Ce s-a întâmplat azi, 1 aprilie?

01.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 1 aprilie?

Data de 1 aprilie este cea de-a 91-a zi a calendarului gregorian, iar în unele civilizații din lume este considerată Ziua păcălelilor. Totodată, la nivel mondial, astăzi se sărbătorește Ziua păsărilor. De-a lungul timpului, în această zi au avut loc mai multe evenimente istorice care au marcat omenirea.

Evenimente istorice 1 aprilie

33 – Potrivit datelor istorice, la această dată a avut loc Cina cea de Taină a lui Iisus Hristos. La acest eveniment Iisus Hristos i-a anunțat pe apostolii săi că va fi trădat de unul dintre ei. Cei 12 ucenicii l-au cunoscut personal pe Hristos, cât a trăit pe pământ. Aceștia au fost de faţă la Răstignirea şi Învierea Lui. Au crezut în El, că este Fiul lui Dumnezeu și i-au urmat învăţătura cu multă dragoste.

1582 – În Franța, calendarul Iulian a fost schimbat cu cel gregorian, la ordinul regelui Carol al IX-lea.

1778 – Oliver Pollock din orașul New Orleans, Statele Unite ale Americii, a creat pentru prima dată simbolul dolarului american.

1824 – Domnitorul Grigore Ghica a hotărât pavarea tuturor străzilor din București cu piatră cioplită.

1859 – Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost recunoscută pe plan internațional la această dată de către Franța, Marea Britanie, Rusia, Prusia și Regatul Sardiniei, în cadrul Conferinței reprezentanților puterilor garante de la Paris.

1866 – A luat naștere Societatea Literară Română, care s-a transformat în Societatea Academică Română, iar din 30 martie 1879 a devenit Academia Română.

1881 – S-a născut Octavian Goga. Acesta a fost cel de-al 37-lea prim-ministrul României de la 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938 și membru al Academiei Române din anul 1920. Goga a murit pe data de 7 mai 1938, la 57 de ani.

1919 – La această dată, în România, s-a trecut la calendarul gregorian. Drept urmare, ziua de 1 aprilie (stil vechi) a devenit 14 aprilie (stil nou).

1939 – În Spania a început dictatura lui Francisco Franco, după terminarea războiului civil.

1941 – A avut loc masacrul de la Fântâna Albă, unde și-au pierdut viața între 2000 și 4000 de români, care au încercat să treacă granița din URSS în România.

1960 – Satelitul TIROS-1 a transmis prima imagine de televiziune din spațiu.

1977 – A fost anul în care Steve Jobs și Steve Wozniak au fondat celebra companie Apple Computer, Inc.

2001 -Fostul președinte iugoslav Slobodan Miloșevici (1997-2000) s-a predat poliției, pentru a fi trimis în fața Tribunalului internațional pentru crime de război de la Haga.

2001 – În Olanda a fost legalizată căsătoria între persoanele de același sex.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising