Ce s-a întâmplat azi, 1 aprilie?

01.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 1 aprilie?

Data de 1 aprilie este cea de-a 91-a zi a calendarului gregorian, iar în unele civilizații din lume este considerată Ziua păcălelilor. Totodată, la nivel mondial, astăzi se sărbătorește Ziua păsărilor. De-a lungul timpului, în această zi au avut loc mai multe evenimente istorice care au marcat omenirea.

Evenimente istorice 1 aprilie

33 – Potrivit datelor istorice, la această dată a avut loc Cina cea de Taină a lui Iisus Hristos. La acest eveniment Iisus Hristos i-a anunțat pe apostolii săi că va fi trădat de unul dintre ei. Cei 12 ucenicii l-au cunoscut personal pe Hristos, cât a trăit pe pământ. Aceștia au fost de faţă la Răstignirea şi Învierea Lui. Au crezut în El, că este Fiul lui Dumnezeu și i-au urmat învăţătura cu multă dragoste.

1582 – În Franța, calendarul Iulian a fost schimbat cu cel gregorian, la ordinul regelui Carol al IX-lea.

1778 – Oliver Pollock din orașul New Orleans, Statele Unite ale Americii, a creat pentru prima dată simbolul dolarului american.

1824 – Domnitorul Grigore Ghica a hotărât pavarea tuturor străzilor din București cu piatră cioplită.

1859 – Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost recunoscută pe plan internațional la această dată de către Franța, Marea Britanie, Rusia, Prusia și Regatul Sardiniei, în cadrul Conferinței reprezentanților puterilor garante de la Paris.

1866 – A luat naștere Societatea Literară Română, care s-a transformat în Societatea Academică Română, iar din 30 martie 1879 a devenit Academia Română.

1881 – S-a născut Octavian Goga. Acesta a fost cel de-al 37-lea prim-ministrul României de la 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938 și membru al Academiei Române din anul 1920. Goga a murit pe data de 7 mai 1938, la 57 de ani.

1919 – La această dată, în România, s-a trecut la calendarul gregorian. Drept urmare, ziua de 1 aprilie (stil vechi) a devenit 14 aprilie (stil nou).

1939 – În Spania a început dictatura lui Francisco Franco, după terminarea războiului civil.

1941 – A avut loc masacrul de la Fântâna Albă, unde și-au pierdut viața între 2000 și 4000 de români, care au încercat să treacă granița din URSS în România.

1960 – Satelitul TIROS-1 a transmis prima imagine de televiziune din spațiu.

1977 – A fost anul în care Steve Jobs și Steve Wozniak au fondat celebra companie Apple Computer, Inc.

2001 -Fostul președinte iugoslav Slobodan Miloșevici (1997-2000) s-a predat poliției, pentru a fi trimis în fața Tribunalului internațional pentru crime de război de la Haga.

2001 – În Olanda a fost legalizată căsătoria între persoanele de același sex.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Astăzi, 10 august, de-a lungul timpului, pe întreg Globul au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor,...
Cele mai noi articole
De ce numărul 10 este cel mai important în fotbal?
De ce numărul 10 este cel mai important în fotbal?
Fotbalul este cel mai popular sport, adesea fiind denumit „sportul rege”. Oficial, fotbalul modern a fost inventat în Anglia, iar prima echipă legitimată a luat naștere în anul 1857. De... citește tot
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Ioan Slavici a fost un om „liniștit” și „așezat” în viața sa, conform descrierii lui Mihai Eminescu. În copilărie însă, tânărul Slavici era departe de a fi cuminte și... citește tot
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Gramatica limbii române este una complexă și poate da bătăi de cap și celor mai experimentate persoane în lingvistică. Cu toate acestea, conjugarea greșită a verbelor nu este o scuză... citește tot