Ce s-a întâmplat azi, 12 decembrie?

12.12.2022
Ce s-a întâmplat azi, 12 decembrie?

În data de 12 decembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Spiridon al Trimitundei și Sfântul Mucenic Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului. Până la finele anului mai sunt 19 de zile, iar această dată este cea de-a 346-a zi a calendarului gregorian și a 347-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 12 decembrie

1098 – A avut loc Prima cruciadă – Asediul de la Ma’arrat al-Numan. Evenimentul de tristă amintire a dus la masacrarea a aproximativ 20.000 de locuitori. După ce a apărut lipsa alimentelor, se relatează că s-ar fi recurs la consumarea de carne din cadavre umane.

1787 – A fost o zi istorică pentru americani, Pennsylvania a ratificat Constituția SUA, devenind astfel al doilea stat care a făcut acest lucru.

1864 – A avut loc un moment important pentru ortodoxia română, fiindcă episcopia de la Sibiu a fost ridicată la rangul de mitropolie, având în subordine episcopiile de Arad și de Caransebeș. Drept urmare, Andrei Șaguna a fost numit mitropolit.

1896 – A avut loc, la Londra, prima demonstrație publică a radioului de către Guglielmo Marconi.

1911 – India a hotărât să mute capitala la Delhi de la Calcutta.

1911 – A fost o zi istorică, deoarece Regele George al V-lea și regina Mary de Teck au fost încoronați împărat și împărăteasă a Indiei.

1913 – Pictura „Mona Lisa” a fost recuperată, la Florența, după ce trecuse doi ani de la furtul ei din Muzeul Luvru din Paris.

1915 – S-a născut Francis Albert „Frank” Sinatra. Acesta a fost cântăreț, producător și actor american. Artistul a decedat în data de 14 mai 1998, la vârsta de 82 de ani.

1939 – S-a născut Tudor Octavian. Acesta a făcut carieră ca publicist, jurnalist, cronicar de artă și critic de artă.

1941 – România a declarat război Statelor Unite ale Americii, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ca urmare a presiunilor venite din partea Italiei și a Germaniei.

1953 – S-a născut Dan C. Mihăilescu. Acesta este critic literar, istoric literar și eseist român contemporan.

1963 – Statul african Kenya și-a proclamat independența față de Marea Britanie.

1983 – A murit Amza Pellea. Acesta a fost un actor de film, radio, teatru și televiziune. El a fost cel care a creat și interpretat celebrul personaj Nea Mărin.

2004 – A avut loc, în România, alegeri prezidențiale turul al doilea. În urma voturilor exprimate câștigător a fost pe Traian Băsescu cu un scor de 51,23%, în detrimentul lui Adrian Năstase cu 48,77%, devenind astfel al 4-lea președinte al țării noastre.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Recomandări din presa de azi