Ce s-a întâmplat azi, 16 octombrie?

16.10.2022
Ce s-a întâmplat azi, 16 octombrie?

Pe data de 16 octombrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Longhin Sutașul, Sf. Mc. Leontie, Dometie și Terentie. Totodată, la această dată este celebrată Ziua mondială a alimentației. 16 octombrie reprezintă cea de-a 289-a zi a calendarului gregorian și a 290-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 16 octombrie

1793 – A murit Maria Antoaneta. Aceasta a devenit regină a Franței după ce s-a căsătorit, la vârsta de 15 ani, cu Ludovic al XVI-lea. În timpul Revoluției Franceze, Maria Antoaneta a fost acuzată de înaltă trădare și a fost executată prin ghilotinare. Regina Franței avea doar 37 de ani.

1813 – A avut loc cea mai mare bătălie din războaiele napoleoniene. Cea de-a șasea coaliție l-a atacat pe Napoleon la bătălia de la Leipzig, nu mai puțin de 500.000 de soldați luptându-se în această zi.

1834 – Celebrul Palat Westminster din Londra a fost distrus în mare parte de un incendiu puternic, printre care și Camera Lorzilor și Camera Comunelor. Reconstrucția palatului a durat aproximativ 40 de ani.

1919 – A fost sfințită Bazilica Sacré-Cœur din Paris. Clădirea a fost ridicată între anii 1875-1914.

1938 – S-a născut Gabi Luncă. Aceasta a fost una dintre cele mai cunoscute artiste de muzică populară și lăutărească din România. Gabi Luncă a murit pe data de 2 aprilie 2021, la vârsta de 82 de ani.

1945 – A luat naștere Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

1964 – La această dată, a fost detonată prima bombă nucleară de către China.

1967 – În această zi, NATO și-a inaugurat cartierul general de la Bruxelles.

1978 – Cardinalul Karol Józef Wojtyła din Cracovia, Polonia, a devenit Papa Ioan Paul al II-lea, devenind primul papă dintr-o țară slavă și primul papă neitalian în ultimii 400 de ani, potrivit Wikipedia.org.

1993 – Țara noastră a devenit membru cu drepturi depline în mișcarea francofonă.

1998 – Fostul dictator chilian Augusto Pinochet a fost prins și arestat, în această zi, la Londra. Acesta avea un mandat internațional de arestare în care era acuzat de crimă.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot