Ce înseamnă „sens peiorativ”?

20.12.2022
Ce înseamnă „sens peiorativ”?

Sensul peiorativ face referire la o expresie, afirmație etc. care se dorește a fi depreciativă. Cuvintele peiorative au rolul de a discredita și de a pune într-o lumină nefavorabilă subiectul și pot fi catalogate ca o formă de abuz sau de violență psihologică.

Peiorativ este un adjectiv calificativ și este utilizat de obicei în discursul șovinist. Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, termenul peiorativ „dă un sens depreciativ cuvântului la care se atașează”. Cu alte cuvinte, poți spune ceva frumos care în fapt are o conotație negativă.

Iată câteva exemple de cuvinte și expresii peiorative:

Cuvântul „țăran” desemnează o persoană care trăiește la sat, însă acest termen poate fi utilizat și cu sens peiorativ atunci când dorim să scoatem în evidență faptul că o persoană este prost crescută, necioplită, necivilizată. Așadar, contează foarte mult contextul și tonul folosit pentru a da un sens peiorativ unei fraze.

Un alt exemplu îl reprezintă cuvântul „fetiță„. Termenul desemnează o persoană de sex feminin, însă folosit într-un anumit context poate deprecia substantivul. Este vorba despre acele cazuri în care un bărbat sau un băiat este catalogat ca fetiță, adică o persoană firavă, fără tupeul caracteristic bărbaților.

Iată alte cuvinte cu sens peiorativ: fătălău, plisc, gealat, dobitoacă, tagmă, sărăntoc, spoială, țață, doctoraș, venetică, vânător și multe altele. Practic, cuvintele polisemantice pot fi utilizate cu ușurință în fraze care să aibă sens peiorativ.

De unde provine cuvântul „peiorativ”?

Termenul românesc „peiorativ” este împrumutat din franțuzescul „péjoratif”, care la rândul său provine din cuvântul latinesc „pēiorō”, „pēiorāre”, „pēiorāvi”, „pēiorātum” și înseamnă „a face mai rău”, potrivit Wikipedia.org.

Așadar, limba română este una complexă, cu multe cuvinte împrumutate din alte culturi și civilizații. Specialiștii în lingvistică atrag atenția ca atunci când dorim să exprimăm ceva să avem grijă să vorbim corect, fiindcă limbajul folosit reprezintă într-un fel oglinda culturii noastre.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
În plină austeritate, Ministerul Finanțelor, a publicat joi, 3 iulie, în dezbatere publică un proiect de lege care prevede creșteri semnificative ale taxei de drum, în funcție de tipul... citește tot
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot