Ce s-a întâmplat azi, 13 noiembrie?

13.11.2022
Ce s-a întâmplat azi, 13 noiembrie?

Pe data de 13 noiembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, și Sfântul Mucenic Damaschin. Totodată, la nivel mondial sunt celebrate: Ziua internațională a mimului, Ziua internațională a educației copiilor nevăzători și Ziua Bibliei. Această dată reprezintă cea de-a 317-a zi a calendarului gregorian și a 318-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 13 noiembrie

1594 – În această dată, din ordinul lui Mihai Viteazul, au fost uciși toți creditorii turci din București.

1848 – S-a născut Albert I, prinț de Monaco. Acesta a fost al 10-lea prinț de Monaco și al 10-lea duce de Valentinois. Prințul Albert I de Monaco a fost primul care a dat o Constituție acestui stat micuț. Albert I a murit în data de 26 iunie 1922, la vârsta de 73 de ani.

1907 – A fost realizat primul zbor cu un elicopter. Vinovat a fost inginerul francez Paul Cornu. Acesta a efectuat zbor cu un aparat care cântărea 260 de kilograme. Elicopterul s-a menținut în aer 20 de secunde la o înălțime de 30 de centimetri deasupra solului. O reușită excepțională pentru acele vremuri.

1918 – Era sfârșitul Primului Război Mondial, iar forțele Antantei au ocupat Constantinopolul, capitala Imperiului Otoman.

1950 – A fost asasinat generalul Carlos Delgado Chalbaud, președintele Venezuelei, la Caracas.

1954 – În această zi a avut loc finala primei Cupe Mondiale de Rugby din istorie. Evenimentul s-a desfășurat între Anglia și Franța, la Paris, și a fost câștigat de englezi.

1980 – Omenirea a putut să vadă, în această dată, cum arată planeta Saturn din apropiere, după ce naveta spațială Voyager I a retransmis pe Pământ prima imagine a acestui corp ceresc.

1985 – A avut loc un eveniment de tristă amintire, după ce erupția vulcanului Nevado del Ruiz a distrus orașul columbian Armero. Potrivit datelor oficiale, nu mai puțin de 23.000 de persoane au murit.

1990 – A avut loc un eveniment care a schimbat complet lumea. Din acel moment viitorul s-a îndreptat într-o singură direcție. În această zi a fost scrisă prima pagină World Wide Web.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot