Ce s-a întâmplat azi, 1 aprilie?

01.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 1 aprilie?

Data de 1 aprilie este cea de-a 91-a zi a calendarului gregorian, iar în unele civilizații din lume este considerată Ziua păcălelilor. Totodată, la nivel mondial, astăzi se sărbătorește Ziua păsărilor. De-a lungul timpului, în această zi au avut loc mai multe evenimente istorice care au marcat omenirea.

Evenimente istorice 1 aprilie

33 – Potrivit datelor istorice, la această dată a avut loc Cina cea de Taină a lui Iisus Hristos. La acest eveniment Iisus Hristos i-a anunțat pe apostolii săi că va fi trădat de unul dintre ei. Cei 12 ucenicii l-au cunoscut personal pe Hristos, cât a trăit pe pământ. Aceștia au fost de faţă la Răstignirea şi Învierea Lui. Au crezut în El, că este Fiul lui Dumnezeu și i-au urmat învăţătura cu multă dragoste.

1582 – În Franța, calendarul Iulian a fost schimbat cu cel gregorian, la ordinul regelui Carol al IX-lea.

1778 – Oliver Pollock din orașul New Orleans, Statele Unite ale Americii, a creat pentru prima dată simbolul dolarului american.

1824 – Domnitorul Grigore Ghica a hotărât pavarea tuturor străzilor din București cu piatră cioplită.

1859 – Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost recunoscută pe plan internațional la această dată de către Franța, Marea Britanie, Rusia, Prusia și Regatul Sardiniei, în cadrul Conferinței reprezentanților puterilor garante de la Paris.

1866 – A luat naștere Societatea Literară Română, care s-a transformat în Societatea Academică Română, iar din 30 martie 1879 a devenit Academia Română.

1881 – S-a născut Octavian Goga. Acesta a fost cel de-al 37-lea prim-ministrul României de la 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938 și membru al Academiei Române din anul 1920. Goga a murit pe data de 7 mai 1938, la 57 de ani.

1919 – La această dată, în România, s-a trecut la calendarul gregorian. Drept urmare, ziua de 1 aprilie (stil vechi) a devenit 14 aprilie (stil nou).

1939 – În Spania a început dictatura lui Francisco Franco, după terminarea războiului civil.

1941 – A avut loc masacrul de la Fântâna Albă, unde și-au pierdut viața între 2000 și 4000 de români, care au încercat să treacă granița din URSS în România.

1960 – Satelitul TIROS-1 a transmis prima imagine de televiziune din spațiu.

1977 – A fost anul în care Steve Jobs și Steve Wozniak au fondat celebra companie Apple Computer, Inc.

2001 -Fostul președinte iugoslav Slobodan Miloșevici (1997-2000) s-a predat poliției, pentru a fi trimis în fața Tribunalului internațional pentru crime de război de la Haga.

2001 – În Olanda a fost legalizată căsătoria între persoanele de același sex.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot