Ce s-a întâmplat azi, 18 iulie?

18.07.2022
Ce s-a întâmplat azi, 18 iulie?

Pe data de 18 iulie istoria lumii întregi s-a schimbat. În această zi au avut loc mai multe evenimente, atât cu efecte pozitive, cât și negative. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 199-a zi a calendarului gregorian și a 200-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 18 iulie

64 – La această dată în Roma a avut loc un incendiu devastator, iar împăratul Nero a profitat de acest eveniment pentru a începe persecuția creștinilor.

1290 – Regele Eduard I a emis un document prin care toți evreii din Anglia trebuiau să părăsească țara până în luna octombrie.

1711 – A avut loc bătălia de la Stănilești dintre forțele ruso–române, conduse de țarul Petru I al Rusiei și de Dimitrie Cantemir, domnul Moldovei, și trupele otomane. Turcii au câștigat confruntarea și l-au obligat pe Cantemir să părăsească țara și să se refugieze în Rusia.

1862 – În această zi a început ascensiunea vârfului Dent Blanche, unul dintre cei mai înalți din Alpi.

1882 – A fost înființat Serviciului Meteorologic al României sub conducerea lui Ștefan Hepites.

1918 – S-a născut Nelson Mandela. Acesta a fost un adversar al politicii de apartheid și a deținut funcția de președinte al Africii de Sud în intervalul 1994-1999. A fost primul președinte al acestei țări ales prin vot universal. Mandela a murit pe data de 5 decembrie 2013, la vârsta de 95 de ani.

1925Adolf Hitler a publicat o carte, intitulată Mein Kampf. Aceasta era un manifest personal și reprezenta viziunea lui Hitler despre lume.

1938 – A murit regina Maria a României, la vârsta de 62 de ani. Regina Maria s-a născut la 29 octombrie 1875 în Eastwell Park, Ashford, Kent, Anglia, și a murit la Castelul Pelișor, Sinaia, România. La naștere aceasta a avut numele de Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg şi Gotha, iar înainte de a fi regina Maria a României, ea a fost mare prinţesă a Marii Britanii şi Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

1942 – Statele Unite ale Americii au declarat război Ungariei, Bulgariei și României, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1969 – S-a început construcția barajului Brazi-Valea Neagră, în cadrul sistemului hidrotehnic Runcu-Baia Mare.

1980 – India a intrat în istorie după ce a lansat un satelit pe cont propriu, fiind cea de-a șasea țară din lume care a făcut acest lucru.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Câți bani primește lunar un pensionar în România?
Câți bani primește lunar un pensionar în România?
Ciclul vieții începe prin a te naște, după care urmează creșterea și învățarea diferitelor studii. Se continuă prin intrarea în câmpul muncii, pensionare și la final, deces. În... citește tot
Câte pasaje subterane are Casa Poporului? Unde duc acestea?
Câte pasaje subterane are Casa Poporului? Unde duc acestea?
Palatul Parlamentului sau Casa Poporului cum a fost la început denumită, este cea grandioasă și mai importantă clădire din România. Construită pe 9 niveluri la suprafață și încă 9... citește tot
Cum să faci chipsuri acasă?
Cum să faci chipsuri acasă?
Chipsurile sunt printre cele mai cumpărate produse din supermarket. Textura crocantă și gustul delicios sunt apreciate atât de copii, cât și de adulți. Cu toate că nu sunt sănătoase pentru... citește tot