Ce s-a întâmplat azi, 13 noiembrie?

13.11.2022
Ce s-a întâmplat azi, 13 noiembrie?

Pe data de 13 noiembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, și Sfântul Mucenic Damaschin. Totodată, la nivel mondial sunt celebrate: Ziua internațională a mimului, Ziua internațională a educației copiilor nevăzători și Ziua Bibliei. Această dată reprezintă cea de-a 317-a zi a calendarului gregorian și a 318-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 13 noiembrie

1594 – În această dată, din ordinul lui Mihai Viteazul, au fost uciși toți creditorii turci din București.

1848 – S-a născut Albert I, prinț de Monaco. Acesta a fost al 10-lea prinț de Monaco și al 10-lea duce de Valentinois. Prințul Albert I de Monaco a fost primul care a dat o Constituție acestui stat micuț. Albert I a murit în data de 26 iunie 1922, la vârsta de 73 de ani.

1907 – A fost realizat primul zbor cu un elicopter. Vinovat a fost inginerul francez Paul Cornu. Acesta a efectuat zbor cu un aparat care cântărea 260 de kilograme. Elicopterul s-a menținut în aer 20 de secunde la o înălțime de 30 de centimetri deasupra solului. O reușită excepțională pentru acele vremuri.

1918 – Era sfârșitul Primului Război Mondial, iar forțele Antantei au ocupat Constantinopolul, capitala Imperiului Otoman.

1950 – A fost asasinat generalul Carlos Delgado Chalbaud, președintele Venezuelei, la Caracas.

1954 – În această zi a avut loc finala primei Cupe Mondiale de Rugby din istorie. Evenimentul s-a desfășurat între Anglia și Franța, la Paris, și a fost câștigat de englezi.

1980 – Omenirea a putut să vadă, în această dată, cum arată planeta Saturn din apropiere, după ce naveta spațială Voyager I a retransmis pe Pământ prima imagine a acestui corp ceresc.

1985 – A avut loc un eveniment de tristă amintire, după ce erupția vulcanului Nevado del Ruiz a distrus orașul columbian Armero. Potrivit datelor oficiale, nu mai puțin de 23.000 de persoane au murit.

1990 – A avut loc un eveniment care a schimbat complet lumea. Din acel moment viitorul s-a îndreptat într-o singură direcție. În această zi a fost scrisă prima pagină World Wide Web.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Rusia este cea mai mare țară din lume. În interiorul țării ei există numeroase culturi, etnii, dar și religii. Pentru a putea ține în frâu un teritoriu consistent, autoritățile ruse s-au... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising