Ce s-a întâmplat azi, 1 iunie?

01.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 1 iunie?

Pe data de 1 iunie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Justin Martirul și Filosoful; Sf. Mucenici Hariton, Firm și Valerian. Totodată, astăzi, este celebrată Ziua Internațională a Copilului. Acestă dată reprezintă cea de-a 152-a zi a calendarului gregorian și ziua a 153-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 1 iunie

1475 – La această dată, orașul Craiova a fost menționat pentru prima dată într-un document oficial.

1914 – Țarul Nicolae al II-lea a venit în România, la Constanța, într-o vizită oficială împreună cu ceilalți membrii ai familiei. Aceștia au fost întâmpinați de familia regală a țării noastre, dar și de personalități politice române. Istoria a consemnat ca a fost ultima vizită a Țarului în afara Rusiei, înainte de a fi asasinat de către bolșevici, în anul 1918.

1926 – S-a născut, la Los Angeles, celebra Marilyn Monroe. Aceasta a fost o actriță, model, cântăreață, sex simbol și divă pop a secolului al XX-lea. Marilyn Monroe a murit pe data de 4 august 1962, la vârsta de doar 36 de ani.

1939 – Au avut loc alegeri parlamentare în România, iar Frontul Renașterii Naționale, care prezentase liste unice, fără contracandidați, a câștigat toate locurile în Adunarea Deputaților și în Senat.

1941 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, insula Creta a capitulat în fața Germaniei.

1945 – Statul român a înființat Universitatea Bolyai din Cluj, cu predare în limba maghiară. Decizia a fost luată de autoritățile noastre pentru a arăta bunăvoință în perspectiva Tratatului de Pace din 1947.

1946 – În această zi au fost executați la Jilava, Mareșalul Ion Antonescu, împreună cu Mihai Antonescu, Constantin Z. Vasiliu și Gheorghe Alexianu, după ce au primit condamnări la moarte de la „Tribunalul Poporului”.

1956 – S-a născut Mircea Cărtărescu. Acesta este unul dintre cei mai apreciați scriitorii români după căderea comunismului, publicând peste 30 de volume, traduse în 23 de limbi.

1957 – A luat naștere, la București, Muzeul Literaturii Române.

1957 – A fost pentru prima dată când Televiziunea Română a transmis o emisiune pentru copii de la Teatrul Țăndărică din București.

2009 – În această zi un aviuon Airbus A 330, care aparținea companiei Air France, a dispărut deasupra Oceanului Atlantic. Potrivit datelor oficiale, 228 de persoane au murit, iar cutia neagră a fost găsită după aproape 2 ani.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising