Ce s-a întâmplat azi, 13 martie?

13.03.2023
Ce s-a întâmplat azi, 13 martie?

Data de 13 martie reprezintă cea de-a 72-a zi a calendarului gregorian. Lumea a fost martoră la multe evenimente importante, de-a lungul timpului, în această zi. Multe dintre ele au fost uitate, însă în rândurile de mai jos le vom evidenția pe cele cu impact major asupra oamenilor.

Evenimente istorice 13 martie

1781 – A fost descoperită planeta Uranus de către astronomul englez Sir William Herschel. Inițial, acesta a denumit-o „Georgium Sidus”.

1881 – În această zi a fost ucis țarul Alexandru al II-lea al Rusiei. Era data 1 martie conform calendarului iulian folosit atunci la ruși. Pe tron a urcat fiul lui cel mare, Alexandru al III-lea.

1900 – A fost reglementată o lege, în Franța, prin care ziua de muncă pentru femei și copii a fost limitată la 11 ore.

1917 – Cancelarul Bethmann-Hollweg și ministrul de Externe austro-ungar Ottokar Czernin au semnat, la Viena, un document care stipula anexarea României la Austro-Ungaria, dacă Puterile Centrale ies câștigatoare în Primul Război Mondial.

1930 – Observatorul Lowell a anunțat că a descoperit Pluto.

1934 – Studiourile Walt Disney au dat naștere, în această zi, personajului de desen animat Donald Duck. Acesta a debutat în animația „The little hen”, în data de 9 iunie 1934.

1969 – Misiunea spațială Apollo 9 a revenit în siguranță pe Terra, după ce a testat Modulul Lunar.

1988 – În această dată, a fost inaugurat tunelul Seikan, cel mai lung tunel feroviar din lume la vremea respectivă (53,85 kilometri), cu un segment submarin, între Aomori și Hakodate, în Japonia.

1996 – În localitatea Sharm el-Sheikh, din Egipt, a avut loc, la inițiativa Statelor Unite ale Americii, prima reuniune internațională la nivel înalt consacrată luptei împotriva terorismului. Cu acest prilej s-a discutat și despre procesul de pace în Orientul Mijlociu.

2003 – Antropogeneză, știința care se ocupă cu studierea evoluției umane, a venit cu o descoperire importantă, susținând că în nordul Campaniei, din Italia, s-au găsit urme de pași de hominid vechi de 350.000 de ani.

2009 – A fost o zi istorică pentru aviația română, fiindcă la Bacău a avut loc primul zbor pe un avion supersonic (MIG – 21 Lancer) a unei femei pilot. Sublocotenent Simona Măierean a avut marele merit.

2013 – S-a desfășurat Conclavul Cardinalilor, care a ales cel de-al 266-lea Suveran Pontif. Jorge Mario Bergoglio, a devenit Papa Francisc.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot