Ce s-a întâmplat azi, 16 octombrie?

16.10.2022
Ce s-a întâmplat azi, 16 octombrie?

Pe data de 16 octombrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Longhin Sutașul, Sf. Mc. Leontie, Dometie și Terentie. Totodată, la această dată este celebrată Ziua mondială a alimentației. 16 octombrie reprezintă cea de-a 289-a zi a calendarului gregorian și a 290-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 16 octombrie

1793 – A murit Maria Antoaneta. Aceasta a devenit regină a Franței după ce s-a căsătorit, la vârsta de 15 ani, cu Ludovic al XVI-lea. În timpul Revoluției Franceze, Maria Antoaneta a fost acuzată de înaltă trădare și a fost executată prin ghilotinare. Regina Franței avea doar 37 de ani.

1813 – A avut loc cea mai mare bătălie din războaiele napoleoniene. Cea de-a șasea coaliție l-a atacat pe Napoleon la bătălia de la Leipzig, nu mai puțin de 500.000 de soldați luptându-se în această zi.

1834 – Celebrul Palat Westminster din Londra a fost distrus în mare parte de un incendiu puternic, printre care și Camera Lorzilor și Camera Comunelor. Reconstrucția palatului a durat aproximativ 40 de ani.

1919 – A fost sfințită Bazilica Sacré-Cœur din Paris. Clădirea a fost ridicată între anii 1875-1914.

1938 – S-a născut Gabi Luncă. Aceasta a fost una dintre cele mai cunoscute artiste de muzică populară și lăutărească din România. Gabi Luncă a murit pe data de 2 aprilie 2021, la vârsta de 82 de ani.

1945 – A luat naștere Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

1964 – La această dată, a fost detonată prima bombă nucleară de către China.

1967 – În această zi, NATO și-a inaugurat cartierul general de la Bruxelles.

1978 – Cardinalul Karol Józef Wojtyła din Cracovia, Polonia, a devenit Papa Ioan Paul al II-lea, devenind primul papă dintr-o țară slavă și primul papă neitalian în ultimii 400 de ani, potrivit Wikipedia.org.

1993 – Țara noastră a devenit membru cu drepturi depline în mișcarea francofonă.

1998 – Fostul dictator chilian Augusto Pinochet a fost prins și arestat, în această zi, la Londra. Acesta avea un mandat internațional de arestare în care era acuzat de crimă.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot