Ce înseamnă să „semnezi ca primarul”?

30.01.2023
Ce înseamnă să „semnezi ca primarul”?

Primarul este una dintre cele mai importante persoane dintr-o comunitate. Cu ajutorul său, sunt puse în aplicare majoritatea proiectelor pentru dezvoltarea societății. Primarii sunt aleși prin vot și au un mandat în care trebuie să demonstreze cetățenilor cât de buni gospodari sunt. Cu toate acestea, o expresie românească bântuie scaunul acestei funcții. De ce folosim cu conotație negativă expresia „a semna ca primarul”? Cum semnează, de fapt, primarul?

Câți primari există în România?

primarul

În România, primarul unei comune sau oraș este ales prin vot direct o dată la 4 ani. În comparație cu președintele țării, care are dreptul la două mandate, numărul de mandate pe care un primar poate să le aibă este nelimitat. Astfel că, cu cât comunitățile sunt mai mici, cu atât o singură persoană poate să dețină controlul asupra scaunului de primar.

La ultimele alegeri locale din anul 2020, România număra nu mai puțin de 3.180 de primari. Printre aceștia se numără primarii de sectoare din București, dar și primarul general al capitalei. Într-o țară în care exista 19 milioane de locuitori, reiese faptul că există un primar la fiecare aproape 6.000 de locuitori.

Aceștia sunt obligați moral, dar și prin lege să se ocupe de problemele cu care se confruntă comunitatea și cetățenii. În orașe situația se complică, deoarece intervin probleme de arhitectură, gunoi, trafic ș.a. În partea ruralului, situația se simplifică, astfel că primarul este cunoscut aproape personal de fiecare membru al satului, fiind desemnat cel mai gospodar dintre săteni. Deși comunități reduse, probleme pot fi diverse, de la secetă, inundații, molime, gunoi, deversări, etc.

Ce înseamnă să semnezi ca primarul?

Deși funcția este extrem de importantă și ar putea însemna renașterea țării din punct de vedere economic, cei mai mulți dintre șefii de scaune sunt iresponsabili și neatenți. Această expresie care face vâlvă în limba română arată un adevăr trist. Însemnătatea din spatele expresiei arată faptul că unii oameni semnează documente fără a fi atenți ce și unde validează.

Chiar și în fața unui împrumut la bancă, oamenii nu sunt atenți în totalitate, astfel că sumele plătite în timp s-ar putea mări, fără a înțelege motivul din spate.

Foto: Mariustuca.ro & Capital.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot