și reprezenta viziunea lui Hitler despre lume.

1938 – A murit regina Maria a României, la vârsta de 62 de ani. Regina Maria s-a născut la 29 octombrie 1875 în Eastwell Park, Ashford, Kent, Anglia, și a murit la Castelul Pelișor, Sinaia, România. La naștere aceasta a avut numele de Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg şi Gotha, iar înainte de a fi regina Maria a României, ea a fost mare prinţesă a Marii Britanii şi Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

1942 – Statele Unite ale Americii au declarat război Ungariei, Bulgariei și României, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1969 – S-a început construcția barajului Brazi-Valea Neagră, în cadrul sistemului hidrotehnic Runcu-Baia Mare.

1980 – India a intrat în istorie după ce a lansat un satelit pe cont propriu, fiind cea de-a șasea țară din lume care a făcut acest lucru.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot