Ce s-a întâmplat azi, 12 decembrie?

12.12.2022
Ce s-a întâmplat azi, 12 decembrie?

În data de 12 decembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Spiridon al Trimitundei și Sfântul Mucenic Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului. Până la finele anului mai sunt 19 de zile, iar această dată este cea de-a 346-a zi a calendarului gregorian și a 347-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 12 decembrie

1098 – A avut loc Prima cruciadă – Asediul de la Ma’arrat al-Numan. Evenimentul de tristă amintire a dus la masacrarea a aproximativ 20.000 de locuitori. După ce a apărut lipsa alimentelor, se relatează că s-ar fi recurs la consumarea de carne din cadavre umane.

1787 – A fost o zi istorică pentru americani, Pennsylvania a ratificat Constituția SUA, devenind astfel al doilea stat care a făcut acest lucru.

1864 – A avut loc un moment important pentru ortodoxia română, fiindcă episcopia de la Sibiu a fost ridicată la rangul de mitropolie, având în subordine episcopiile de Arad și de Caransebeș. Drept urmare, Andrei Șaguna a fost numit mitropolit.

1896 – A avut loc, la Londra, prima demonstrație publică a radioului de către Guglielmo Marconi.

1911 – India a hotărât să mute capitala la Delhi de la Calcutta.

1911 – A fost o zi istorică, deoarece Regele George al V-lea și regina Mary de Teck au fost încoronați împărat și împărăteasă a Indiei.

1913 – Pictura „Mona Lisa” a fost recuperată, la Florența, după ce trecuse doi ani de la furtul ei din Muzeul Luvru din Paris.

1915 – S-a născut Francis Albert „Frank” Sinatra. Acesta a fost cântăreț, producător și actor american. Artistul a decedat în data de 14 mai 1998, la vârsta de 82 de ani.

1939 – S-a născut Tudor Octavian. Acesta a făcut carieră ca publicist, jurnalist, cronicar de artă și critic de artă.

1941 – România a declarat război Statelor Unite ale Americii, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ca urmare a presiunilor venite din partea Italiei și a Germaniei.

1953 – S-a născut Dan C. Mihăilescu. Acesta este critic literar, istoric literar și eseist român contemporan.

1963 – Statul african Kenya și-a proclamat independența față de Marea Britanie.

1983 – A murit Amza Pellea. Acesta a fost un actor de film, radio, teatru și televiziune. El a fost cel care a creat și interpretat celebrul personaj Nea Mărin.

2004 – A avut loc, în România, alegeri prezidențiale turul al doilea. În urma voturilor exprimate câștigător a fost pe Traian Băsescu cu un scor de 51,23%, în detrimentul lui Adrian Năstase cu 48,77%, devenind astfel al 4-lea președinte al țării noastre.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot