Ce s-a întâmplat azi, 15 ianuarie?

15.01.2023
Ce s-a întâmplat azi, 15 ianuarie?

În data de 15 ianuarie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Pavel Tebeul și Ioan Colibașul. Această zi este considerată, în România, Ziua Culturii Naționale din anul 2011.

Evenimente istorice 15 ianuarie

1559 – A fost un moment istoric pentru englezi, fiindcă Elisabeta I a fost încoronată regină a Angliei la catedrala Westminster Abbey din Londra.

1759 – A fost deschis oficial publicului The British Museum.

1822 – În timpul Războiul de Independență al Greciei, Dumitru Ipsilanti a fost președinte al adunării legislative.

1850 – S-a născut Mihai Eminescu. Acesta fost un poet, prozator și jurnalist român. Mihai Eminescu este considerat cel mai bun poet român din istorie. El a murit în data de 15 iunie 1889, la vârsta de doar 39 de ani.

1880 – În țara noastră a fost adoptată legea pentru înființarea Casei de Economii.

1885 – Americanul Wilson Bentley a realizat prima poză a unui fulg de nea. A fost ceva extraordinar, având în vedere că tehnologia era la început de drum. Fulgii de zăpadă erau prea complecși pentru a fi fotografiați înainte de a se topi, astfel că a fost atașată o cameră cu burduf la un microscop și, în felul acesta, s-a reușit experimentul.

1894 – S-a născut Ecaterina Teodoroiu. Aceasta s-a făcut remarcată în timpul Primului Război Mondial, unde a și murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești când își apăra patria. Ecaterina avea doar 23 de ani.

1929 – S-a născut Martin Luther King Jr. Acesta a fost preot baptist și un luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii. Martin Luther King Jr. a murit în data de 4 aprilie 1978, la doar 39 de ani.

1943 – A fost inaugurată oficial clădirea Pentagonului. Aceasta a fost construită de Leslie R. Groves.

1992 – A fost un moment istoric pe plan mondial, deoarece comunitatea internațională a recunoscut independența Sloveniei și a Croației față de Republica Socialistă Federativă Iugoslavia.

2001 – A fost lansat oficial site-ul Wikipedia.org.

2009 – A avut loc „Miracolul de pe Hudson”, așa a fost denumit evenimentul în care avionul 1549 al US Airways a coborât în siguranță pe râul Hudson, după ce s-a ciocnit în aer de păsări la mai puțin de două minute după decolare. În mod surprinzător toți cei 155 de oameni de la bord au fost salvați.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot