Ce s-a întâmplat azi, 15 ianuarie?

15.01.2023
Ce s-a întâmplat azi, 15 ianuarie?

În data de 15 ianuarie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Pavel Tebeul și Ioan Colibașul. Această zi este considerată, în România, Ziua Culturii Naționale din anul 2011.

Evenimente istorice 15 ianuarie

1559 – A fost un moment istoric pentru englezi, fiindcă Elisabeta I a fost încoronată regină a Angliei la catedrala Westminster Abbey din Londra.

1759 – A fost deschis oficial publicului The British Museum.

1822 – În timpul Războiul de Independență al Greciei, Dumitru Ipsilanti a fost președinte al adunării legislative.

1850 – S-a născut Mihai Eminescu. Acesta fost un poet, prozator și jurnalist român. Mihai Eminescu este considerat cel mai bun poet român din istorie. El a murit în data de 15 iunie 1889, la vârsta de doar 39 de ani.

1880 – În țara noastră a fost adoptată legea pentru înființarea Casei de Economii.

1885 – Americanul Wilson Bentley a realizat prima poză a unui fulg de nea. A fost ceva extraordinar, având în vedere că tehnologia era la început de drum. Fulgii de zăpadă erau prea complecși pentru a fi fotografiați înainte de a se topi, astfel că a fost atașată o cameră cu burduf la un microscop și, în felul acesta, s-a reușit experimentul.

1894 – S-a născut Ecaterina Teodoroiu. Aceasta s-a făcut remarcată în timpul Primului Război Mondial, unde a și murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești când își apăra patria. Ecaterina avea doar 23 de ani.

1929 – S-a născut Martin Luther King Jr. Acesta a fost preot baptist și un luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii. Martin Luther King Jr. a murit în data de 4 aprilie 1978, la doar 39 de ani.

1943 – A fost inaugurată oficial clădirea Pentagonului. Aceasta a fost construită de Leslie R. Groves.

1992 – A fost un moment istoric pe plan mondial, deoarece comunitatea internațională a recunoscut independența Sloveniei și a Croației față de Republica Socialistă Federativă Iugoslavia.

2001 – A fost lansat oficial site-ul Wikipedia.org.

2009 – A avut loc „Miracolul de pe Hudson”, așa a fost denumit evenimentul în care avionul 1549 al US Airways a coborât în siguranță pe râul Hudson, după ce s-a ciocnit în aer de păsări la mai puțin de două minute după decolare. În mod surprinzător toți cei 155 de oameni de la bord au fost salvați.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising