Ce s-a întâmplat azi, 13 noiembrie?

13.11.2022
Ce s-a întâmplat azi, 13 noiembrie?

Pe data de 13 noiembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, și Sfântul Mucenic Damaschin. Totodată, la nivel mondial sunt celebrate: Ziua internațională a mimului, Ziua internațională a educației copiilor nevăzători și Ziua Bibliei. Această dată reprezintă cea de-a 317-a zi a calendarului gregorian și a 318-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 13 noiembrie

1594 – În această dată, din ordinul lui Mihai Viteazul, au fost uciși toți creditorii turci din București.

1848 – S-a născut Albert I, prinț de Monaco. Acesta a fost al 10-lea prinț de Monaco și al 10-lea duce de Valentinois. Prințul Albert I de Monaco a fost primul care a dat o Constituție acestui stat micuț. Albert I a murit în data de 26 iunie 1922, la vârsta de 73 de ani.

1907 – A fost realizat primul zbor cu un elicopter. Vinovat a fost inginerul francez Paul Cornu. Acesta a efectuat zbor cu un aparat care cântărea 260 de kilograme. Elicopterul s-a menținut în aer 20 de secunde la o înălțime de 30 de centimetri deasupra solului. O reușită excepțională pentru acele vremuri.

1918 – Era sfârșitul Primului Război Mondial, iar forțele Antantei au ocupat Constantinopolul, capitala Imperiului Otoman.

1950 – A fost asasinat generalul Carlos Delgado Chalbaud, președintele Venezuelei, la Caracas.

1954 – În această zi a avut loc finala primei Cupe Mondiale de Rugby din istorie. Evenimentul s-a desfășurat între Anglia și Franța, la Paris, și a fost câștigat de englezi.

1980 – Omenirea a putut să vadă, în această dată, cum arată planeta Saturn din apropiere, după ce naveta spațială Voyager I a retransmis pe Pământ prima imagine a acestui corp ceresc.

1985 – A avut loc un eveniment de tristă amintire, după ce erupția vulcanului Nevado del Ruiz a distrus orașul columbian Armero. Potrivit datelor oficiale, nu mai puțin de 23.000 de persoane au murit.

1990 – A avut loc un eveniment care a schimbat complet lumea. Din acel moment viitorul s-a îndreptat într-o singură direcție. În această zi a fost scrisă prima pagină World Wide Web.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot