Ce s-a întâmplat azi, 13 noiembrie?

13.11.2022
Ce s-a întâmplat azi, 13 noiembrie?

Pe data de 13 noiembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, și Sfântul Mucenic Damaschin. Totodată, la nivel mondial sunt celebrate: Ziua internațională a mimului, Ziua internațională a educației copiilor nevăzători și Ziua Bibliei. Această dată reprezintă cea de-a 317-a zi a calendarului gregorian și a 318-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 13 noiembrie

1594 – În această dată, din ordinul lui Mihai Viteazul, au fost uciși toți creditorii turci din București.

1848 – S-a născut Albert I, prinț de Monaco. Acesta a fost al 10-lea prinț de Monaco și al 10-lea duce de Valentinois. Prințul Albert I de Monaco a fost primul care a dat o Constituție acestui stat micuț. Albert I a murit în data de 26 iunie 1922, la vârsta de 73 de ani.

1907 – A fost realizat primul zbor cu un elicopter. Vinovat a fost inginerul francez Paul Cornu. Acesta a efectuat zbor cu un aparat care cântărea 260 de kilograme. Elicopterul s-a menținut în aer 20 de secunde la o înălțime de 30 de centimetri deasupra solului. O reușită excepțională pentru acele vremuri.

1918 – Era sfârșitul Primului Război Mondial, iar forțele Antantei au ocupat Constantinopolul, capitala Imperiului Otoman.

1950 – A fost asasinat generalul Carlos Delgado Chalbaud, președintele Venezuelei, la Caracas.

1954 – În această zi a avut loc finala primei Cupe Mondiale de Rugby din istorie. Evenimentul s-a desfășurat între Anglia și Franța, la Paris, și a fost câștigat de englezi.

1980 – Omenirea a putut să vadă, în această dată, cum arată planeta Saturn din apropiere, după ce naveta spațială Voyager I a retransmis pe Pământ prima imagine a acestui corp ceresc.

1985 – A avut loc un eveniment de tristă amintire, după ce erupția vulcanului Nevado del Ruiz a distrus orașul columbian Armero. Potrivit datelor oficiale, nu mai puțin de 23.000 de persoane au murit.

1990 – A avut loc un eveniment care a schimbat complet lumea. Din acel moment viitorul s-a îndreptat într-o singură direcție. În această zi a fost scrisă prima pagină World Wide Web.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot