Ce s-a întâmplat azi, 1 iunie?

01.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 1 iunie?

Pe data de 1 iunie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Justin Martirul și Filosoful; Sf. Mucenici Hariton, Firm și Valerian. Totodată, astăzi, este celebrată Ziua Internațională a Copilului. Acestă dată reprezintă cea de-a 152-a zi a calendarului gregorian și ziua a 153-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 1 iunie

1475 – La această dată, orașul Craiova a fost menționat pentru prima dată într-un document oficial.

1914 – Țarul Nicolae al II-lea a venit în România, la Constanța, într-o vizită oficială împreună cu ceilalți membrii ai familiei. Aceștia au fost întâmpinați de familia regală a țării noastre, dar și de personalități politice române. Istoria a consemnat ca a fost ultima vizită a Țarului în afara Rusiei, înainte de a fi asasinat de către bolșevici, în anul 1918.

1926 – S-a născut, la Los Angeles, celebra Marilyn Monroe. Aceasta a fost o actriță, model, cântăreață, sex simbol și divă pop a secolului al XX-lea. Marilyn Monroe a murit pe data de 4 august 1962, la vârsta de doar 36 de ani.

1939 – Au avut loc alegeri parlamentare în România, iar Frontul Renașterii Naționale, care prezentase liste unice, fără contracandidați, a câștigat toate locurile în Adunarea Deputaților și în Senat.

1941 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, insula Creta a capitulat în fața Germaniei.

1945 – Statul român a înființat Universitatea Bolyai din Cluj, cu predare în limba maghiară. Decizia a fost luată de autoritățile noastre pentru a arăta bunăvoință în perspectiva Tratatului de Pace din 1947.

1946 – În această zi au fost executați la Jilava, Mareșalul Ion Antonescu, împreună cu Mihai Antonescu, Constantin Z. Vasiliu și Gheorghe Alexianu, după ce au primit condamnări la moarte de la „Tribunalul Poporului”.

1956 – S-a născut Mircea Cărtărescu. Acesta este unul dintre cei mai apreciați scriitorii români după căderea comunismului, publicând peste 30 de volume, traduse în 23 de limbi.

1957 – A luat naștere, la București, Muzeul Literaturii Române.

1957 – A fost pentru prima dată când Televiziunea Română a transmis o emisiune pentru copii de la Teatrul Țăndărică din București.

2009 – În această zi un aviuon Airbus A 330, care aparținea companiei Air France, a dispărut deasupra Oceanului Atlantic. Potrivit datelor oficiale, 228 de persoane au murit, iar cutia neagră a fost găsită după aproape 2 ani.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot