Ce s-a întâmplat azi, 10 mai?

10.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 10 mai?

Pe data de 10 mai este celebrată Ziua Păsărilor și a Arborilor în România. Această dată este considerată cea de-a 130-a zi a calendarului gregorian. Totodată, de-a lungul timpului, în această zi, au avut loc mai multe evenimente istorice importante.

Evenimente istorice 10 mai

1497 – Exploratorul Amerigo Vespucci a plecat din portul Cádiz în prima sa călătorie în Lumea Nouă (America de Nord, America de Sud și Oceania, inclusiv Australia).  Doi ani mai târziu a fost publicată prima hartă geografică a lui Vespucci.

1503 – A fost anul în care Cristofor Columb a descoperit Insulele Cayman și le denumește „Las Tortugas”, datorită broaște țestoase care se găseau acolo.

1655 – După 161 de ani de stăpânire spaniolă, Jamaica intră sub autoritatea britanică.

1774 – La această dată Ludovic al XVI–lea și Maria Antoaneta au devenit rege și regină ai Franței.

1866 – În această zi istorică, Carol I a depus jurământul ca domnitor al României în Parlament.

1881 – România este proclamată Regat. Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen este încoronat Rege al României (1881–1914), după ce anterior fusese Principe al României (1866-1881). Regele Carol I a fost caracterizat ca fiind o persoană rece. Acesta era permanent preocupat de prestigiul dinastiei pe care o fondase. Soţia sa, Regina Elisabeta, spunea despre Carol I al României că este genul de „persoană care îşi poartă coroana şi în somn”.

1924 – J. Edgar Hoover a devenit primul director al Biroului Federal de Investigații (FBI). Acesta a rămas în funcție timp de 48 de ani, până la moartea sa, în anul 1972.

1940 – Winston Churchill a devenit premierul Marii Britanii, după demisia lui Neville Chamberlain.

1941 – Un raid aerian nazist a avariat puternic Parlamentul britanic.

1981 – François Mitterrand a câștigat alegerile prezidențiale în Franța și devine primul șef de stat socialist al Republicii A Cincea.

1994 – La această dată, Nelson Mandela a depus jurământul ca președinte al Africii de Sud.

2002 – Agentul FBI Robert Hanssen a fost condamnat la închisoare pe viață, de magistrații din Statele Unite ale Americii, după ce ar fi vândut secrete americane Rusiei, în schimbul unei sume de 1,4 milioane de dolari în numerar și diamante.

Foto: Wikipedia.org

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?
Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?
Pe data de 27 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul Sardei; Sf. Mărturisitor Ioan Rusul. Totodată, în... citește tot
De ce ospătarii își țin mâinile la spate?
De ce ospătarii își țin mâinile la spate?
Cine nu a fost măcar o dată la un restaurant? Cui nu-i place să se delecteze cu cele mai bune preparate și să fie servit? Ei bine, de ani buni și românii merg constant la restaurant și... citește tot
Care este cea mai sigură clădire din lume și ce avere depozitează?
Care este cea mai sigură clădire din lume și ce avere depozitează?
Operat de Departamentul Trezoreriei Statelor Unite, Depozitul de lingouri din SUA, Fort Knox, este o clădire-seif extrem de sigură lângă postul armatei americane din Fort Knox, Kentucky. Acesta... citește tot