Ce s-a întâmplat azi, 15 ianuarie?

15.01.2023
Ce s-a întâmplat azi, 15 ianuarie?

În data de 15 ianuarie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Pavel Tebeul și Ioan Colibașul. Această zi este considerată, în România, Ziua Culturii Naționale din anul 2011.

Evenimente istorice 15 ianuarie

1559 – A fost un moment istoric pentru englezi, fiindcă Elisabeta I a fost încoronată regină a Angliei la catedrala Westminster Abbey din Londra.

1759 – A fost deschis oficial publicului The British Museum.

1822 – În timpul Războiul de Independență al Greciei, Dumitru Ipsilanti a fost președinte al adunării legislative.

1850 – S-a născut Mihai Eminescu. Acesta fost un poet, prozator și jurnalist român. Mihai Eminescu este considerat cel mai bun poet român din istorie. El a murit în data de 15 iunie 1889, la vârsta de doar 39 de ani.

1880 – În țara noastră a fost adoptată legea pentru înființarea Casei de Economii.

1885 – Americanul Wilson Bentley a realizat prima poză a unui fulg de nea. A fost ceva extraordinar, având în vedere că tehnologia era la început de drum. Fulgii de zăpadă erau prea complecși pentru a fi fotografiați înainte de a se topi, astfel că a fost atașată o cameră cu burduf la un microscop și, în felul acesta, s-a reușit experimentul.

1894 – S-a născut Ecaterina Teodoroiu. Aceasta s-a făcut remarcată în timpul Primului Război Mondial, unde a și murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești când își apăra patria. Ecaterina avea doar 23 de ani.

1929 – S-a născut Martin Luther King Jr. Acesta a fost preot baptist și un luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii. Martin Luther King Jr. a murit în data de 4 aprilie 1978, la doar 39 de ani.

1943 – A fost inaugurată oficial clădirea Pentagonului. Aceasta a fost construită de Leslie R. Groves.

1992 – A fost un moment istoric pe plan mondial, deoarece comunitatea internațională a recunoscut independența Sloveniei și a Croației față de Republica Socialistă Federativă Iugoslavia.

2001 – A fost lansat oficial site-ul Wikipedia.org.

2009 – A avut loc „Miracolul de pe Hudson”, așa a fost denumit evenimentul în care avionul 1549 al US Airways a coborât în siguranță pe râul Hudson, după ce s-a ciocnit în aer de păsări la mai puțin de două minute după decolare. În mod surprinzător toți cei 155 de oameni de la bord au fost salvați.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot