Ce s-a întâmplat azi, 12 decembrie?

12.12.2022
Ce s-a întâmplat azi, 12 decembrie?

În data de 12 decembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Spiridon al Trimitundei și Sfântul Mucenic Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului. Până la finele anului mai sunt 19 de zile, iar această dată este cea de-a 346-a zi a calendarului gregorian și a 347-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 12 decembrie

1098 – A avut loc Prima cruciadă – Asediul de la Ma’arrat al-Numan. Evenimentul de tristă amintire a dus la masacrarea a aproximativ 20.000 de locuitori. După ce a apărut lipsa alimentelor, se relatează că s-ar fi recurs la consumarea de carne din cadavre umane.

1787 – A fost o zi istorică pentru americani, Pennsylvania a ratificat Constituția SUA, devenind astfel al doilea stat care a făcut acest lucru.

1864 – A avut loc un moment important pentru ortodoxia română, fiindcă episcopia de la Sibiu a fost ridicată la rangul de mitropolie, având în subordine episcopiile de Arad și de Caransebeș. Drept urmare, Andrei Șaguna a fost numit mitropolit.

1896 – A avut loc, la Londra, prima demonstrație publică a radioului de către Guglielmo Marconi.

1911 – India a hotărât să mute capitala la Delhi de la Calcutta.

1911 – A fost o zi istorică, deoarece Regele George al V-lea și regina Mary de Teck au fost încoronați împărat și împărăteasă a Indiei.

1913 – Pictura „Mona Lisa” a fost recuperată, la Florența, după ce trecuse doi ani de la furtul ei din Muzeul Luvru din Paris.

1915 – S-a născut Francis Albert „Frank” Sinatra. Acesta a fost cântăreț, producător și actor american. Artistul a decedat în data de 14 mai 1998, la vârsta de 82 de ani.

1939 – S-a născut Tudor Octavian. Acesta a făcut carieră ca publicist, jurnalist, cronicar de artă și critic de artă.

1941 – România a declarat război Statelor Unite ale Americii, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ca urmare a presiunilor venite din partea Italiei și a Germaniei.

1953 – S-a născut Dan C. Mihăilescu. Acesta este critic literar, istoric literar și eseist român contemporan.

1963 – Statul african Kenya și-a proclamat independența față de Marea Britanie.

1983 – A murit Amza Pellea. Acesta a fost un actor de film, radio, teatru și televiziune. El a fost cel care a creat și interpretat celebrul personaj Nea Mărin.

2004 – A avut loc, în România, alegeri prezidențiale turul al doilea. În urma voturilor exprimate câștigător a fost pe Traian Băsescu cu un scor de 51,23%, în detrimentul lui Adrian Năstase cu 48,77%, devenind astfel al 4-lea președinte al țării noastre.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot