Ce s-a întâmplat azi, 10 aprilie?

10.04.2023
Ce s-a întâmplat azi, 10 aprilie?

De-a lungul timpului, în data de 10 aprilie, în calendarul creștin-ortodox sunt sărbătoriți Sfântul Mc. Terentie, Pompie, African, Maxim și Macarie, precum și Sfântul Mucenic Dima. Trebuie specificat că această dată reprezintă cea de-a  100-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice  10 aprilie

1809 – În timpul conflictelor Napoleoniene, a izbucnit Războiul celei de-a Cincea Coaliții, când Austria a invadat Bavaria.

1815 – A erupt vulcanul Tambora din Indonezia. Fenomenul a ținut peste trei luni de zile, până pe 15 iulie, afectând clima Pământului pentru următorii doi ani. Potrivit datelor oficiale, nu mai puțin de 71 de mii de oameni și-au pierdut viața în urma erupției.

1847 – S-a născut Joseph Pulitzer. Acesta a fost un jurnalist și editor american, născut în Austro-Ungaria. Pulitzer a murit în data de 29 octombrie 1911, la vârsta de 64 de ani. Începând cu anul 1917, în fiecare an se acordă Premiul Pulitzer pentru jurnalism.

1877 – România a încetat relațiile diplomatice cu Turcia, ca urmare a Războiului de Independență.

1912 – RMS Titanic a plecat din Southampton, Anglia, către New York, Statele Unite ale Americii. Scufundarea Titanicului a fost una dintre cele mai mari tragedii maritime din istorie. În urma acestui eveniment nefericit și-au pierdut viața 1514 persoane din cei 2228 de călători.

1913 – Au fost momente de bucurie, fiindcă a fost dată în folosință calea ferată Arad-Ghioroc-Pâncota, cu linia secundară Ghioroc-Radna. Aceasta este considerată prima linie ferată electrificată de pe teritoriul țării noastre.

1937 – Principele Nicolae, fiul Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, a fost decăzut din rangul de membru al familiei regale, printr-un decret regal, ca urmare a căsătoriei morganatice cu Ioana Dumitrescu-Doleti. El s-a exilat în același an, sub numele de Nicolae Brana, potrivit Wikipedia.org.

1970 – S-a născut Leonard Dorin Doroftei. Acesta a fost un pugilist român, campion mondial WBA la categoria semi-ușoară (61,9 kg). Doroftei a scris istorie pentru boxul românesc între 5 ianuarie 2002 și 24 octombrie 2003.

1970 – Celebrul Paul McCartney a anunțat că pleacă din trupa The Beatles. Acesta a invocat mai multe motive de natură personală și profesională.

1988 – Mihail Gorbaciov a anunțat că Uniunea Sovietică își va distruge tot arsenalul chimic, dacă celelalte state își vor limita armele nucleare tactice.

2019 – Oamenii de știință au reușit să fotografieze pentru prima dată o gaură neagră, situată la 54 milioane de ani lumină de planeta noastră, în centrul galaxiei M87.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising