Ce s-a întâmplat azi, 10 aprilie?

10.04.2023
Ce s-a întâmplat azi, 10 aprilie?

De-a lungul timpului, în data de 10 aprilie, în calendarul creștin-ortodox sunt sărbătoriți Sfântul Mc. Terentie, Pompie, African, Maxim și Macarie, precum și Sfântul Mucenic Dima. Trebuie specificat că această dată reprezintă cea de-a  100-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice  10 aprilie

1809 – În timpul conflictelor Napoleoniene, a izbucnit Războiul celei de-a Cincea Coaliții, când Austria a invadat Bavaria.

1815 – A erupt vulcanul Tambora din Indonezia. Fenomenul a ținut peste trei luni de zile, până pe 15 iulie, afectând clima Pământului pentru următorii doi ani. Potrivit datelor oficiale, nu mai puțin de 71 de mii de oameni și-au pierdut viața în urma erupției.

1847 – S-a născut Joseph Pulitzer. Acesta a fost un jurnalist și editor american, născut în Austro-Ungaria. Pulitzer a murit în data de 29 octombrie 1911, la vârsta de 64 de ani. Începând cu anul 1917, în fiecare an se acordă Premiul Pulitzer pentru jurnalism.

1877 – România a încetat relațiile diplomatice cu Turcia, ca urmare a Războiului de Independență.

1912 – RMS Titanic a plecat din Southampton, Anglia, către New York, Statele Unite ale Americii. Scufundarea Titanicului a fost una dintre cele mai mari tragedii maritime din istorie. În urma acestui eveniment nefericit și-au pierdut viața 1514 persoane din cei 2228 de călători.

1913 – Au fost momente de bucurie, fiindcă a fost dată în folosință calea ferată Arad-Ghioroc-Pâncota, cu linia secundară Ghioroc-Radna. Aceasta este considerată prima linie ferată electrificată de pe teritoriul țării noastre.

1937 – Principele Nicolae, fiul Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, a fost decăzut din rangul de membru al familiei regale, printr-un decret regal, ca urmare a căsătoriei morganatice cu Ioana Dumitrescu-Doleti. El s-a exilat în același an, sub numele de Nicolae Brana, potrivit Wikipedia.org.

1970 – S-a născut Leonard Dorin Doroftei. Acesta a fost un pugilist român, campion mondial WBA la categoria semi-ușoară (61,9 kg). Doroftei a scris istorie pentru boxul românesc între 5 ianuarie 2002 și 24 octombrie 2003.

1970 – Celebrul Paul McCartney a anunțat că pleacă din trupa The Beatles. Acesta a invocat mai multe motive de natură personală și profesională.

1988 – Mihail Gorbaciov a anunțat că Uniunea Sovietică își va distruge tot arsenalul chimic, dacă celelalte state își vor limita armele nucleare tactice.

2019 – Oamenii de știință au reușit să fotografieze pentru prima dată o gaură neagră, situată la 54 milioane de ani lumină de planeta noastră, în centrul galaxiei M87.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot