Ce s-a întâmplat azi, 12 septembrie?

12.09.2022
Ce s-a întâmplat azi, 12 septembrie?

De-a lungul timpului, pe data de 12 septembrie au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat dezvoltarea societăților. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 255-a zi a calendarului gregorian și a 256-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 12 septembrie

490 î. de Hr. – La această dată grecii au reușit să îi învingă pe perși în Bătălia de la Maraton.

1609 – Englezul Henry Hudson a început, la această dată, să exploreze râul Hudson. În felul acesta au fost puse bazele viitoarei colonizării olandeze a regiunii, actualul stat New York.

1659 – În această zi a început răscoala antiotomana, după ce oastea Țării Românești condusă de Mihnea al III-lea a cucerit Giurgiul și Brăila.

1848 – Elveția a devenit stat federal după ce a adoptat o nouă Constituție.

1882 – S-a născut Ion Agârbiceanu. Acesta a fost un scriitor, ziarist și prozator român, membru al Academiei Române. Ion Agârbiceanu a murit pe data de 28 mai 1963, la vârsta de 80 de ani.

1919 – A fost dat un decret prin care s-a înființat Universitatea Regele Ferdinand din Cluj. Primul rector a fost Sextil Pușcariu.

1919 – Consiliul Dirigent al Transilvaniei a decis în favoarea reformei agrare și a introducerii votului universal.

1920 – A fost folosit pentru prima dată steagul cu cinci inele, la Anvers, la Jocurile Olimpice de vară.

1943 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Benito Mussolini a fost salvat de forțele naziste din arestul la domiciliu impus de autoritățile italiene.

1944 – La Moscova, a fost semnată Convenția de armistițiu dintre guvernul român și guvernele Națiunilor Unite, prin care se consfințea starea de fapt a ieșirii României din războiul împotriva Națiunilor Unite și întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste. României i s-a impus plata a 300 de milioane de dolari despăgubiri de război (în produse). Se mai prevedea ca Transilvania „sau cea mai mare parte a ei” să fie restituită României, sub rezerva recunoașterii acestei situații prin tratatele de pace. Armata română urma să participe la lupte pe Frontul de Vest cu minimum 12 divizii de infanterie, potrivit Wikipedia.org.

1949 – Theodor Heuss a devenit, în această zi, primul președinte al Republicii Federale Germania.

1959 – La această dată s-a lansat misiunea spațială sovietică, numită „Luna 2”. Aceasta a fost prima navă care a atins suprafața lunară.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Pe data de 11 septembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Cuvioasa Teodora din Alexandria și Cuviosul Eufrosin. Această dată reprezintă cea de-a 254-a zi a calendarului...
Cele mai noi articole
Rivalitatea dintre fondatorii Ferrari și Lamborghini a pornit de la un ambreiaj de tractor
Rivalitatea dintre fondatorii Ferrari și Lamborghini a pornit de la un ambreiaj de tractor
Ferrari versus Lamborghini este una dintre marile rivalități ale industriei auto, care a început, în mod hilar, dintr-o ceartă pentru un ambreiaj de tractor în valoare de 10 lire italienești.... citește tot
Cine urmează la tron după Regele Charles al III-lea?
Cine urmează la tron după Regele Charles al III-lea?
„Regina a murit în liniște la Castelul Balmoral în această după-amiază”, a anunțat în cursul zilei de 8 septembrie 2022 Casa Regală a Marea Britanii. Decedată la vârsta de 96 de ani,... citește tot
De ce între regina Elisabeta a II-a și Lady Di a fost o relație tensionată?
De ce între regina Elisabeta a II-a și Lady Di a fost o relație tensionată?
Regina Elisabeta a II-a (21 aprilie 1926 – 8 septembrie 2022) a avut o domnie de 70 de ani. În timpul în care s-a aflat la conducerea britanicilor monarhul a avut și momente grele, tensionate,... citește tot