Ce s-a întâmplat azi, 12 septembrie?

12.09.2022
Ce s-a întâmplat azi, 12 septembrie?

De-a lungul timpului, pe data de 12 septembrie au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat dezvoltarea societăților. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 255-a zi a calendarului gregorian și a 256-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 12 septembrie

490 î. de Hr. – La această dată grecii au reușit să îi învingă pe perși în Bătălia de la Maraton.

1609 – Englezul Henry Hudson a început, la această dată, să exploreze râul Hudson. În felul acesta au fost puse bazele viitoarei colonizării olandeze a regiunii, actualul stat New York.

1659 – În această zi a început răscoala antiotomana, după ce oastea Țării Românești condusă de Mihnea al III-lea a cucerit Giurgiul și Brăila.

1848 – Elveția a devenit stat federal după ce a adoptat o nouă Constituție.

1882 – S-a născut Ion Agârbiceanu. Acesta a fost un scriitor, ziarist și prozator român, membru al Academiei Române. Ion Agârbiceanu a murit pe data de 28 mai 1963, la vârsta de 80 de ani.

1919 – A fost dat un decret prin care s-a înființat Universitatea Regele Ferdinand din Cluj. Primul rector a fost Sextil Pușcariu.

1919 – Consiliul Dirigent al Transilvaniei a decis în favoarea reformei agrare și a introducerii votului universal.

1920 – A fost folosit pentru prima dată steagul cu cinci inele, la Anvers, la Jocurile Olimpice de vară.

1943 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Benito Mussolini a fost salvat de forțele naziste din arestul la domiciliu impus de autoritățile italiene.

1944 – La Moscova, a fost semnată Convenția de armistițiu dintre guvernul român și guvernele Națiunilor Unite, prin care se consfințea starea de fapt a ieșirii României din războiul împotriva Națiunilor Unite și întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste. României i s-a impus plata a 300 de milioane de dolari despăgubiri de război (în produse). Se mai prevedea ca Transilvania „sau cea mai mare parte a ei” să fie restituită României, sub rezerva recunoașterii acestei situații prin tratatele de pace. Armata română urma să participe la lupte pe Frontul de Vest cu minimum 12 divizii de infanterie, potrivit Wikipedia.org.

1949 – Theodor Heuss a devenit, în această zi, primul președinte al Republicii Federale Germania.

1959 – La această dată s-a lansat misiunea spațială sovietică, numită „Luna 2”. Aceasta a fost prima navă care a atins suprafața lunară.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot