Ce s-a întâmplat azi, 12 septembrie?

12.09.2022
Ce s-a întâmplat azi, 12 septembrie?

De-a lungul timpului, pe data de 12 septembrie au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat dezvoltarea societăților. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 255-a zi a calendarului gregorian și a 256-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 12 septembrie

490 î. de Hr. – La această dată grecii au reușit să îi învingă pe perși în Bătălia de la Maraton.

1609 – Englezul Henry Hudson a început, la această dată, să exploreze râul Hudson. În felul acesta au fost puse bazele viitoarei colonizării olandeze a regiunii, actualul stat New York.

1659 – În această zi a început răscoala antiotomana, după ce oastea Țării Românești condusă de Mihnea al III-lea a cucerit Giurgiul și Brăila.

1848 – Elveția a devenit stat federal după ce a adoptat o nouă Constituție.

1882 – S-a născut Ion Agârbiceanu. Acesta a fost un scriitor, ziarist și prozator român, membru al Academiei Române. Ion Agârbiceanu a murit pe data de 28 mai 1963, la vârsta de 80 de ani.

1919 – A fost dat un decret prin care s-a înființat Universitatea Regele Ferdinand din Cluj. Primul rector a fost Sextil Pușcariu.

1919 – Consiliul Dirigent al Transilvaniei a decis în favoarea reformei agrare și a introducerii votului universal.

1920 – A fost folosit pentru prima dată steagul cu cinci inele, la Anvers, la Jocurile Olimpice de vară.

1943 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Benito Mussolini a fost salvat de forțele naziste din arestul la domiciliu impus de autoritățile italiene.

1944 – La Moscova, a fost semnată Convenția de armistițiu dintre guvernul român și guvernele Națiunilor Unite, prin care se consfințea starea de fapt a ieșirii României din războiul împotriva Națiunilor Unite și întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste. României i s-a impus plata a 300 de milioane de dolari despăgubiri de război (în produse). Se mai prevedea ca Transilvania „sau cea mai mare parte a ei” să fie restituită României, sub rezerva recunoașterii acestei situații prin tratatele de pace. Armata română urma să participe la lupte pe Frontul de Vest cu minimum 12 divizii de infanterie, potrivit Wikipedia.org.

1949 – Theodor Heuss a devenit, în această zi, primul președinte al Republicii Federale Germania.

1959 – La această dată s-a lansat misiunea spațială sovietică, numită „Luna 2”. Aceasta a fost prima navă care a atins suprafața lunară.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot