Ce s-a întâmplat azi, 1 august?

01.08.2022
Ce s-a întâmplat azi, 1 august?

Pe data de 31 iulie este sărbătorită, în calendarul creștin-ortodox, Scoaterea Sfintei Cruci. Totodată, sunt celebrați Sf. 7 Mc. Macabei. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 213-a zi a calendarului gregorian și a 214-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 1 august

1473 – La această dată a apărut atestarea documentară a orașului Zalău.

1498 – În această zi Cristofor Columb a vizitat Venezuela. A fost primul european care a reușit acest lucru.

1714 – Dimitrie Cantemir a devenit membru al Academiei din Berlin.

1834 – Sclavia a fost abolită în întregul Imperiu Britanic, după ce a intrat în vigoare Legea de Abolire a Sclaviei din 1833.

1862 – A luat naștere Ministerul Afacerilor Externe al României.

1902 – La această dată Franța a cedat drepturile asupra Canalului Panama către Statele Unite ale Americii.

1921 – A fost înființată, la Haga, Curtea Internațională de Justiție.

1936 – S-a născut Yves Saint-Laurent. Acesta a fost unul dintre cei mai mari designeri de modă francezi din secolul al XX-lea. Saint-Laurent a murit pe data de 1 iunie 2008, la vârsta de 71 de ani.

1943 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a avut loc Operațiunea Tidal Wave, în urma căreia Ploieștiul a fost bombardat de către aviația americană.

1944 – A început rezistența poloneză împotriva ocupației naziste, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Astfel a luat naștere Revolta din Varșovia.

1945 – S-a născut Tudor Gheorghe. Acesta este cântăreț, compozitor și actor. Melodiile sale sunt apreciate și fredonate de foarte mulți oameni.

1966 – În China, Partidul Comunist a lansat programul numit Revoluția Culturală. Acesta a avut drept scop epurarea intelectualilor și a imperialiștilor.

1981 – A fost lansat oficial postul de televiziune MTV în Statele Unite ale Americii. Primul videoclip difuzat a fost Video Killed the Radio Star al formației The Buggles.

2016 – A fost un moment trist pentru Casa Regală a României, fiindcă a decedat principesa Ana de Bourbon-Parma, cunoscută și sub titulatura de regina Ana. Ea a fost soția regelui Mihai I. Aceasta a trăit 92 de ani.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Astăzi, 10 august, de-a lungul timpului, pe întreg Globul au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor,...
Cele mai noi articole
De ce Nr.10 este cel mai important în fotbal?
De ce Nr.10 este cel mai important în fotbal?
Fotbalul este cel mai popular sport, adesea fiind denumit „sportul rege”. Oficial, fotbalul modern a fost inventat în Anglia, iar prima echipă legitimată a luat naștere în anul 1857. De... citește tot
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Ioan Slavici a fost un om „liniștit” și „așezat” în viața sa, conform descrierii lui Mihai Eminescu. În copilărie însă, tânărul Slavici era departe de a fi cuminte și... citește tot
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Gramatica limbii române este una complexă și poate da bătăi de cap și celor mai experimentate persoane în lingvistică. Cu toate acestea, conjugarea greșită a verbelor nu este o scuză... citește tot