Ce s-a întâmplat azi, 16 iunie?

16.06.2021
Ce s-a întâmplat azi, 16 iunie?

De-a lungul timpului, s-au întâmplat tot felul de evenimente care au schimbat lumea. Pe data de 16 iunie, unele au fost pozitive, altele negative, toate însă și-au lăsat amprenta pe istoria omenirii. Site-ul shtiu.ro vă prezintă o parte dintre ele, care au fost mai importante.

Ce s-a întâmplat azi, 16 iunie?

1462 La această dată, Vlad Țepeș a lansat un atac surpriză, noaptea, asupra taberei otomane în războiul contra sultanului Mahomed al II-lea al Imperiului Otoman. Turcii au suferit importante pierderi materiale și umane și momentul a rămas în istorie sub denumirea de „Atacul de noapte”. Oastea condusă de Vlad Țepeș s-a retras apoi la nord de Târgoviște.

1599 A fost un an important pentru poporul român, fiindcă Mihai Viteazul a încheiat , la Târgoviște, un acord cu trimișii lui Andrei Bathory, acceptând să fie inclus în pacea cu otomanii. Decizia a fost luată pentru a câștiga timpul necesar în vederea finalizării pregătirilor pentru a neutraliza ostilitățile Porții.

1864 Are loc o victorie în politica externă pentru România. Astfel, prin protocolul de la Constantinopol, obține de la puterile garante dreptul statului nostru de a-și modifica legile interne fără o aprobare inițială, din partea lor.

1903 Celebrul Henry Ford înființează, la Detroit, compania „Ford Motor Company”. Aceasta va deveni un gigant în lumea auto, mașinile produse de Ford fiind apreciate peste tot în lume.

1913 Un episod trist din istoria vecinilor, fiindcă izbucnește cel de-Al Doilea Război Balcanic, între Bulgaria, pe de-o parte, și Grecia, Serbia și Muntenegru, de cealaltă parte. Ulterior, acestora li se vor alătura România și Turcia (16-29).

1940 În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Franța nu mai poate face față conflictului total și cere armistițiu. Drept urmare, pe data de 22 iunie se încheie un acord cu Germania și pe 24 iunie cu Italia.

1993 Este anul în care este inaugurat primul post de televiziune privat din România, S. O. T. I. După o perioadă în care cenzură exista la ordinea zilei, presa liberă începe să își facă simțită prezența.

2004 Un grup de cercetători de la Universitatea Innsbruck (Austria) a anunțat realizarea primei „teleportări”. În urma experimentului, au fost transferate proprietățile fizice ale unui foton unui alt foton, instantaneu, fără a exista nici o cale de comunicare între cele două particule de lumină.

Foto: Pexels.com și Historia.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot