Ce s-a întâmplat azi, 10 mai?

10.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 10 mai?

Pe data de 10 mai este celebrată Ziua Păsărilor și a Arborilor în România. Această dată este considerată cea de-a 130-a zi a calendarului gregorian. Totodată, de-a lungul timpului, în această zi, au avut loc mai multe evenimente istorice importante.

Evenimente istorice 10 mai

1497 – Exploratorul Amerigo Vespucci a plecat din portul Cádiz în prima sa călătorie în Lumea Nouă (America de Nord, America de Sud și Oceania, inclusiv Australia).  Doi ani mai târziu a fost publicată prima hartă geografică a lui Vespucci.

1503 – A fost anul în care Cristofor Columb a descoperit Insulele Cayman și le denumește „Las Tortugas”, datorită broaște țestoase care se găseau acolo.

1655 – După 161 de ani de stăpânire spaniolă, Jamaica intră sub autoritatea britanică.

1774 – La această dată Ludovic al XVI–lea și Maria Antoaneta au devenit rege și regină ai Franței.

1866 – În această zi istorică, Carol I a depus jurământul ca domnitor al României în Parlament.

1881 – România este proclamată Regat. Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen este încoronat Rege al României (1881–1914), după ce anterior fusese Principe al României (1866-1881). Regele Carol I a fost caracterizat ca fiind o persoană rece. Acesta era permanent preocupat de prestigiul dinastiei pe care o fondase. Soţia sa, Regina Elisabeta, spunea despre Carol I al României că este genul de „persoană care îşi poartă coroana şi în somn”.

1924 – J. Edgar Hoover a devenit primul director al Biroului Federal de Investigații (FBI). Acesta a rămas în funcție timp de 48 de ani, până la moartea sa, în anul 1972.

1940 – Winston Churchill a devenit premierul Marii Britanii, după demisia lui Neville Chamberlain.

1941 – Un raid aerian nazist a avariat puternic Parlamentul britanic.

1981 – François Mitterrand a câștigat alegerile prezidențiale în Franța și devine primul șef de stat socialist al Republicii A Cincea.

1994 – La această dată, Nelson Mandela a depus jurământul ca președinte al Africii de Sud.

2002 – Agentul FBI Robert Hanssen a fost condamnat la închisoare pe viață, de magistrații din Statele Unite ale Americii, după ce ar fi vândut secrete americane Rusiei, în schimbul unei sume de 1,4 milioane de dolari în numerar și diamante.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot