Ce s-a întâmplat azi, 16 iunie?

16.06.2021
Ce s-a întâmplat azi, 16 iunie?

De-a lungul timpului, s-au întâmplat tot felul de evenimente care au schimbat lumea. Pe data de 16 iunie, unele au fost pozitive, altele negative, toate însă și-au lăsat amprenta pe istoria omenirii. Site-ul shtiu.ro vă prezintă o parte dintre ele, care au fost mai importante.

Ce s-a întâmplat azi, 16 iunie?

1462 La această dată, Vlad Țepeș a lansat un atac surpriză, noaptea, asupra taberei otomane în războiul contra sultanului Mahomed al II-lea al Imperiului Otoman. Turcii au suferit importante pierderi materiale și umane și momentul a rămas în istorie sub denumirea de „Atacul de noapte”. Oastea condusă de Vlad Țepeș s-a retras apoi la nord de Târgoviște.

1599 A fost un an important pentru poporul român, fiindcă Mihai Viteazul a încheiat , la Târgoviște, un acord cu trimișii lui Andrei Bathory, acceptând să fie inclus în pacea cu otomanii. Decizia a fost luată pentru a câștiga timpul necesar în vederea finalizării pregătirilor pentru a neutraliza ostilitățile Porții.

1864 Are loc o victorie în politica externă pentru România. Astfel, prin protocolul de la Constantinopol, obține de la puterile garante dreptul statului nostru de a-și modifica legile interne fără o aprobare inițială, din partea lor.

1903 Celebrul Henry Ford înființează, la Detroit, compania „Ford Motor Company”. Aceasta va deveni un gigant în lumea auto, mașinile produse de Ford fiind apreciate peste tot în lume.

1913 Un episod trist din istoria vecinilor, fiindcă izbucnește cel de-Al Doilea Război Balcanic, între Bulgaria, pe de-o parte, și Grecia, Serbia și Muntenegru, de cealaltă parte. Ulterior, acestora li se vor alătura România și Turcia (16-29).

1940 În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Franța nu mai poate face față conflictului total și cere armistițiu. Drept urmare, pe data de 22 iunie se încheie un acord cu Germania și pe 24 iunie cu Italia.

1993 Este anul în care este inaugurat primul post de televiziune privat din România, S. O. T. I. După o perioadă în care cenzură exista la ordinea zilei, presa liberă începe să își facă simțită prezența.

2004 Un grup de cercetători de la Universitatea Innsbruck (Austria) a anunțat realizarea primei „teleportări”. În urma experimentului, au fost transferate proprietățile fizice ale unui foton unui alt foton, instantaneu, fără a exista nici o cale de comunicare între cele două particule de lumină.

Foto: Pexels.com și Historia.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot