Ce s-a întâmplat azi, 10 aprilie?

10.04.2023
Ce s-a întâmplat azi, 10 aprilie?

De-a lungul timpului, în data de 10 aprilie, în calendarul creștin-ortodox sunt sărbătoriți Sfântul Mc. Terentie, Pompie, African, Maxim și Macarie, precum și Sfântul Mucenic Dima. Trebuie specificat că această dată reprezintă cea de-a  100-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice  10 aprilie

1809 – În timpul conflictelor Napoleoniene, a izbucnit Războiul celei de-a Cincea Coaliții, când Austria a invadat Bavaria.

1815 – A erupt vulcanul Tambora din Indonezia. Fenomenul a ținut peste trei luni de zile, până pe 15 iulie, afectând clima Pământului pentru următorii doi ani. Potrivit datelor oficiale, nu mai puțin de 71 de mii de oameni și-au pierdut viața în urma erupției.

1847 – S-a născut Joseph Pulitzer. Acesta a fost un jurnalist și editor american, născut în Austro-Ungaria. Pulitzer a murit în data de 29 octombrie 1911, la vârsta de 64 de ani. Începând cu anul 1917, în fiecare an se acordă Premiul Pulitzer pentru jurnalism.

1877 – România a încetat relațiile diplomatice cu Turcia, ca urmare a Războiului de Independență.

1912 – RMS Titanic a plecat din Southampton, Anglia, către New York, Statele Unite ale Americii. Scufundarea Titanicului a fost una dintre cele mai mari tragedii maritime din istorie. În urma acestui eveniment nefericit și-au pierdut viața 1514 persoane din cei 2228 de călători.

1913 – Au fost momente de bucurie, fiindcă a fost dată în folosință calea ferată Arad-Ghioroc-Pâncota, cu linia secundară Ghioroc-Radna. Aceasta este considerată prima linie ferată electrificată de pe teritoriul țării noastre.

1937 – Principele Nicolae, fiul Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, a fost decăzut din rangul de membru al familiei regale, printr-un decret regal, ca urmare a căsătoriei morganatice cu Ioana Dumitrescu-Doleti. El s-a exilat în același an, sub numele de Nicolae Brana, potrivit Wikipedia.org.

1970 – S-a născut Leonard Dorin Doroftei. Acesta a fost un pugilist român, campion mondial WBA la categoria semi-ușoară (61,9 kg). Doroftei a scris istorie pentru boxul românesc între 5 ianuarie 2002 și 24 octombrie 2003.

1970 – Celebrul Paul McCartney a anunțat că pleacă din trupa The Beatles. Acesta a invocat mai multe motive de natură personală și profesională.

1988 – Mihail Gorbaciov a anunțat că Uniunea Sovietică își va distruge tot arsenalul chimic, dacă celelalte state își vor limita armele nucleare tactice.

2019 – Oamenii de știință au reușit să fotografieze pentru prima dată o gaură neagră, situată la 54 milioane de ani lumină de planeta noastră, în centrul galaxiei M87.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot