Ce s-a întâmplat azi, 10 mai?

10.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 10 mai?

Pe data de 10 mai este celebrată Ziua Păsărilor și a Arborilor în România. Această dată este considerată cea de-a 130-a zi a calendarului gregorian. Totodată, de-a lungul timpului, în această zi, au avut loc mai multe evenimente istorice importante.

Evenimente istorice 10 mai

1497 – Exploratorul Amerigo Vespucci a plecat din portul Cádiz în prima sa călătorie în Lumea Nouă (America de Nord, America de Sud și Oceania, inclusiv Australia).  Doi ani mai târziu a fost publicată prima hartă geografică a lui Vespucci.

1503 – A fost anul în care Cristofor Columb a descoperit Insulele Cayman și le denumește „Las Tortugas”, datorită broaște țestoase care se găseau acolo.

1655 – După 161 de ani de stăpânire spaniolă, Jamaica intră sub autoritatea britanică.

1774 – La această dată Ludovic al XVI–lea și Maria Antoaneta au devenit rege și regină ai Franței.

1866 – În această zi istorică, Carol I a depus jurământul ca domnitor al României în Parlament.

1881 – România este proclamată Regat. Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen este încoronat Rege al României (1881–1914), după ce anterior fusese Principe al României (1866-1881). Regele Carol I a fost caracterizat ca fiind o persoană rece. Acesta era permanent preocupat de prestigiul dinastiei pe care o fondase. Soţia sa, Regina Elisabeta, spunea despre Carol I al României că este genul de „persoană care îşi poartă coroana şi în somn”.

1924 – J. Edgar Hoover a devenit primul director al Biroului Federal de Investigații (FBI). Acesta a rămas în funcție timp de 48 de ani, până la moartea sa, în anul 1972.

1940 – Winston Churchill a devenit premierul Marii Britanii, după demisia lui Neville Chamberlain.

1941 – Un raid aerian nazist a avariat puternic Parlamentul britanic.

1981 – François Mitterrand a câștigat alegerile prezidențiale în Franța și devine primul șef de stat socialist al Republicii A Cincea.

1994 – La această dată, Nelson Mandela a depus jurământul ca președinte al Africii de Sud.

2002 – Agentul FBI Robert Hanssen a fost condamnat la închisoare pe viață, de magistrații din Statele Unite ale Americii, după ce ar fi vândut secrete americane Rusiei, în schimbul unei sume de 1,4 milioane de dolari în numerar și diamante.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 2 septembrie este cea de-a 245-a a calendarului gregorian și a 246-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
De ce spun italienii BOH? Ce înseamnă „Boh” în italiană?
De ce spun italienii BOH? Ce înseamnă „Boh” în italiană?
Fiecare limbă are particularitățile sale. Cu cât limba este vorbită de mai multe milioane de oameni, cu atât diferă mai mult de la o regiune la alta. La nivel global, 61,8 milioane de oameni... citește tot
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot