Ce înseamnă „sens peiorativ”?

20.12.2022
Ce înseamnă „sens peiorativ”?

Sensul peiorativ face referire la o expresie, afirmație etc. care se dorește a fi depreciativă. Cuvintele peiorative au rolul de a discredita și de a pune într-o lumină nefavorabilă subiectul și pot fi catalogate ca o formă de abuz sau de violență psihologică.

Peiorativ este un adjectiv calificativ și este utilizat de obicei în discursul șovinist. Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, termenul peiorativ „dă un sens depreciativ cuvântului la care se atașează”. Cu alte cuvinte, poți spune ceva frumos care în fapt are o conotație negativă.

Iată câteva exemple de cuvinte și expresii peiorative:

Cuvântul „țăran” desemnează o persoană care trăiește la sat, însă acest termen poate fi utilizat și cu sens peiorativ atunci când dorim să scoatem în evidență faptul că o persoană este prost crescută, necioplită, necivilizată. Așadar, contează foarte mult contextul și tonul folosit pentru a da un sens peiorativ unei fraze.

Un alt exemplu îl reprezintă cuvântul „fetiță„. Termenul desemnează o persoană de sex feminin, însă folosit într-un anumit context poate deprecia substantivul. Este vorba despre acele cazuri în care un bărbat sau un băiat este catalogat ca fetiță, adică o persoană firavă, fără tupeul caracteristic bărbaților.

Iată alte cuvinte cu sens peiorativ: fătălău, plisc, gealat, dobitoacă, tagmă, sărăntoc, spoială, țață, doctoraș, venetică, vânător și multe altele. Practic, cuvintele polisemantice pot fi utilizate cu ușurință în fraze care să aibă sens peiorativ.

De unde provine cuvântul „peiorativ”?

Termenul românesc „peiorativ” este împrumutat din franțuzescul „péjoratif”, care la rândul său provine din cuvântul latinesc „pēiorō”, „pēiorāre”, „pēiorāvi”, „pēiorātum” și înseamnă „a face mai rău”, potrivit Wikipedia.org.

Așadar, limba română este una complexă, cu multe cuvinte împrumutate din alte culturi și civilizații. Specialiștii în lingvistică atrag atenția ca atunci când dorim să exprimăm ceva să avem grijă să vorbim corect, fiindcă limbajul folosit reprezintă într-un fel oglinda culturii noastre.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot