Ce înseamnă expresia „picat din cer”?

03.02.2023
Ce înseamnă expresia „picat din cer”?

Limba română este minunată, bogată și… complicată. Multe dintre expresiile pe care le folosim sau care au mai dispărut din vocabular pare că nu au niciun sens. În timp, lumea s-a modernizat, iar vocabularul autohton a început să folosească expresii din limba engleză sau limba franceză. Cu toate acestea, o expresie a rămas etalon și este utilizată în multe cazuri. De ce folosim expresia „picat din cer” și ce înseamnă mai exact?

Ce înseamnă expresia „picat din cer”?

cer

Dicționarul român este locul cel mai bun în care să căutăm în momentul în care aflăm cuvinte sau expresii care ne dau bătăi de cap. Milenialii, așa cum sunt denumiți cei din generația tânără, au fost obișnuiți să trăiască cu anumite cuvinte dintr-un vocabular modern, astfel că unele dintre acestea încep să-și piardă efectul și sensul.

Expresia „picat din cer” este definită astfel: „Persoană neștiutoare de ceea ce se petrece, dezorientat.”

În literatură, Vasile Alecsandri a scris:

Spune-mi dalbă copiliță
Cu rumena ta guriță:
Ești nevastă, ori ești fată.
Ori zână din cer picată?” – Brumărelul, de Vasile Alecsandri.

Astfel că expresia poate avea două sensuri. Primul, și cel mai evident este cel al unei persoane care pare a nu se descurca într-un anume domeniu sau context. Persoana în cauză este amețită și nu se simte în largul său. Al doilea sens ne trimite cu gândul la o frumusețe zdrobitoare care nu poate fi egalată nicicum.

Ce expresii românești sunt amuzante pentru străini?

Fiecare țară are expresiile ei care semnifică anumite întâmplări din istoria socială. Trebuie precizat că România este un tărâm în care registrele lingvistice au fost combinate din adunarea limbilor latine, slave, germanice sau turcești.

Unele dintre ele sunt spre deliciul românilor, dar sunt greu de înțeles în același sub aceeași formă pentru un străin:

  1. „Un român nu este surprins… „i-a picat fața”. / A Romanian „is not surprised”… his „face has fallen of”;
  2. Un român nu își iese din fire… „îi sare muștarul”. / A Romanian won’t „lose temper”… his „mustard will jump of”;
  3. Un român nu consideră că un efort nu-și are sensul, ci că este „frecție la picior de lemn.” / A Romanian doesn’t simply deem an effort „useless” … he says it’s rub on a wooden leg”.

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Mană cerească. Cine nu a auzit sau nu a folosit măcar o dată expresia „mană cerească”? Această expresie este utilizată cu sensul de „surpriză plăcută care aduce belșug” sau cu... citește tot