Ce s-a întâmplat azi, 16 octombrie?

16.10.2022
Ce s-a întâmplat azi, 16 octombrie?

Pe data de 16 octombrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Longhin Sutașul, Sf. Mc. Leontie, Dometie și Terentie. Totodată, la această dată este celebrată Ziua mondială a alimentației. 16 octombrie reprezintă cea de-a 289-a zi a calendarului gregorian și a 290-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 16 octombrie

1793 – A murit Maria Antoaneta. Aceasta a devenit regină a Franței după ce s-a căsătorit, la vârsta de 15 ani, cu Ludovic al XVI-lea. În timpul Revoluției Franceze, Maria Antoaneta a fost acuzată de înaltă trădare și a fost executată prin ghilotinare. Regina Franței avea doar 37 de ani.

1813 – A avut loc cea mai mare bătălie din războaiele napoleoniene. Cea de-a șasea coaliție l-a atacat pe Napoleon la bătălia de la Leipzig, nu mai puțin de 500.000 de soldați luptându-se în această zi.

1834 – Celebrul Palat Westminster din Londra a fost distrus în mare parte de un incendiu puternic, printre care și Camera Lorzilor și Camera Comunelor. Reconstrucția palatului a durat aproximativ 40 de ani.

1919 – A fost sfințită Bazilica Sacré-Cœur din Paris. Clădirea a fost ridicată între anii 1875-1914.

1938 – S-a născut Gabi Luncă. Aceasta a fost una dintre cele mai cunoscute artiste de muzică populară și lăutărească din România. Gabi Luncă a murit pe data de 2 aprilie 2021, la vârsta de 82 de ani.

1945 – A luat naștere Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

1964 – La această dată, a fost detonată prima bombă nucleară de către China.

1967 – În această zi, NATO și-a inaugurat cartierul general de la Bruxelles.

1978 – Cardinalul Karol Józef Wojtyła din Cracovia, Polonia, a devenit Papa Ioan Paul al II-lea, devenind primul papă dintr-o țară slavă și primul papă neitalian în ultimii 400 de ani, potrivit Wikipedia.org.

1993 – Țara noastră a devenit membru cu drepturi depline în mișcarea francofonă.

1998 – Fostul dictator chilian Augusto Pinochet a fost prins și arestat, în această zi, la Londra. Acesta avea un mandat internațional de arestare în care era acuzat de crimă.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot